Dolínek: Svobodova rozpočtová politika bude mít dopad na kvalitu služeb

29.11.2012 16:56

ČSSD nepodpořila nespravedlivý rozpočet Prahy.

Dolínek: Svobodova rozpočtová politika bude mít dopad na kvalitu služeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

Pražská sociální demokracie na dnešním zasedání Zastupitelstva hl. m. Prahy odmítla podpořit koaliční návrh rozpočtu Hl. m. Prahy.  Nesouhlasila především s  nekoncepčním a nespravedlivým způsobem, jakým ODS a TOP 09 rozhoduje o veřejných prostředcích, aniž by se obě strany pokusily řešit skutečné potřeby hlavního města. 

Ve snaze o dosažení vyrovnaného rozpočtu vedení hlavního města připravilo návrh, jehož základním východiskem byla plošná úspora 5,8 procent běžných výdajů oproti roku 2012 ve všech oblastech s výjimkou dopravy a hospodaření. Zároveň byly podstatným způsobem sníženy investice do rozvoje metropole. ČSSD dlouhodobě odmítá plošné rozpočtové škrty, které jsou v rozporu se zásadami zodpovědného hospodaření, která vychází z důkladného rozboru současných a budoucích potřeb města. „Rozpočtová politika primátora Svobody zakládající se na plošných škrtech bude mít zásadní dopad především na kvalitu veřejných služeb, zejména v sociální oblasti a školství. Z tohoto hlediska je pravicový rozpočet hlavního města naprosto asociální,“ řekl zastupitel za ČSSD Petr Dolínek.

Zastupitelé za ČSSD dnes přednesli kritiku rozpočtu, který z jejich pohledu bude překážkou dalšímu rozvoji Prahy. Zejména v dopravě znamená způsob rozdělení městských prostředků jasnou upřednostnění individuální automobilové dopravy na úkor městské hromadné dopravy. „V rozpočtu nejsou prostředky na přípravu linky metra D. Není jasné, jak bude financována výstavba metra A. A už vůbec se nepočítá s obměnou vozového parku Dopravního podniku. S tímto rozpočtem koalice v zásadě zastavila rozvoj veřejné dopravy v Praze,“ zdůraznil zastupitel Karel Březina. V rozpočtu rovněž nejsou prostředky na výstavbu záchytných parkovišť a rozvoj sítě cyklostezek, coby nástroje k snížení dopravní zátěže ve městě.

Přijetím této podoby rozpočtu hlavního města koalice ODS a TOP 09 také zásadním způsobem přispěla k snížení bezpečnosti Pražanů. Vlivem odsouhlasených rozpočtových  škrtů bude totiž snížen stav městských policistů o celých sto třicet pět. „Nemůžeme souhlasit s propouštěním strážníků s odůvodněním, že na ně nejsou peníze, když primátor Svoboda je ve stejnou chvíli z politických důvodů ochoten navýšit počet uvolněných zastupitelů na sedmnáct,“ doplnil Karel Březina.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

17:04 Ministr Rakušan: My už solidární jsme a nemusíme se podílet na solidární mechanismu

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.