Advokátka Samková kandiduje za Okamuru do Evropského parlamentu. Jako číslo jedna

23.01.2014 9:41

VÍME PRVNÍ Známá advokátka Klára Samková povede kandidátku do Evropského parlamentu pod praporem hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Samková je členkou TOP 09. Redakci ParlamentníchListů.cz to potvrdily dva důvěryhodné zdroje z hnutí Úsvit.

Advokátka Samková kandiduje za Okamuru do Evropského parlamentu. Jako číslo jedna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Advokátka Klára Samková

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí

Podle zjištění ParlamentníchListů.cz se začíná velmi zajímavě formovat kandidátka Úsvitu přímé demokracie. Jedničkou za Okamurovo hnutí se má stát advokátka, publicistka a dosud komunální politička Klára Samková. Redakci tuto informaci potvrdily dva důvěryhodné zdroje z hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. Volby do Evropského parlamentu se budou konat na konci května letošního roku.

Poslankyně a zastupitelka

Doktorka Samková je všeobecně známá osobnost, a to nejen v právním prostředí. Dlouhodobě se aktivně zajímá o problematiku lidských práv, a to především s ohledem na romské prostředí. Koneckonců už v letech 1990-1992 byla poslankyní Federálního shromáždění za Romskou občanskou iniciativu.

Byla členkou ODS, od roku 2010 je v TOP 09 a za tuto stranu byla v témže roce zvolena zastupitelkou městské části Praha 2. Členství v TOP 09 ji ale nijak nebrání v tom, aby svoji stranu za celou řadu věcí někdy i velmi ostře kritizovala.

Členka „kmotrokratické“ TOP 09

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz dokonce „svoji“ TOP 09 označila za kmotrokratickou stranu, kterou fakticky řídí její místopředseda Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg o dění ve straně neví vůbec nic.

Anketa

Věříte nyní, na začátku roku 2014, že David Rath je vinen?

50%
50%
hlasovalo: 8152 lidí

„Karel Schwarzenberg podle mě zcela rezignoval na vedení strany. Pakliže vůbec kdy nějaké ambice v tomto směru měl. Za jednu z nejstrašnějších věcí považuji, že se v tomto směru nechal takto brutálně zneužít,“ uvedla Samková s tím, že Schwarzenberg byl až druhý možný kandidát na šéfa TOP 09, ale ten první, koho Kalousek oslovil, to odmítl.

Advokátka Samková měla také nakročeno k tomu, stát se soudkyní Ústavního soudu. V roce 2003 ji jako kandidátku navrhl tehdejší prezident Václav Klaus. Senát, který ústavní soudce schvaluje, to však zamítl.

Paskvil v podobě přímé volby

V roce 2012 ohlásila svoji kandidaturu na prezidenta, zdaleka však nesesbírala potřebných 50 tisíc podpisů a oficiální kandidátkou se nestala. Jejím záměrem při snaze o kandidaturu bylo ovšem spíše napadení přímé volby prezidenta u Ústavního soudu, protože ústavní změnu o přímé volbě považovala za paskvil. Později u téhož soudu zastupovala Tomio Okamuru s jeho ústavní stížností.

Přestože je stále členkou TOP 09, s poslancem a šéfem hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamurou názorově často velmi souzní. Naposled se zastala Okamury poté, co oznámil záměr zcela a bez výjimek zakázat herní automaty a videoloterijní terminály. „Absolutně souhlasím s poslancem Tomio Okamurou a Úsvitem. Jsem hrdá na to, že MČ Praha 2 i mým hlasem zastupitelky herny na ‚dvojce‘ zcela zakázala - bez pardonu,“ uvedla na svém facebookovém profilu.

„Černá hnusná cikánská duše“

Nejvýrazněji se Klára Samková věnuje romské problematice, což ale neznamená, že by se bála veřejně vyjádřit i nepříjemné názory. V obsáhlém rozhovoru, který před rokem poskytla ParlamentnímListům.cz, podrobně rozebrala, proč daný problém nikdo neřeší, v čem se peníze daňových poplatníků nesmyslně vyhazují oknem a kdo se na romské problematice pouze přiživuje.

„Neříkám, že kritika vůči Romům není na místě, v mnoha směrech ano, ale je také nutno mít pochopení. Nikdy nemůžete člověka hodnotit ze své vlastní úrovně, ale vždycky z jeho úrovně, jeho mentálního hlediska, životních zkušeností a intelektu. A z jeho reálných možností, jak sám může pohnout svým osudem,“ popisovala doktorka Samková s tím, že tzv. romská otázka je pro mnohé pouze zdrojem peněz a čistý byznys, ve kterém nejde o to někomu pomáhat. Více můžete číst v bilančním rozhovoru „Černá hnusná cikánská duše. Klára Samková účtuje s romskými aktivisty i Nečasem“.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…