Zimola: Než se rozpustí, měli by poslanci dát Šumavě zákon

15.08.2013 15:02

Jakkoliv už poslanci stříhají metr a chystají se na rozpuštění Sněmovny, jeden dobrý skutek by měli na rozloučenou udělat. Schválit zákon o Národním parku Šumava, který už postoupil do druhého čtení. Bylo by velkou chybou ho potopit jen proto, že dny současného parlamentu jsou zjevně sečteny.

Zimola: Než se rozpustí, měli by poslanci dát Šumavě zákon
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Zákon, o jehož potřebě se mluví dvacet let, Šumava nutně potřebuje. Pro největší a místy už notně zdevastované chráněné území v zemi jde o klíčový dokument. Upřesňuje jeho vztah k místním obyvatelům, územnímu rozvoji a obcím a určuje jasná pravidla ochrany přírody. A také usměrňuje využívání parku pro turistiku, rekreaci a vědecký výzkum. Jestliže se dva pohledy na Šumavu nejsou schopny shodnout, nezbývá, než rozhodnout jasným nastavením pravidel, tedy speciálním zákonem. Bez něj se bude Šumava dál motat v začarovaném kruhu pochybností.

Na Šumavu je třeba vrátit řád a dát konečně pojítko mezi tři klíčové prvky: efektivní ochranu přírody, kde se první zóna s nejpřísnějším režimem v čase může rozšiřovat, ukáže-li se, že podmínky pro ochranu splňuje; místní obyvatele a návštěvníky Šumavy. Jen tak se toto území stane místem, kde vedle přírody bude prostor i pro udržitelný rozvoj. Kam turismus přinese ekonomický růst a potřebnou stabilitu, aniž by na to příroda doplácela. Snad se tím i předejde kauzám, které pak řeší policejní vyšetřovatelé a jejichž pojítkem je snaha některých „šibalů“ na rozhádaném a nepřehledném šumavském ochranopřírodním příběhu maximálně vydělat.

Mgr. Jiří Zimola
hejtman Jihočeského kraje a stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě