Bakala, drzý Benda a zlodějny. Poslankyně a novinářka Lorencová účtuje s polistopadovou érou

13.01.2014 10:30

ROZHOVOR Poslankyně hnutí ANO a bývalá novinářka Jana Lorencová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz ukázala na ty politiky, pod nimiž se léta kradlo, a řekla, proč řada kauz vymizí do ztracena. Kromě toho také uvedla, že právě na její popud nedošlo k prolomení těžebních limitů. Vyjádřila se i k zavedení stoprocentní daně a Miloši Zemanovi.

 Bakala, drzý Benda a zlodějny. Poslankyně a novinářka Lorencová účtuje s polistopadovou érou
Foto: hnutí ANO
Popisek: Jana Lorencová

Anketa

Koalice zamýšlí vyměřit stoprocentní daň na majetek některých obviněných, který nelze prokázat. Je to správné?

97%
3%
hlasovalo: 9033 lidí

Souhlasíte s tím, aby obvinění ze závažné hospodářské a finanční kriminality a organizovaného zločinu, kteří nebudou schopni doložit původ svého majetku, platili stoprocentní daň, jak uvádí koaliční smlouva?

Samozřejmě, že s tím souhlasím. Z mého pohledu člověka, jenž se čtyřiadvacet let pohybuje v prostředí, kterého se tato daň dotýká, si myslím, že je to jen slabá náplast pro občany, kterým byly tyto prostředky odcizeny. Kdybych měla přímé rozhodovací promoce, tak budu ještě daleko tvrdší. Především bych přikročila k zabavení prokazatelně ukradeného majetku, a to bez jakýchkoliv diskusí.

Dneska se vrací majetek církvím a tvrdí se, že jim byl ukraden. Dokonce se vrací majetek, o kterém vůbec není jasné, zda byl ukraden. A občané upadli do jakési letargie, protože dospěli k názoru, že se „s tím už nedá nic dělat“. Ale musí se chtít a pak jde vždycky něco dělat. Občan by měl v každém okamžiku cítit, že stát, nebo ten, komu dal důvěru, je na jeho straně.

Anketa

Pokud jste sledovali Moravcův pořad se Zemanem... Choval se dle vás někdo neslušně?

84%
12%
hlasovalo: 8203 lidí

Kde si myslíte, že má být majetek zabaven?

Tomu, kdo si na majetek poctivě vydělal podnikáním nebo restitucí, pak jim budu přát. Ale abych se dívala na to, jak ti, kteří vykradli kampeličky, a ti, kteří okrádali občany prostřednictvím PHM, a vlastně vidíme, že okrádají dodnes, užívají takto získaný majetek? Ano, stoprocentní daň to určitě, ale to není vrácení ukradených prostředků!

Přesto zaznívají námitky odpůrců stoprocentní daně, kteří namítají třeba to, že se tak zavádí presumpce viny, kdy bude stačit, aby vás policie stíhala a váš majetek pak bude brán jako nelegálně nabytý, neprokážete-li opak. Co tomu říkáte?

Zákony musí být postaveny tak, aby k tomu dojít nemohlo.

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Jak vnímáte slova některých představitelů ODS o tom, že boj s korupcí se zvrhl a ohrožuje samotnou demokracii? Hovoří o tom především v souvislosti s kauzou Nagyová, kterou třeba Marek Benda označil jako „puč státních zástupců a policejních důstojníků“. Petr Nečas hovořil o politicky vykonstruovaném procesu a štvanici na jeho současnou manželku…

Už zase jednou nevím, jestli se mám smát nebo plakat. Marek Benda se v poslanecké lavici skoro narodil. Od samého počátku byl u všeho, co se tam odehrávalo. Paní Němcovou, když dneska slyším, tak je to totéž. Poslouchala jsem ty výroky, a považuji za maximální drzost od každého z těch, kteří jsou v Poslanecké sněmovně tak dlouho a mohli všechno ovlivnit, a víme přece, jak co ovlivnili a co je toho důsledkem, že ještě mluví o tom, že se to nějak zvrhne proti demokracii. Co to je? Jak si to mohou dovolit? Vždyť oni jsou ti, pod kterými se celá ta dlouhá léta kradlo ve velkém. Pod jejich patronací se odehrávalo to, čeho jsme celá ta léta byli svědky. Paradoxně jim může dnes nejenom hnutí ANO poděkovat za svoji existenci v Parlamentu. Lidé totiž konečně začali chápat, co se tu dělo a děje a že je potřeba se proti tomu postavit a bránit principy skutečné demokracie.

Jaký je váš názor na průběh vyšetřování různých kauz, ať už jde o případ CASA, pandury, ProMoPro či Mosteckou uhelnou? Co je příčinou toho, že vyšetřování případů, v nichž figurují politici, je zdlouhavé a často vyšumí do ztracena?

Ti, kdo vyšetřují, stejně jako ti, kdo pak o tom píší, to nemají právě jednoduché. Našli si cestu v životě, kudy chtěli jít, kdy si mysleli, že tato profese je jejich posláním, a postupně je to přesvědčení opouštělo, protože zjistili, že jejich snažení je k ničemu. Mnoho těch kauz skončilo v mých rukách. Jestliže třeba policista zjistí po roce, dvou a více, že je mu případ stále vracen s tím, aby tam něco doplnil, nebo naopak vynechal a potýká se s tím, že vlastně vnucuje výsledek své práce svým nadřízeným, kteří o ni nemají zájem a chtějí spíš kauzu zamést, cítí, že jeho postavení je ohroženo. A živit rodinu musí. Tak se třeba rozhodne, že věc předá novináři.

V mnoha případech jsem byla tím novinářem právě já. Já jsem o nich psala, točila. Mám důkazy. Myslíte, že kdybych neměla pravdu, kdybych netočila a nepsala o tom, co se opravdu odehrávalo, že by mne dávno nepostavili před soud? Měli z toho strach, protože věděli, že by se to u soudu díky mým důkazům naopak obrátilo proti nim a že by se pak novináři daleko více začali o věc zajímat a vznikla by kauza mnohem většího rozsahu.

Teď jste poslankyně. Budete se některým konkrétním kauzám dále věnovat z poslanecké lavice? A přijetí kterých zákonů chcete přímo iniciovat?

Bez toho, aniž bychom se vypořádali s minulostí, nemáme šanci na budoucnost a nemáme na slušnou budoucnost právo. Jsme v situaci, kdy se dokonce bojíme pojmenovat, co se tu odehrávalo… Ale fakt je, že lidé už začali zvedat hlavy a rovnat záda. Jenomže na zákony, které by zamezily třeba tomu, co se dělo kolem lihu, čekají dodnes. Ukazovala jsem vám šanony, které mám shromážděné, pane kolego, od roku 1990.

Dneska s úžasem zírám na záběry, které jsem točila před lety. Dokážeme si vůbec představit to obrovské kvantum lihu, které už tudy proteklo?

Většinu nashromážděných materiálů jsem nabídla orgánům činným v trestním řízení. V řadě případů neměly chuť do toho jít. Půjčila jsem jim desítky hodin záběrů třeba k nadhodnoceným kamenům. To jsou zase miliardy. Když jsem s těmito kauzami začínala, tak mě nenapadlo, o jak obrovské prostředky půjde. Velmi rychle se ale pak ukázalo, že jde o stovky miliard. A to jsou všechno peníze, které byly ukradeny z kapes daňových poplatníků. Jiný zdroj příjmů stát nemá. On má jen nás. A my si pořád nechceme uvědomit, že to jsou naše peníze. A když je někdo ze státní kasy ukradne, dokonce s požehnáním státních úředníků, tak tuto kasu musíme zaplnit znovu. A stačíme ji zaplňovat? Podívejme se, v jaké situaci je dnes Polsko. A co nás od něj dělí?

A to je ten důvod, proč jste se rozhodla kandidovat právě za hnutí ANO v předčasných volbách?

Hnutí ANO a pan Babiš mě oslovili i z toho důvodu, že pochopili, že je potřeba tento samospád zastavit definitivně i za tu cenu, že to bude chvíli tvrdé, a úplně obrátit to kolo, protože pokud bychom jen zčásti měli zůstat v trendu, ve kterém se pohybujeme, tak se nikdy nic nezmění.

Už jste zaznamenala nějaký úspěšný krok?

Na to, že jsem v Poslanecké sněmovně krátce, se mi podařil husarský kousek. Podařilo se mi zastavit prolomení těžebních limitů. Před zasedáním výboru životního prostředí jsem se dostala k zásadním materiálům. Do dvou hodin v noci jsem si připravovala podklady. Druhý den na výboru jsem je přednesla a jednohlasně byla podpořena moje myšlenka, aby Rusnokova vláda zastavila prolomení limitů. Pověřili jsme předsedu výboru, aby tento návrh přednesl sněmovně a ta s výjimkou jednoho hlasu, který omylem zmáčkl jiné tlačítko, tento návrh podpořila, což je úžasné. Mám z toho obrovskou radost nejenom proto, že jsem s tím přišla já, ale také proto, že si myslím, že je dobře, že k prolomení nedošlo a že zůstane na rozhodnutí příští vlády.

Hodně jste se angažovala také v kauze bytů OKD. Co budete konkrétně dělat třeba pro obyvatele těchto bytů?

