Zvěřina (ODS): Politika nesmí být válečným polem

30.09.2013 16:38

Česká politická scéna po letech nesmiřitelných bojů připomíná válkou zničenou krajinu. Byly vyhloubeny příkopy, nesmiřitelnost se stala jedinou zbraní. Chybí dialog, tolerance k odlišnému názoru, schopnost se dohodnout na racionálních a prospěšných řešeních. Nad válečným polem české politiky se začali vznášet populisté, kteří nabízejí skvěle znějící recepty a zaklínají se čistotou a poctivostí.

Zvěřina (ODS): Politika nesmí být válečným polem
Foto: Jaroslav Zvěřina
Popisek: Kandidát ODS do Poslanecké sněmovny Jihočeském kraji Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina

Tradiční politické strany, mezi které ODS bezpochyby patří, musí začít bít na poplach. A nejen to, je nutné změnit kurs lodi a zamířit do poklidnějších vod.

Říjnové volby do Poslanecké sněmovny jsou v tomto směru obrovskou šancí. Politická scéna musí vykročit zcela jiným směrem, ke spolupráci a společnému nalézání kompromisů při řešení zásadních problémů, které trápí občany a tuto zemi.

Doby, kdy se politici navzájem jen válcovali, se musí stát minulostí. ODS jde do voleb s nabídkou poctivého pravicového programu. A zároveň se závazkem, že jeho uvedení v život nebude otázkou síly a ukazování ramen, ale otázkou dialogu s politickými partnery.

Dlouhodobě se věnuji oblasti zdravotnictví. Nezastírám, že jsem nebyl příznivcem bezhlavého prosazení zavedení poplatků ve zdravotnictví, silového protlačení reformních kroků, ať to stojí, co to stojí.

Síla politické strany, a to musí být i síla ODS, je v tom, že dokáže o správnosti svého řešení přesvědčit politické partnery. A také v tom, že se dokáže bavit, diskutovat, přít slušnou formou s opozicí. Dokonce i v tom, že umí naslouchat kritickým připomínkám politiků z opozičních lavic.

Pravicová politika v České republice musí být především o slušnosti. Dramatické proslovy a řízná slova jsou výhradní doménou populistů. Je to jednoduché.

Neumím-li připravit skutečně propracovaný program, který dokáže napravit a vyřešit problémy této země, křičím, dupu a láteřím. Jako naši novodobí populisté, kteří se nyní uchází o hlasy voličů. Vůbec nezastírám, že jejich vzestup je i důsledkem chování ODS a TOP 09 v minulých vládách.

Naší povinností jako ODS je nyní právě tuto chybu si přiznat. A nebát se změnit. Nezastírám, že tento nový přístup je i mým cílem. Nechci ve volební kampani slibovat hory a doly, zářné zítřky, slunce na obloze každý den. Nabízím, že v Poslanecké sněmovně budu právě tím, kdo bude veškerou svou energii věnovat nalézání těch nejprospěšnějších řešení. K tomu je třeba nebát se dialogu, diskuse. Nikdy nebudu tím, kdo silově a s křikem bude prosazovat stůj co stůj onu pomyslnou a neexistující jednu pravdu. V oblasti zdravotnictví chci hovořit o návrzích nejen s dalšími představiteli pravice, kteří usednou do poslaneckých lavic, ale také s poslanci demokratické opozice.

Jen pokud se na současné křižovatce vydáme tímto směrem, podaří se nám zastavit již zmíněné populisty, kteří ve skutečnosti považují politiku jen za zdroj bezbřehé moci a možná i zisku.

Když zmiňuji nutnost dialogu a spolupráce, nemám samozřejmě na mysli nějaká nepřirozená spojenectví pravice a levice, obdobu opoziční smlouvy. Jde mi o to, aby se nová Poslanecká sněmovna opět nezměnila ve válečné pole a místo nesmiřitelných bitev. I politika musí být místem, kde jsou spolu lidé schopni mluvit a také se - domluvit. Když jde o zájem země, řešení ekonomické krize, sociálních problémů, situace důchodců nebo rodin s dětmi, musí jít řevnivost stranou.

Jde opravdu o hodně. Lidé, a nedivím se jim po zkušenostech uplynulých let, ztrácejí důvěru v parlamentní demokracii. To už je hodně zlé. Je povinností ODS, a tím také mou, přispět k tomu, aby lidé tuto důvěru znovu nabyli. Máme před sebou čtyři roky nového volebního období. Nepromarněme je.

Doc. MUDr. Jaroslav Zvěřina, trojka na kandidátce ODS do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v Jihočeském kraji

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Zvěřina

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL