John (VV): Kalousku, dávají tam kuřátka a pitíčka zdarma. Stejně nikdo nezastavuje

07.11.2012 14:30

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2012

John (VV): Kalousku, dávají tam kuřátka a pitíčka zdarma. Stejně nikdo nezastavuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se cítím trochu vyvolán panem poslancem Dolejšem, který tvrdil, že Věci veřejné včera říkaly měkké ne. Věci veřejné říkají tvrdé ne. Věci veřejné si myslí, že vláda Petra Nečase nebo vláda ministra financí Kalouska a Petra Nečase je nelegitimní a už orchestrace popravy policejního prezidenta za to, že policie začala vyšetřovat ty velké korupční kauzy v politických špičkách, vlastně způsobila, že tu legitimitu ztratila.

Věci veřejné jsou proti vládě Petra Nečase, chtějí, aby skončila. A včera jsme se jenom snažili, aby napříč politickým spektrem rozumní lidé prohlasovali, aby se nezvyšovalo DPH. Kdyby se to podařilo - a vystupuji i proto, abychom ještě jednou zkusili zabránit té šílené hospodářské politice dalšího nesmyslného zvýšení DPH, abychom prohlasovali DPH 20 a 14 %, tzn. nezměněné. A tak samozřejmě, protože premiér Nečas řekl, že pokud nebude schválen vládní balíček tak, jak byl předložen vládou, odstoupí, rezignuje, tak samozřejmě by byly splněny oba účely - nebylo by zvýšení DPH, nebylo by dramatické zdražení a vláda Petra Nečase by padla, což si opravdu přejeme.

Já původně jsem se přihlásil s příspěvkem, kdybych nechtěl reagovat jenom na pana poslance Dolejše, o situaci v této zemi a o tom, co způsobí DPH.

Je pravda, že návrhy na zlepšení ekonomické kondice našeho státu z dílny ministra financí jsou rok od roku horší. Miroslav Kalousek, Jekyll a Hyde nebo pověstný vlk v rouše beránčím českých státních rozpočtů, člověk, který v minulosti daně snižoval, a teď je stejně umanutě zvyšuje, člověk, který v minulosti republice nasekal manka ve státním rozpočtu, se teď bije v prsa jako vzorný šetřivý hospodář, nehledě na ekonomické zdraví státu - tím vším, čím je, je přitom očividně rád. Namísto snižování výdajů a podpory podmínek pro podnikání opakovaně nadhodnocuje plánované příjmy a chrlí na nás v podstatě virtuální čísla. Své návrhy protlačuje vyvoláváním umělého strachu a všudypřítomného nátlaku. To je z dlouhodobého hlediska hospodaření naší země sebedestruktivní a vede nás to na sestupnou cestu k dlouhodobé recesi.

Jeho rozpočtování se navíc děje na úkor budoucnosti země, na úkor školství, vědy a veřejných investic do rozvoje země a na úkor pověstného přivezení práce do této republiky. Nevím, jestli si Miroslav Kalousek, skutečný premiér naší země, a Petr Nečas, stínový premiér, uvědomují, že se chovají jako pověstný a pro naše dějiny naprosto tragický pater Koniáš. Ten ničil knihy a národní identitu. Zmínění pánové s obdobnou zatemněností ničí naše školství, naši vědu, ořezávají veřejné investice a sociální služby.

Vážení páni poslanci, dnes rozhodujeme o tom, zda naše priority v blízké budoucnosti bude prosazovat a určovat tato koniášovská optika kalouskovského typu. Praxe je o to křiklavější, že v případě Miroslava Kalouska jde o ministra, který v minulosti přicházel s rovnou daní a daně snižoval, zvláště vysokopříjmovým skupinám. Teď přichází se škrty a ordinováním léčby zvedáním daní především nízko a středně příjmovým občanům, domácnostem a živnostníkům.

Ministr financí Kalousek namísto promyšlených úspor a podpory ekonomických investic reaguje opakovaným zvyšováním daní. Jediným reálným dopadem zvýšení daní bude nižší příjem státní kasy, protože navýšení DPH povede k ještě většímu snížení výdajů českých domácností. Jen za poslední rok tyto výdaje domácností poklesly o více než 2,2 %. Naopak se výrazně zvýšily úspory, ale ne úspory pro budoucí investice, které by potřebovala tato země. Ty úspory jsou reakcí na Kalouskovo strašení. Je to šetrnost z důvodu strachu a nejistoty do budoucna. Naspořené částky domácností se zvedly o neuvěřitelných 100 %, ze 100 miliard na 200 miliard korun. Jde přitom o úspory, které mohly být investovány, zapojeny do tuzemské ekonomiky a podnikatelských aktivit. Kdyby pan ministr nestrašil celý národ krizí, aby prosadil zvýšení daní lidem s nižšími příjmy, tyto peníze mohly být používány pro rozvoj republiky.

Svým strašením krizí přitom ministr financí Kalousek sám krizi prohlubuje. Realitou je, že jediným, kdo na současné neradostné situaci profituje, jsou bankovní domy. Narůstá navíc vynucené utrácení za hranicemi. Dnes už i u běžných základních nákupů a u tankování pohonných hmot. Těmito přeshraničními výjezdy našich občanů a nákupy zejména v Německu se znásobuje podsekávání domácí ekonomiky, doprovázené zpomalováním našeho exportu a nárůstem nezaměstnanosti, zvlášť v chronicky ohrožených regionech v příhraničních.

Přitom nerušeně kvete hazard a posiluje šedá ekonomika. Kdo nevěřil, toho musela přesvědčit nedávná celorepubliková tragédie s pančovaným alkoholem. A resort financí se přitom většinou tvářil, že se nic neděje. A přitom se děje! Vzhledem k cenám v Německu a tady se vyplatí každému obyvateli, kdo bydlí do sta kilometrů od hranic, nakupovat v Německu, což znamená platit spotřební daně a DPH v Německu nikoli v České republice. Každému, kdo bydlí do sta kilometrů od hranic, se vyplatí tankovat mimo tuto republiku. Což znamená opět platit spotřební daně a platit DPH mimo Českou republiku. Přispívat k výběru daní zejména v Německu.

Kdy jste naposledy u pumpy viděli tankovat kamion? Jenom úplný šílenec kamionista, který má nádrž na několik tisíc litrů, si nekoupí naftu ve Španělsku, když tím ušetří na nádrži pět tisíc korun! To znamená, každý kamion, který tranzituje touto zemí, platí spotřební daně a DPH Španělsku anebo jiným zemím, kde je to levnější. Ministr financí Kalousek přitom opakovaně odmítá snížit spotřební daň na naftu, abychom se stali konkurenceschopnější a aby alespoň občas proboha nějaký kamion zastavil. Ty pumpy už se tak snaží, že dávají řidičům kamionů řízky zdarma, kuřátka zdarma, pitíčko zdarma - a žádný kamion nezastavuje. Protože on si za těch ušetřených pět tisíc korun, když natankuje ve Španělsku, koupí 500 kuřátek a tisíc řízečků!

Takže taková je politika ministra financí této země, který umanutě trvá na tom, že nesnížíme spotřební daň na naftu, abychom přeci jenom alespoň něco z nafty vybrali!

Narůstá navíc vývoz daňových výnosů do zahraničí, aby těch hrůz nebylo dost. V současnosti už je to i na úrovni středně velkých firem. Významný deficit ve státní kase, který je využíván jako stěžejní argument resortu financí pro zvednutí DPH, je způsoben hlavně setrvalým nevýběrem daní ministrem financí Kalouskem. Ministerstvo financí nedokáže vybrat, co by mělo. Navíc bez jasného klíče a vysvětlení i řadu daňových nedoplatků odpouští. A hlavně se snaží zatajit, komu odpustilo!

Pro představu každého z vás: v letech 2007 až 2011 nebylo na daních v této zemi vybráno půl bilionu korun, což je polovina stávajícího rozpočtu České republiky! V přepočtu se jedná o částku 50 tis. korun na každého obyvatele České republiky včetně kojenců a seniorů. Nebylo vybráno 500 mld. korun Ministerstvem financí, které teď vzdychá, že chybí peníze! A dále 42 mld. bylo odpuštěno v posledních dvou letech! Jenom za poslední dva roky nebyl výběr 42 mld., protože se odpustilo. Komu? Zkuste to vyrazit z Ministerstva financí! Zkuste se zeptat! To budete koukat, jak trnitá cesta vás čeká a co se dozvíte. A jestli se to dozvíte, dejte vědět národu, komu bylo odpuštěno.

Zvednutí DPH na 15 a 20 % kritizují všichni renomovaní ekonomové. Mluvím o ekonomech, nikoli chemicích. Kritizuje to NERV. Kritizuje to každý soudný člověk v České republice. A ministr Kalousek umanutě trvá na svém. Tato sveřepost ministra financí přispívá k dlouhodobé ekonomické recesi České republiky. Zvýšení obou daňových pásem ve výsledku jen ještě víc přiškrtí domácí ekonomiku a nažene nás do rizika spirály dluhové pasti, kdy budeme znovu potřebovat do prázdné státní kasy získat další prostředky a další prostředky a další prostředky a tedy budeme opětovně poslouchat - vzpomeňte si na mě - že potřebujeme další vyšší daně a další vyšší daně a tak stále dokola až do totálního ekonomického zemdlení.

Dámy a pánové, žádám vás naposledy a říkáme to od října loňského roku - pojďme zkusit s chladnou hlavou a rozumně hlasovat pro pozměňovací návrh Věcí veřejných nezvýšit DPH, zachovat podnikatelům, kteří dodnes nevědí, jaké budou daně v příštím roce a nebudou to vědět do konce roku než bude skončen legislativní proces, pojďme se pokusit zachovat stávající DPH. Nedopustit zdražení v České republice a nedopustit to, že po zdražení bude výhodné i pro obyvatele bydlící do 150 km od hranic nakupovat v Německu všechny potraviny, oděvy a pohonné hmoty. Už se blížíme k hranici Prahy. Jestli pak bude výhodné pro celou Prahu vyjíždět do Německa a tam nakupovat všechno ostatní, tato republika klekne!

Prosím vás, podpořte pozměňovací návrh Věcí veřejných, pojďme se pokusit zachovat DPH na 20 a 14 % a nezvýšit ho

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

17:17 David (SPD): Macron prý chce nahradit von der Leyenovou

Informace na svém veřejném facebookovém profilu o údajných ambicích francouzského prezidenta Macrona…