Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Bratrstvo kočičí pracky chce být po kongresu Rychlými šípy

20.01.2014 21:09

Projevy starých tváří ODS jsou k popukání. Sledujíc kongres ODS a vystoupení jejich známých představitelů, můžeme se skutečně shodnout, že je to děsná hlína. Lze je brát vůbec vážně, když hovoří o problémech obyčejných lidí?

Zwyrtek Hamplová (Nezávislí): Bratrstvo kočičí pracky chce být po kongresu Rychlými šípy
Foto: archiv
Popisek: Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

Nelze. A je jedno, zda jde o projevy spíše kmotrů (Kuba) nebo spíše těch slušnějších (Němcová). Kmotři páchali, ti slušnější přihlíželi a byli k nim loajální. Kšeftovalo se, přebíhalo se, stát sloužil podnikatelským mafiím. Kdo nebrání zlu, jako by ho páchal sám. ODS je dnes stranou, která nejvíce reprezentuje privatizaci politiky soukromými lobby. Republiku si rozebrala do mrtě, a opět vrátila zpět heslo totality – Kdo nekrade, okrádá rodinu.

 Vedle tohoto trendu byli všichni ostatní směšní idealisté, kteří chtěli slušně žít ve slušné zemi, a také postupně z politické scény mizeli. Chyběly ji totiž peníze na velkohubé kampaně, kterých měla ODS naopak vždy dost- od svých štědrých a vděčných kmotrů. Zkrátka ODS zde zavedla neskutečně škodlivé standardy jednání, které se postupně asimilovaly i do ostatních stran. Jakoby chovat se fér a slušně bylo vlastně ostudou, naivitou a hloupostí.

 Když dnes mluví o tom, jak je nutno se vrátit k problémům obyčejných lidí této země, jde vlastně o neskutečné doznání, že do této doby mysleli na všechno jiné. Zaslouží si dned naši důvěru? Profesor Fiala vstupuje do party Dlouhého Bidla, aby ho přetavil na Dušínovy Rychlé šípy. Je zoufale sám. Možná si toho zatím nevšiml, ale je. Všechny ty řeči bývalých, jak se to náhle musí jinak, jsou jen zoufalé pokusy udržet se u korýtek, u kterých zatím jen drze mlaskali.

 Aby se mu tato neskonale těžká transformace podařila, musel by se v ODS obklopit zcela novými lidmi, aby mu stáli po boku a chránili ho před Štětináči. Jenže – kdo by dnes do ODS vstupoval? kdo by mířil do jejich funkcí? Z naivity jsou lidé vyléčeni, a dlužno dodat, že o Mirky Dušíny tady taky nikdo moc nestojí. A tak lidé stojící vně mají obavy, že profesor Fiala bude použit a zahozen, což by byla při jeho odborných kvalitách neskutečná škoda.

 Tak jako tak na něm totiž ulpí šmouhy od lidí, kteří mu nyní plácají po zádech, a kterým by v této zemi nikdo slušný ruku nepodal. Kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti… Nebo alespoň mlčet, a to bude ten případ. To se od profesora Fialy bude čekat. Profesor Fiala tedy měl být nepochybně zvolen jako jediný možný kandidát. Ale on by naproti očekávání měl umět vyhnat z ODS i ty, kteří mu dnes třeba i dají hlas. Protože o některé hlasy by lidé jeho formátu neměli stát. Pokud by se měl o někoho z ODS opírat, tak spíše o ty dole, které dnes nikdo nezná, a kteří se dobře zapsali ve městech a obcích. A i tam je bude někdy těžké najít.

 Demokracie má zkrátka sloužit těm slušným. Ty druhé je třeba poslat do patřičných mezí – i takovým zdánlivě nedemokratickým prostředkem, jako je vyloučení z partaje. Každá smečka se totiž včas zbavuje slabých jedinců, aby přežila… A to by měl být první krok nového předsedy. Ve jménu ODS, která by v dřívějších časech předsedu typu profesora Fialy nezvolila ani náhodou – protože by jí byl tak k smíchu, až by se za břicho popadala. Proto musí být nový předseda v prvních týdnech především čistič. A to velmi důsledný. Pak se nadechnout, a začít. Až pak.

Vyšlo na serveru Aktuálně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Zwyrtek Hamplová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace