Andrej Babiš vytáhl v ČT velice silná slova. A přišlo zúčtování ze sněmovny

23.12.2013 18:21

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se v nedělních Otázkách Václava Moravce pěkně rozjel. Zopakoval totiž své teze o tom, jak se neustále na ministerstvech krade. „My ale budeme snižovat saldo a ukážeme občanům, jak se šetří,“ zdůraznil k tomu Babiš jakožto budoucí ministr financí. Na to ale zareagovali politici někdejší vládní koalice. „Ať předvede, co umí. Jsme zvědaví,“ řekli ParlamentnímListům.cz Marek Benda s Janou Černochovou z ODS a Petr Gazdík s Helenou Langšádlovou za TOP 09.

Andrej Babiš vytáhl v ČT velice silná slova. A přišlo zúčtování ze sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Rusnokova vláda teď hrozně spěchá, nakupují a prodávají, na jak dlouho, to nevíme,“ zdůraznil zřejmě budoucí ministr financí Andrej Babiš (ANO) v předvánočních Otázkách Václava Moravce (OVM). Chtěl tak dát najevo, že se na ministerstvech neustále krade.

„My ale budeme snižovat saldo. Možná tam přijdeme a zjistíme, že za vaší vlády jste tam udělali tak skvělé kontrakty, že tam máme nakoupeno a prodáno na deset let dopředu. To zatím nevíme,“ vmetl Babiš svému oponentovi v OVM Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), který jen těsně před ním hovořil o tom, že Babišovo spojení politiky a byznysu představuje nebezpečí.



„Budeme chtít poprvé od revoluce ukázat občanům, jak se šetří. Nakupuje se za 600 miliard, nikdo neví, co od koho, od netransparentních firem. My budeme šetřit,“ zdůraznil ale Babiš i na konto dnešní úřednické vlády.

Babiš: Ono mne to vyčerpává

Podle svých slov zažívá nejhorší období svého života, protože se nemůže věnovat svým firmám, ani své rodině. Politika jej prý vyčerpává, protože se rozhodl ji dělat čistě a neřídí ji pouze ze zákulisí.

„Nevěnuji se firmě, nemám čas na politiku, prožívám nejhorší období svého života. Já jsem si nenašel žádného maskota jako Miroslav Kalousek. Miroslav Kalousek byl namočený ve všech aférách s gripeny, CASA, vymýšlel, jak tady ukrást miliardy korun v rámci ekologické zakázky. Já takto nedokážu lhát a vymývat občanům mozky. Šel jsem do politiky proto, abych zabránil destrukci tohoto státu. Tento stát za 15 let totiž zbankrotuje. Pak přijdou věřitelé a skončíme jako v Řecku,“ obrátil se na Karla Schwarzenberga Babiš a poukázal i na to, jak se ve sněmovně prý neustále "žvaní" a "žvaní" a politici tam na sebe útočí a pak se klidně setkají jako ti největší kamarádi v hospodě, kde se spolu normálně baví.

Tento stát každý rok plánuje ztrátu...

„Dohadujeme se v Parlamentu o rozpočtu a nikdo se nezamyslí nad tím, že tento stát každý rok plánuje ztrátu. Jak je to možné? Kde jsou ty peníze?  Kalousek s námi debatuje o tom, jestli deficit 112 nebo 105.  To je úplně jedno. Tento stát je špatně řízen, je v totální destrukci. Proto nám lidé dali hlasy. Karel Schwarzenberg je tam 24 let, Miroslav Kalousek je tam dvacet let. Sobotka také, všichni jsou tam dlouho, nikdo už nevnímá levici a pravici, ale vnímají fungování státu. Já chci však vědět, kam ty peníze tečou,“ pronesl také.

Podle něj tento stát nešetří, protože politik neví, co je to šetřit. „Ani státní úředník neví, co znamená šetřit.  Lidé z Ostravska a Ústecka pak přijedou do Prahy, protože v Praze je blaze, a tady nám to rozmlátí,“ zmínil.

Nad jeho slovy ale politici bývalé vládní koalice krčí rameny.

Benda: Ať předvede, co umí!

„Já jsem tyto otázky Václava Moravce sice neviděl, ale jen na to mohu obecně říci, že když ho ta sněmovna rozčiluje, tak proč tam šel?" podivil se pro ParlamentníListy.cz slovům Babiše poslanec z ODS Marek Benda.

"Parlament je o rozprávění, je to odvozené slovo od toho, že se tam vede nějaká rozprava, že se tam vede diskuse, že se tam střetávají společenské zájmy. Já vím, že ve firmách to funguje trochu jinak. Ale říkat a priori, že se na ministerstvech krade, je trochu mimo. Já jsem na něj strašně zvědavý, jestli se mu podaří ta ministerstva dát do pořádku. Ať předvede, co umí," zaútočil dále Benda na Babiše.

Prý ani on netvrdí, že jsou všechna ministerstva svatá. "Předpokládám, že bude ministr financí, tak ať předvede, jak se dá efektivně v rozpočtu ušetřit. Já se jen divím, že se jim nepodařilo teď v rozpočtu udělat škrty, aby se dostali pod symbolický schodek 100 miliard. To je zvláštní. V tomto rozpočtu jsou totiž některé příjmy nadhodnocené a nafouknuté. Já bych byl rád, aby pan Babiš přestal všechny kritizovat a začal něco dělat. Ať se předvede, já se na to těším,“ dodal Benda.

Černochová: Že se v Parlamentu mluví, tak to je úplně přirozená věc

Poslankyně Jana Černochová se pak hlavně podivila nad tím, co si Babiš představuje pod pojmem Parlament.

"Možná, kdyby si přeložil toto slovo z latiny, z italštiny nebo z francouzštiny, kde´parlement´, ´parlamento´ vždycky v jakémkoliv jazyce v překladu znamená mluvení, mluva, tedy ´parlare´. No a že v Parlamentu sedí politici, kteří mluví, tak to je úplně přirozená věc. Dokonce se v některých parlamentech perou. Díky bohu, že je to u nás tak méně v tomto směru emočně vyvinuté, že k tomu tady nedochází. Pokud někdo kandiduje do Parlamentu, tak by jej asi nemělo překvapit, že se tam mluví a že se tam dělá politika," zhodnotila Černochová Babišovo "divení se".

Podle ní je pak především Babiš ten, kdo do společnosti a zejména politiky zatahuje blbou náladu.

"Ona taková ta blbá nálada je ve společnosti daná lidmi, jako je právě pan Babiš, který tu blbou náladu podněcuje takovými obecnými floskulemi: ´všude se krade, všichni jsou zločinci, každý politik je prostě lump a darebák.' Takovéto zevšeobecňování je ale strašně špatné. Pokud pan Babiš má pocit, že se všude krade, má pak povinnost vyplývající z trestního zákona podat trestní oznámení na to, když ví, že se krade na nějakém konkrétním ministerstvu. Ale přece není možné donekonečna opakovat takové to obecné, že se všude krade, všude jsou zločinci a že jsme spálená země. Prostě tak to není a já se nechci smířit s tím, že lidé, kteří do českého Parlamentu kandidovali, pak dostali tolik hlasů, jako hnutí pana Babiše," doplnila Černochová pro ParlamentníListy.cz. 

On snad jede stále v kampani...

"Já si myslím, že už dávno předvolební kampaň skončila," zachmuřil se nad Babišovými slovy místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík (TOP 09).

"Jsem rád, že pan Babiš a jeho strana je součástí budoucí koalice - dokonce pan Babiš bude ministrem financí a i vicepremiérem pro ekonomiku - proto není nic jednoduššího, než si počkat na to, až pan Babiš ukáže, i jeho hnutí ANO, co umí a jak si s těmi všemi problémy poradí. Já bych si nepřál nic jiného, než aby se jim to podařilo," zmínil Gazdík pro ParlamentníListy.cz.

Na to, že podle Babiše jen politici ve sněmovně mluví a mluví, se ale Gazdík pousmál. Možná proto prý Andrej Babiš zatím za sněmovním pultíkem nepromluvil ještě ani jednou, a to ani když se projednával v dolní komoře státní rozpočet.

„Na druhou stranu, aby každý z poslanců promluvil jen proto, aby byl vidět, tak to zase není moje představa o sněmovně. Má se mluvit, jen když člověk má k danému tématu co nového říci, nebo diskusi umí posunout někam," zmínil Gazdík k tomu ironicky.

„Moje zkušenosti bývalého předsedy poslaneckého klubu v dobách, kdy právě sociální demokraté a komunisté obstruovali, jsou ještě mnohokrát horší, než co se tam zatím odehrálo v té ´nové“ sněmovně. Opravdu plané žvanění  - jak jsem to pozoroval - tak k tomu nyní ještě úplně nedošlo. Naopak teď se mi zdálo, že ona sněmovna probíhala ještě poměrně efektivně," doplnil pak ke kritice Babiše.

Langšádlová: My jsme tam, pane Babiši, pracovali!

Místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně téže strany Helena Langšádlová pak ParlamentnímListům.cz zdůraznila, že co se týče práce ve sněmovně, tak prý ona sama, stejně tak i většina jejích kolegů, ve sněmovně dělala konkrétní práci, takže to často ani o mluvení na prázdno nebylo.

"Například se změnil díky nám zákon o rozpočtovém určení daní, zvýšily se příjmy obcí a v případě loterií došlo ke zdanění,“ vypočetla Langšádlová práci "topkařů" ve sněmovně.

„Diskuse se ve sněmovně vede, to patří k parlamentarismu – od toho slova se to také odvíjí. Je mi divné, že toto pan Babiš neví. A co se týče toho, jestli se dobře v tomto státě hospodaří? Já sama jsem spolunavrhovala zákon, který připravil Jan Farský. Jde o registr smluv. Konkrétně jsme přijali zákon, který rozšiřoval kompetence Nejvyššího kontrolního úřadu. Já nevěřím v žádná zázračná opatření a už vůbec ne za strany pana Babiše, ale pomohou nám pouze konkrétní systémové kroky,“ dodala Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…