Zwyrtek (Nezávislí): Vládne v ČR demokracie nebo lobbykracie?

25.06.2013 22:34

Tak dlouho jsme se zaštiťovali slovem demokracie, až jsme si nevšimli, že ta už tady dávno není. Vládne nám lobbykracie – skupinky lidí pohybující se na hraně a někdy i za hranou zákona mají na šňůrkách své poslance, a ti, podléhajíce vábení peněz, jako paňácové skáčou v rytmu kmotrovské hymny „prosadíš - schválíš – dostaneš“.

Zwyrtek (Nezávislí): Vládne v ČR demokracie nebo lobbykracie?
Foto: František Zwyrtek
Popisek: František Zwyrtek

Začíná to od větších měst, protože co se v nich naučíš, v parlamentu jako když najdeš, a končí to ve vrcholných politických patrech. Zkrátka demokracie hyne, a nové volby to nespasí. Jen se vymění loutky,  doposud viditelní kmotři zmizí v propadlišti dějin, aby se objevili noví, a než na ně zase přijdeme, zase se nám z našeho společného něco ztratí. Ta bezmoc je docela tristní, a jak z toho je v nedohlednu.

Lobbykracii může totiž zastavit jen změna volebního systému. Do doby, než se bude moci volit napříč kandidátkami,  a to i nezávislými, a 200 kandidátů s nejvyšším počtem hlasů, nikoliv dle poměrného a tím velmi nespravedlivého stranického systému,  neusedne ve sněmovně ze skutečné, nikoliv jen poměrné vůle lidu,  nezbavíme se průměrnosti, prodejnosti a trapnosti.

Víme to už všichni.

Jenže má to háček. Politikové si svůj rybník nevypustí. Průměrnost i poměrnost jim vyhovuje.  I za cenu, že důsledkem je právě ta lobbykracie, která nás ovládla, zadupala do země poslanecké sliby, demokratické principy a nade vše postavila sílu peněz.

A jak víme, štěstí je krásná věc, ale prachy si za něj nekoupíš. Když máme na prodej politiky, je na prodej i stát. Když dáváme najevo, že za peníze lze vše, nedivme se, že ambiciózní milenka úkoluje rozvědku, poslanci nepovažují za úplatek jasný bakšiš z veřejného sektoru, a premiér nechtěl odstoupit ani když se ukázalo, že byl pod pantoflem své sekretářky.Svatá prostoto...

Zkrátka – jaký pán, takový krám. Jací voliči, taková vláda. Opravdu?

Čekají nás asi mimořádné volby. Jenže má to háček – koho že to chcete v této zemi vlastně volit?

Zkrátka - světlo na konci tunelu bylo nahrazeno 15 watovou žárovkou, a za chvíli zhasne docela. Na lepší časy se zkrátka neblýská, "nezablýskne-li" se hnev lidu v ulicích. A to zatím jaksi nic. Že bychom se ještě neměli tak špatně? Že by to u nás ještě nebylo tak prohnilé? Pak nezbývá než zvolat - Demokracie? Zapomeňte! Ať žije lobbykracie... Nebo....???? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Hnutí NEZÁVISLÍ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…