Zimola: Čerpání evropských dotací musí být prioritou pro vládu. Jakoukoliv

01.08.2013 17:20

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu hrozí, že Česká republika do konce roku 2013 nevyčerpá až dvě třetiny finančních prostředků z Evropské unie,pokud urychleně nedojde k zásadním změnám v systému čerpání dotací.

Zimola: Čerpání evropských dotací musí být prioritou pro vládu. Jakoukoliv
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Vyzývám proto současnou vládu, aby se hledání efektivního řešení stalo její prioritou. Pokud se tak nestane, miliardy eur propadnou. To by byla škoda v každé době, ale v současných obtížných ekonomických podmínkách je to doslova nehoráznost.

Vláda by se měla zaměřit na vyjednání podmínek pro ČR, které by umožnily prodloužení období čerpání prostředků. Současné pravidlo N+2, tedy že každý závazek členské země přijatý vůči Evropské komisi musí být splněn do dvou let od přijetí tohoto závazku, které platí pro roky 2011–2013, je pro některé projekty šibeniční a je jednou z vážných příčin, které vedou k chybám v projektech. Například Slovensko a Rumunsko již prodloužení lhůty o rok dosáhly.

Prodloužení doby čerpání by napomohlo i možnosti využít peníze ze v současnosti pozastaveného programu ROP Severozápad. Jeho opětovné spuštění brzdil odmítavý postoj minulého vedení vlády podílet se na zaplacení korekcí, které byly vyměřeny za chyby v projektech. Stát odmítl nést svůj díl odpovědnosti, přitom sama Evropská komise činnost českého ministerstva financí jako kontrolního orgánu ve své zprávě za rok 2012 hrubě kritizovala. Dokonce v dohledu nad čerpáním peněz jsme skončili na posledním místě! Aktuální zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu k tomu dále uvádí, že selhání kontrolních úřadů je druhou nejvýznamnější chybou při čerpání dotací.

Jako efektivní krok, který pomůže rychlejšímu čerpání prostředků a zabrání jejich propadnutí, vnímám možnost jejich realokace v rámci jednotlivých programů. Ovšem i toto závisí na vládě, jak bude úspěšně s Evropskou unií vyjednávat. V minulých letech se jasně ukázalo, že regionální operační programy finanční prostředky čerpají efektivněji než programy centrální. Zcela logicky se zde proto nabízí případná realokace z těchto centrálních programů, u kterých je již nyní jasné, že ani po prodloužení lhůty nedojde k pročerpání celé částky, do ROP, které se osvědčily.

Uplynulé období by také mělo být jasným ponaučením, jak by mělo (či spíše nemělo) vypadat čerpání prostředků v následujícím programovacím období. Nyní se nacházíme v klíčovém období,kdy se vyjednává s Evropskou unií o budoucnosti dotací a připravuje se Dohoda o partnerství, která specifikuje, jak bude Česká republika v 2014 až 2020 čerpat 20,5 miliardy eur, na které bude mít z EU nárok. Pozornost, kterou tomuto tématu musí věnovat nová (jakákoliv) vláda, musí proto být zásadní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.