Lidovecký poslanec se v utajení bratří s Luciferem. Skutečně

05.12.2013 20:02

EXKLUZIVNĚ Křešťanští demokraté asi ani netuší, kdo se za ně ve volbách dostal do Poslanecké sněmovny. Jak ParlamentníListy.cz odhalily, jde o člověka, jenž se potajmu bratří s drsným jádrem čertů ve Vysokém Mýtě, a dokonce si tyká se samotným Luciferem. Poslanec Jiří Junek se tam totiž každoročně mění v Mikuláše.

 Lidovecký poslanec se v utajení bratří s Luciferem. Skutečně
Foto: Archiv JJ
Popisek: Mikuláš v podání poslance za KDU - ČSL Jiřího Junka

„Vy se prý bratříte s peklem,“ vystřelily do telefonu na poslance Jiřího Junka ParlamentníListy.cz výsledek své dlouhodobé investigativní práce. Byl očividně zaskočen. „No? Jo, to je pravda. Dělám Mikuláše a doufám, že zase dělat budu,“ dodal politik KDU – ČSL, čímž přiznal, že má za kamarády tu nejstrašnější partu čertů v Česku.

Jízda pekelného bratrstva

Rozdovádění čerti v čele s Luciferem přikládají pod kotel na valníku taženém koňmi. Děti se před nimi třesou strachy a nejspíš i na pár dní zapomenou zlobit. Mikuláš s andělem sedí v kočáru a snaží se celé to pekelné bratrstvo krotit. Takovou podívanou mají každoročně obyvatelé Vysokého Mýta a před pár lety se jí zúčastnil i reportér ParlamentníchListů.cz. Ve městě se totiž koná jedna z nejvyhlášenějších Mikulášských nadílek v zemi. Vše začíná u Hejhalovy cukrárny na náměstí, která byla založena roku 1894.

„Trochu zlobíme. Jen někdy. Ale dneska jsme ti pomáhali,“ tvrdili Jiří a Štěpán Miškovští, když se na ně tahle pekelná parta přiřítila. Jejich maminka Petra potvrdila, že pro dnešek byli oba pilní jako včeličky, protože měli z čertů dost nahnáno. Jejich dům se nachází nedaleko cukrárny, takže to mají vždy z první ruky. Následně udělá průvod Mikuláše povinný čtvereček po údajně největším čtvercovém náměstí v zemi, náměstí Přemysla Otakara II., a jede se do ulic Mýta.

Hovory s Luciferem a Mikulášem

Parta lidí, co ve Vysokém Mýtě pořádá Mikulášskou nadílku, si říká Skalní. V útulné hospůdce je tenkrát dnešní reportér ParlamentníchListů.cz vyzpovídal. „Nejdřív jsme jezdili i s Mikulášem jen na povozu, pak několik let dva čerti k tomu cválali na koních a posledních deset let objíždíme lidi s kočárem a valníkem. Neděláme to pro peníze, ale pro děti, aby se udržela tradice. Většinou nás bývá vedle Mikuláše s andělem kolem třinácti čertů. Jezdíme hlavně ke známým, ale i do dalších rodin, co projeví zájem,“ řekl tehdy Lucifer alias Luděk Hejhal, co vlastní zmiňovanou cukrárnu.  

Mezi čerty tehdy nejvíc zlobil jeden, co z tlamy vyplazoval obrovský umělý jazyk. „Hele vole, čert když se neuprdne a pořádně nezablekotá, není čert. Nicméně na malé děti rozumně. Nejde o to jim dělat šok. Nejhezčí ale bylo, když jsme někde kolem roku 1983 začínali a tehdy bylo plné Mýto Rusů. Oni to neznají, v Rusku mají dědu Mráze. A tak i rušští důstojníci se mě děsili, že přichází ďábel, a utíkali. Takže se teď můžu vytahovat, že přede mnou i ruský uniformy zdrhaly,“ vzpomínal čert Jiří s příznačným příjmením Divoký. 

„Mikuláše dělám sedmým rokem, a to proto, že mi kamarád kdysi zavolal, že si jejich Mikuláš ze dne na den zlomil nohu, takže jsem musel alternovat. Vzal jsem to a už mi to zůstalo. Umravňovat takovou bandu čertů je dost těžké, ale děcka je třeba bránit. Sám mám doma tři. Musím se do toho vždy vložit, pohrozit berlou a čerty odehnat. Nebylo by ideální, aby děti měly na celý život trauma,“ sdělil Mikuláš a ředitel místního muzea Jiří Junek.

Pobavený nový poslanec

Šéf muzea ve Vysokém Mýtě byl nejdříve zastupitelem a radním města, ale letos kandidoval jako lídr KDU – ČSL v Pardubickém kraji do Poslanecké sněmovny a byl zvolen. Když poprvé nastoupili zvolení poslanci do sněmovny, bystrý reportér ParlamentníchListů.cz si řekl: „Ha, mám ho a už se z toho nevykroutí.“  Svatý Mikuláš byl pár století po Kristovi biskupem v Myře v Lykii, což je historický region v dnešním Turecku. Tradice s ním spojená se vždy točí kolem obdarovávání dětí. V Česku se jedná o takzvanou Mikulášskou nadílku, co zanedlouho začne. Poslance se tedy ParlamentníListy.cz, když musel přiznat svou druhou identitu, zeptaly, jak se mu daří v pekle Poslanecké sněmovny?

„ Není to peklo. Nicméně nevím, co si o vašich otázkách mám myslet. Na ParlamentníListy.cz mi tyhle otázky přijdou dost legrační,“ sdělil nejdřív a pak dodal: „Ve sněmovně je to v pohodě. Po pár zasedáních jsem si přišel jako ve Vysokém Mýtě na zastupitelstvu. Myslel jsem si sice, že to tady bude jinak fungovat, ale asi je to v pořádku. Kdo má potřebu něco říct a mluvit dlouho, tak to dělá. Půl hodiny se říká, jak jsou zákonná opatření špatná, občanský zákoník špatný a pak se prohlásí, že to stejně musíme schválit, tak nechápu ten výstup,“ sdělil novopečený poslanec Junek.

To, že dělá v Mýtu Mikuláše, mu prý při volbách nepomohlo, protože je v masce a nikdo jej nepozná. „Podle mě to občané nevědí,“ dodal. Jak si party čertů všímal kdysi reportér, tak ani na ně neměl občas Mikuláš ten pravý, jak by se od autority čekalo, vliv. Nicméně i reportér ParlamentníchListů.cz kdysi chodil nadělovat. A zažil i nesporné úspěchy. Jednou se jeho průvodu podařilo na policejní stanici donutit strážníky zazpívat: „Skákal pes, přes oves…“. Sloužící policisté dostali bonbóny, ale přesto byli smutní, že zrovna neslouží náčelník, aby si ho čert odnesl v pytli. Tehdy byl reportér ParlamentníchListů.cz, jak už to tak u novinářů bývá, za čerta. Takže ble, ble, ble!


 

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…