Babiš představil svůj velký plán. A hned se do něho zakousl Kalousek

06.11.2013 19:02

Lídr hnutí ANO Andrej Babiš ještě neprozradil, zda kývne na trojkoalici s ČSSD a KDU-ČSL, ale už představil tým ekonomických expertů, který má pomoci s lepším hospodařením státu. Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek vyzval předsedu ANO, ať vezme mandát od voličů a jde plnit své sliby. Upozornil však, že ne všechno, co je dobré pro Agrofert, bude dobré i pro Českou republiku.

Babiš představil svůj velký plán. A hned se do něho zakousl Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Hnutí ANO se ještě nevyjádřilo, zda se bude podílet na vládě, ale jeho lídr Andrej Babiš se už pochlubil týmem ekonomických expertů. Tato Rada ekonomických poradců ve složení Aleš Michl, Petr Zahradník, Michal Zděnek, Jan Čapek, a Robert Pelikán bude připomínkovat zákony včetně státního rozpočtu a připravovat materiály pro možná budoucí koaliční jednání.

Cílem je snížit schodek státního rozpočtu, ale nikoli tak, že by se zvýšily daně. Právě otázka daní může být hlavní třecí plochou mezi předpokládanými koaličními partnery ČSSD a ANO. Vždyť sociální demokraté v kampani slibovali, že chtějí zvýšit daně z příjmu firmám, zejména velkým energetickým, vodárenským a telekomunikačním podnikům, což by posílilo příjmovou stránku rozpočtu.

Ekonomičtí experti se zaměří na výdajovou stránku rozpočtu

To pokládá Andrej Babiš za úplně vyloučené, neboť bychom podle něj přišli i o poslední investory. Proto se Rada ekonomických poradců chce zaměřit naopak na výdajovou stránku rozpočtu. „Výdaje se proto musí snížit v té části, která souvisí s fungováním státního aparátu. Nákupy vybavení pro státní orgány by mělo být zajišťováno centrálně, čímž by se zamezilo plýtvání,“ přiblížil záměry REP jeden z jejích členů Aleš Michl.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš za hospodářskou politiku státu posledních let už několikrát kritizoval bývalého ministra financí Miroslava Kalouska. Ten ve vysílání ČT24 uvedl, že klíčovým cílem bylo dostat veřejné rozpočty pod kontrolu, aby byla zajištěna stabilita a suverenita České republiky na finančních trzích. „Ta krize se jmenuje dluhová krize států a vznikla z dluhů států. Řešit dluhovou krizi států tím, že se bude expandovat státní dluh, znamená, že budeme přilévat benzín do ohně,“ varoval Miroslav Kalousek před dalším zadlužováním země.

Snížení DPH nepomůže spotřebiteli, ale cash-flow Agrofertu

Ohradil se také proti Babišovým slovům o přehnané restrikci. „Pokud utrácíme ročně o sto miliard více, než jaké jsou naše příjmy, tak mluvit o přehnané restrikci mi přijde mimo mísu. Kdybychom trvali na vyrovnaném rozpočtu příští rok, tak to by asi bylo velmi tvrdé. Nic takového jsme nedělali. Snižovali jsme deficity zhruba rychlostí jedno procento HDP ročně a měli jsme je snižovat ještě rychleji. Ale to je otázkou politického kompromisu,“ upozornil první místopředseda TOP 09.

Exministru financí se nezamlouvá záměr ANO snížit daň z přidané hodnoty. „Mají na to dost hlasů, nechť to provedou. Ale já jsem přesvědčen, že snížení daně z přidané hodnoty se nepromítne ani tak do cen pro spotřebitele, jako do pozitivního cash-flow pro skupinu Agrofert. Pan Babiš si možná myslí, že co je dobré pro Agrofert, je dobré i pro Českou republiku. Já mám o tom jisté pochybnosti,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz Miroslav Kalousek.

Veřejné rozpočty pod kontrolou a nejnižší míra chudoby

A pochlubil se dosaženými výsledky své vlády. „Žvanit umí každý, ale někdo musí také rozhodovat a něco dokázat. My jsme slibovali, že dostaneme veřejné rozpočty pod kontrolu. A také jsme je s nepopiratelnými výsledky dostali. Máme jednu z nejnižších měr nezaměstnanosti, nejnižší míru chudoby a jedny z nejnižších úroků v Evropské unii nejenom ze státních dluhopisů, ale i u firem a u domácností. To jsou naše výsledky,“ uvedl exministr financí.

Snížení daní může prý navrhnout kdokoli, ale měl by to být ten, kdo má vládní odpovědnost a navíc v protiváze snížení daní zajistí jeho vláda úspory v konkrétních oblastech tak, aby to neznamenalo zvýšení deficitu. „Ať pan Babiš vezme mandát od voličů, který dostal, ten je výrazný, a jde realizovat tu svou správnou cestu. A dokáže-li věru, že bude líp, tak já budu jenom rád,“ vyzval Miroslav Kalousek lídra hnutí ANO, aby ukázal, co dovede.

Hnutí ANO nemůže za rozhádanost vítěze voleb

Ze slov nejobratnějšího domácího politika posledních let je zřejmé, že opakovaným popichováním chce hnutí ANO k vládnímu angažmá tak trochu vyhecovat. A mezi řádky nelze nevidět očekávání, jak si on coby politický matador z opoziční lavice na nováčkovi smlsne. „Z vícero povolebních vystoupení pana Kalouska se dá usuzovat, že volební úspěch hnutí ANO ještě nestrávil,“ říká pro ParlamentníListy.cz moravskoslezský volební lídr hnutí ANO Josef Hájek a nemyslí si, že slova o žvanění a výzvy k převzetí vládní odpovědnosti vyprovokují hnutí k ukvapeným krokům.

„Naše hnutí přistupuje k povolebnímu vyjednávání velmi zodpovědně. Je vytvořen vyjednávací tým a není naší chybou, že se povolební vyjednávání vinou situace ve vedení ČSSD zkomplikovala. Je standardním pravidlem, že sestavením vlády je pověřen předseda vítězné strany a hnutí ANO tento postup plně respektuje. Velmi si vážíme našich voličů a právě proto hledáme nejlepší variantu, která bude respektovat a prosazovat náš volební program,“ vysvětluje Josef Hájek, proč se hnutí ANO ke svému možnému podílu na vládnutí zatím nevyjádřilo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…