FOTO Šňupání Havlova popela, Nagyová s bičíkem. Herci předvedli v Národním kabaret o Zemanovi

12.11.2013 10:20

REPORTÁŽ Nalajnovat popel z Václava Havla a vyšňupat. To se pak hlavní „pravdoláskař“ lépe chápe. Nicméně pozor na předávkování. Když to Václav Klaus přežene, udělí amnestii. Takové scény mohl divák vidět včera na premiéře politického kabaretu Miloš Ubu aneb …málem králem ve foyeru Nové scény Národního divadla. Šlo o hodně ostrou zábavu.

 FOTO Šňupání Havlova popela, Nagyová s bičíkem. Herci předvedli v Národním kabaret o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šňupání Havlova popela ve hře Miloš Ubu

Ještě před začátkem spektáklu se mezi diváky rozneslo, že do divadla přijdou protestovat příznivci Miloše Zemana. Nicméně šlo o dezinformaci, takže ve foyeru Nové scény Národního divadla, kam na politický kabaret Miloš Ubu aneb …málem králem dorazila necelá stovka lidí, vše proběhlo bez rušivých elementů.

Záchodová taškařice

Už improvizované pódium dávalo tušit, že půjde o hodně drsný kus. Vedle sebe v dvojřadu stálo několik záchodových míst. Na jedné ležely korunovační klenoty, na jiné státní vlajka a další byla notně zaneřáděná. Proto tam už na začátku představení pobíhala Matka Ubu, jak se později ukázalo, starý Miroslav Šlouf, a mísy čistila. Kabaret vychází velmi volně z absurdního dramatu Alfreda Jarryho Ubu králem. S tuzemskými politiky se ale vůbec nepáře, kouše na všechny strany.

Takže v ní pupkatý Miloš Ubu alias Miloš Zeman popíjí z lahví schovaných za záchody slivovici a s věčným partnerem Šloufem spřádá plány na prezidentské angažmá, v čemž ho pošťouchne i postava z onoho světa. Jakýsi František Mrázek, jemuž se však Zeman musí upsat matérií nejdražší, tedy Lukoilem. „Jsem světový šampion v sázení bonmotů,“ podotýká Zeman s virózou a dodá: „Zařídím si konzilium lékařů, co mi budou léčit kocovinu už dopoledne.“

Jak se vaří Rusnočka

Sled dalších scén by se mohl jmenovat: Humorné obrazy ze života politického švába. S Václavem Klausem šňupe Zeman popel z Václava Havla, aby alespoň trochu chápali pojmy jako humanita, občanská společnost nebo lidská práva. S Jiřím Rusnokem vaří po vzoru Babicových dobrot polévku Rusnočku, do níž nahází úplně všechno, co je v domě, a nakonec pokrm zahustí Balvínem, protože ten když někam přijde, tak tam atmosféra vždy zhoustne.

U Miloše Ubu se vystřídají na castingu třeba Daniela Drtinová anebo Petr Žaluda, kteří samozřejmě neuspějí. Naopak parta zvaná ANO si zazpívá hit Petera Nagye Aj tak sme stále frajeri. Divák se také podívá do sadomaso domácnosti Petra Nečase, kde vládne bičíkem latexová Jana Nagyová. Nakonec se páreček domluví, že si budou hrát na Miroslava Kalouska, ale ona bude ministr financí. „Zmr..m tě jako rozpočet,“ přislíbí.

Slovo režiséra

Před závěrečnou scénou dostalo obecenstvo panáka, jako klíčovací mřížku, aby poslední obraz lépe pochopilo. Z náhledu do budoucnosti se totiž dozví, že Miloš Ubu skončil jako bezvýznamný novinář, co se uchlastal a společnost se pohnula směrem k „šloufokracii“. Úřad prezidenta přestal existovat a proměnil se v Úřad nejvyššího Šloufa. Nakonec tleskal každý.

„Král Ubu je postava literárních dějin, která v sobě snoubí vše, co pan Zeman přinesl do politiky. Primitivismus, lež, určitou zbabělost a tak dále,“ řekl ParlamentnímListům.cz režisér Tomáš Svoboda po představení a dodal: „Jde o postavu Krále Ubu. Ne o žádný politický dokument, ale jevištní metaforickou práci.“ Režisér prý doufá, že se temná budoucnost vylíčená v jeho hře nestane skutečností. V to doufal snad i každý divák, který hru Miloš Ubu aneb …málem králem včera shlédl na premiéře.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…