Zákony se mají dodržovat, mají platit pro všechny. Chci se proto dovolávat těch zákonů, které v té době platily. Tenkrát, a já to mám přímo z úst člena tehdejší vlády, bývalého ministra pro privatizaci Tomáše Ježka, který jednoznačně řekl, že se vláda v roce 1991 rozhodla zabezpečit lidem střechu nad hlavou také tím, že přijala zákonné opatření č. 364 předsednictva tehdejšího Federálního shromáždění ze dne 30. srpna 1990 o nakládání s majetkem svěřeným státnímu podniku. To opatření bylo vydáno právě proto, aby nemohlo docházet k tomu, k čemu v případě bytů OKD nakonec stejně došlo. Byty podle něho nesměly být vloženy do soukromých akciovek. Z jakého důvodu se k tomu mlčí tolik let? Proč nejsou potrestáni ti, kteří to způsobili?

Celá privatizace OKD je jeden obrovský skandál. A má pokračování i později. Ještě před pár lety tehdejší hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský se místo, aby hájil občany svého kraje, nechal platit Bakalou, jako člen dozorčí rady OKD za tři miliony ročně. Jak je možné, že šéf odborů byl, nebo možná ještě je, členem dozorčí rady OKD za milion ročně, místo aby hájil skutečné zájmy zaměstnanců OKD? Vždyť ho platí hornické odbory a určitě ne špatně. Stačí se podívat, jak to s  doly na Ostravsku dnes dopadá.

Jak se v tomto kontextu díváte na podnikání Zdeňka Bakaly?

O Zdeňku Bakalovi se tvrdí, že přišel do republiky jako multimilionář s takovými finančními prostředky, za které mohl koupit spoustu majetku. Já jsem ale nikde o tom žádný důkaz neviděla. Naopak z druhé strany mám informace, že pan Bakala byl úředník kanadské banky, kde měl nepochybně nadstandardní příjmy, ale určitě nešlo o miliony dolarů. Pokud vím, dělal nejprve poradce Václavu Havlovi, ve stejné době jako Karel Schwarzenberg. A také poradce a tlumočníka při prvních krocích kolem privatizace tehdejšího Chemopetrolu Litvínov.

Mnozí zpochybňují i podnikání Andreje Babiše, zejména jeho začátky v souvislosti s údajnou spoluprací s StB…

Věřím, že Andrej Babiš je slušný člověk. Stačí si přečíst jeho životopis a také sledovat kroky, které dělá. Nikoho tady celá léta nezajímali skuteční a aktivní informátoři StB a najednou, v době, kdy Andrej Babiš dává najevo nekompromisní postoj k lumpárnám, kterých jsme byli léta svědky, se objevila „kauza Babiš“ ? Podle mne je to věc ryze účelová. Já jsem přesvědčena, že A. Babiš jedná a bude jednat tak, aby se lidem, s nimiž se setkává, mohl podívat do očí. 

Jak hodnotíte přetahovanou mezi Bohuslavem Sobotkou a Milošem Zemanem ohledně ministrů?

Kroků Miloše Zemana si vážím. Osobně jsem přesvědčená, že je to velmi chytrý člověk, který má každý svůj krok velmi dobře promyšlený. Mě babička učila šachy, když mi bylo pět let a byla velmi dobrá. Když mi bylo sedm nebo osm, dávala jsem jí první šach mat. Zeman mi připadá jako velmi dobrý šachista. Má dost tahů připraveno dopředu. U každého kroku, který udělá, ví, co bude následovat. A někdy se musím usmívat, že to vychází přesně tak, jak s tím podle mě počítal. Jednotlivá jména a důvody, pro které prezident nechce jmenovat toho či onoho, neumím posoudit, nemám tolik informací jako on, ale jsem přesvědčená, že ví, co dělá.

Jana Lorencová je známá investigativní novinářka z Ostravy. Od roku 1970 nesměla z politických důvodů pracovat v médiích. K žurnalistice, kterou v 60. letech studovala, se vrátila až po listopadu 1989. Nejprve působila v několika tištěných médiích a poté v pořadech České televize - Nadoraz, Fakta, Klekánice, Za zdí. Odkryla a dodnes sleduje kauzy lehkých topných olejů, pašování lihu a družstevních záložen. Získala řadu novinářských ocenění, například cenu Ferdinanda Peroutky, Křepelky a Trilobita. V roce 2012 neúspěšně kandidovala jako nezávislá za Stranu práce do Senátu PČR v obvodu č. 74 - Karviná. V letošních předčasných volbách do Poslanecké sněmovny byla zvolena poslankyní za hnutí ANO v Moravskoslezském kraji. Kandidovala jako nezávislá na druhém místě kandidátní listiny. Díky kroužkování získala 6 929 preferenčních hlasů. Přeskočila tak lídra hnutí Josefa Hájka. V Poslanecké sněmovně zastává Jana Lorencová funkci místopředsedkyně kontrolního výboru. Je také členkou výboru pro životní prostředí a členkou stálé komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…