Zimola: Důchodci v ústavech nemají podle VZP nárok na plnohodnotnou péči

29.07.2013 9:36

Za pár týdnů tomu bude rok, kdy jižními Čechami hýbala vášnivá debata na téma omezování plateb VZP jihočeským nemocnicím a jejich rušení či redukce.

Zimola: Důchodci v ústavech nemají podle VZP nárok na plnohodnotnou péči
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Pravicové strany a zejména pak Tomáš Jirsa jako můj hlavní politický oponent mě a krajskou organizaci ČSSD obvinil z toho, že jsme toto téma nečestně vytáhli jako předvolební agitku a že šíříme poplašnou zprávu. Jak se věci vyvíjely poté, si možná řada z nás dobře pamatuje. Vývoj nám dal za pravdu a nebýt toho, že jsme se včas a dostatečně nahlas ozvali, kdovíjak by to s našimi nemocnicemi dopadlo. Situace se jakžtakž uklidnila, respektive VZP se zaměřila na jiné regiony na jiné segmenty zdravotnických služeb. T. Jirsa i oblastní ODS potichu vyčistili své blogy, aby nic nepřipomínalo jejich tehdejší blamáž, a opět čekají na vhodnou příležitost, kdy zaútočit.

Tak tedy poskytnu vám ji. Respektive první krok udělala média (časopis Týden a Česká televize). Já jen doplním, jak je tomu v Jihočeském kraji. Z pondělního pořadu Reportéři vyplývá, dle slov tiskového mluvčího VZP, že "…současně vedení VZP přistupuje k partnerům jako ke skutečným partnerům. Upřednostňujeme dohodu před nějakým mocenským postupem nebo nátlakem…" 

Bohužel musím konstatovat, že to není tak úplně pravda. Zajištění ošetřovatelské péče v jihočeských pobytových zařízeních sociální péče probíhá řádně, avšak zejména v našem kraji (proč asi?) probíhají ze strany VZP neustálé revize vykázané péče. Její chování má pro mnohé ústavy sociální péče až pachuť šikany. VZP žádá všechna dotčena zařízení, aby pozastavila podávání dalších žalob, ale sama žádné vstřícné kroky vedoucí k nápravě situace nečiní.

Častým argumentem VZP je, že hlavní činnosti ústavů sociálních služeb není zajišťování zdravotní péče, ale sociálních služeb. Není však třeba dokazovat, že zejména u zařízení pro seniory jsou jejich klienty lidé, kteří v rámci populace tvoří největší část nemocných. A tak se ptám: „Klienti seniorských domů nemají, podle VZP, právo být nemocní, jsou jejich nemoci méně závažné, nemusejí je léčit lékaři? V čem jsou jiní, že by náklady na jejich léčbu měl být najednou o více než polovinu nižší? Mají snad rezignovat na lékařskou péči v ústavech a začít jezdit k praktickým lékařům? Copak nechápete dámy a pánové z VZP, kam celý systém opět tlačíte?“

Slova a činy VZP se opět rozcházejí. Vyzývám její vedení, aby svá slova o partnerech vzalo vážně. Za sebe mohu slíbit, že problémům jihočeských ústavů sociální péče s VZP budeme věnovat stejnou pozornost a budeme je podporovat stejně intenzívně, jako jsme to vloni dělali v případě našich nemocnic.

Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

4:32 Ministr Válek: Podpora paliativní péče je jednou z našich velkých priorit

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře paliativní péče.