Změna pro Liberec: Náměstek Rutkovský vykázal veřejnost ze schůzky zastupitelů

26.11.2013 18:54

Na pondělí 25. 11. 2013 bylo náměstkem Jiřím Rutkovským svoláno pracovní setkání zastupitelů, na kterém měly být projednány námitky zástupců veřejnosti k návrhu územního plánu Liberce, zástupci veřejnosti byli ale náměstkem Rutkovským vykázáni s tím, že ze zákona je v této fázi projednávání územního plánu neveřejné.

Změna pro Liberec: Náměstek Rutkovský vykázal veřejnost ze schůzky zastupitelů
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

Na čtvrtečním zastupitelstvu mají zastupitelé hlasovat o vypořádání příslušných námitek, ale nedostali úplné a srozumitelné podklady, přestože o ně zástupci Změny pro Liberec opakovaně žádali. Zastupitelé Změny proto pro tento bod hlasovat nebudou.

Na jednání byli původně pozváni vedením města i někteří zástupci veřejnosti – předkladatelé námitek, pozvání bylo ale v pondělí ráno zrušeno a ty, kteří přišli, náměstek Rutkovský vykázal a jednání prohlásil za neveřejné. Zástupce veřejnosti pozvali i zastupitelé za Změnu pro Liberec. Náměstek Rutkovský argumentoval tím, že se nacházíme v neveřejné fázi projednávání územního plánu a chce zastupitelům pouze prezentovat dodatečné informace k vypořádání námitek. To by bylo v pořádku, pokud by ovšem na jednání zastupitelstva ve čtvrtek 28. listopadu nebyl zařazen bod “Doporučení postupu určenému zastupiteli při vyhodnocení výsledků projednání a návrhu rozhodnutí o námitkách územního plánu Liberec”. Hlasováním o tomto bodu zastupitelé prakticky rozhodují o vypořádání příslušných námitek, a to bez možnosti veřejnosti se k návrhu vypořádání vyjádřit a navíc na základě  nedostatečných a nesrozumitelných podkladů, ve kterých chybí jak detailní popis návrhu vypořádání, tak především odůvodnění návrhu. Zastupitelé sice teoreticky mohou při finálním rozhodování o územním plánu hlasovat jinak, ale to je velmi nepravděpodobné.

“Tento postup považujeme od základu za chybný a nelegální, není nic veřejnějšího než územní plán. Pokud se má cokoli stát předmětem jednání zastupitelstva, musí být materiály pro jednání v rozsahu a kvalitě, které umožňují zastupitelům kvalifikovaně se rozhodnout. To plyne z jednacího řádu. Zároveň musí být všechny podklady k dispozici veřejnosti”, shrnuje Jaromír Baxa.

 ,,Podklady pro nás jsou nesrozumitelné, jedná se o změť čísel a odkazů, a zástupci veřejnosti neměli šanci se k návrhu vypořádání svých námitek vyjádřit. Proto jsme se rozhodli na čtvrtečním zastupitelstvu pro tento bod nehlasovat,” doplňuje Jan Korytář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nasliberec.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …