Babiš tři křesla pro ANO a ČSSD v čele sněmovny nechce

21.11.2013 13:42

Předseda ANO Andrej Babiš nepovažuje za správný návrh, že by ANO s ČSSD mohly obsadit tři pozice ve vedení sněmovny. Řekl to dnes ČTK. Podle Babiše by měla být křesla ve vedení dolní komory rozdělena poměrně. O návrhu ve středu mluvili zástupci ČSSD. Podle nich by ta strana, která nezíská post předsedy, mohla mít dva místopředsedy.

Babiš tři křesla pro ANO a ČSSD v čele sněmovny nechce
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš hovořil se studenty Moravské vysoké školy v Olomouci

"Já si nemyslím, že je to správná varianta. Říkali jsme, že to bude poměrově," sdělil ČTK Babiš. O tom, kdo získá pozici šéfa sněmovny, by měli zástupci ANO a ČSSD diskutovat na sobotním setkání vyjednávacích týmů. ANO by na postu rádo vidělo svoji místopředsedkyni Věru Jourovou, ČSSD pak zřejmě Lubomíra Zaorálka nebo Jana Hamáčka. "Určitě to musíme dořešit, máme tam stále rozpor," uvedl Babiš.

Kromě vyjednávání o koalici se Babiš v minulých dnech sešel s některými ministry vlády v demisi

Sobotka ve čtvrtek uvedl, že zatím nebylo dosaženo dohody, ale vzhledem k tomu, že si místopředsednickou pozici nárokují i strany, které "mají výrazně méně poslanců než ANO nebo sociální demokracie, tak bychom pokládali za rozumné, aby ta z těch dvou nejsilnějších stran, která nebude mít předsedu sněmovny, měla ve vedení sněmovny dva své zástupce". Sněmovna by mohla mít čtyři nebo pět místopředsedů. Pokud se na koalici dohodnou sociální demokraté s ANO a lidovci, jedno křeslo by rádi obsadili právě zástupci KDU-ČSL.

Babiš tvrdí, že o žádných dalších personáliích strany zatím nejednají. Diskuse se podle něj vede především o programu. Možní koaliční partneři se stále neshodnou především na daních.

Kromě vyjednávání o koalici se Babiš v minulých dnech sešel s některými ministry vlády v demisi, například s ministrem obrany Vlastimilem Pickem. "Informoval mě o zákonech, které bude předkládat. Propojil jsem ho s našimi experty," řekl ČTK Babiš. S ministrem financí Janem Fischerem zase miliardář jednal o návrhu rozpočtu na příští rok. Spekulace o tom, že by se s ministry bavil i o jejich možném dalším působení, Babiš odmítá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…