Benda stanul v čele mandátového a imunitního výboru

27.11.2013 11:38

Zřízením mandátového a imunitního výboru (MIV) začal dnes dopoledne druhý den ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Krátce poté MIV zasedl a zvolil si do svého čela občanského demokrata Marka Bendu. Jeho jméno později potvrdilo i plénum sněmovny.

Benda stanul v čele mandátového a imunitního výboru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Zřízením mandátového a imunitního výboru (MIV) začal dnes dopoledne druhý den ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Krátce poté MIV zasedl, kde si zvolil za předsedu Marka Bendu z ODS. Jednání výboru ale vedl komunistický poslanec Jiří Dolejš. Ten byl také horkým kandidátem na předsedu, ovšem sněmovní kluby se již dopředu dohodly na tom, že bude předsedou výboru právě Benda. Ten pak oznámil své zvolení předsedou v České televizi s tím, že pro něj prý hlasovalo 14 z 15 členů výboru. Jeden hlas byl údajně neplatný.

Poslanci mají dnes v programu i volbu předsedy sněmovny a místopředsedů. Podle dohody má do čela zamířit sociální demokrat Jan Hamáček a uspět by měli i kandidáti z hnutí ANO Jaroslava Jermanová a Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL. Další dvě volná místa obsadí zřejmě komunista Vojtěch Filip a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Nárok na místopředsednický post si ale dělají i ODS a hnutí Úsvit.

Na programu jsou i zákony schválené Senátem

Poslanci by ale měli dnes také potvrdit čtyři zákonná opatření, která schválil Senát v době rozpuštění dolní komory. Pro návrhy budou podle dohod hlasovat poslanci ČSSD, ANO a KDU-ČSL, které mají v komoře dohromady pohodlnou většinu.

Dvě opatření se týkají daní a souvisejí se zavedením nového občanského zákoníku od příštího roku. Další zákonné opatření mění zákon o veřejných zakázkách, mimo jiné zvyšuje od ledna limit pro malou veřejnou zakázku u stavebních prací z nynějších tří na šest milionů korun. Zbývající opatření zvyšuje platby do zdravotnictví za státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun za rok.

Na tento jednací den se dostavili všichni poslanci – nikdo z nich se dosud neomluvil. Z členů vlády se pak podle slov řídící schůze Miroslavy Němcové (ODS) omluvili ministr financí v demisi Jan Fischer a ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Členové mandátového a imunitního výboru: Marek Benda (ODS), Jiří Dolejš (KSČM), Matěj Fichtner (ANO), Stanislav Grospič (KSČM), Daniel Herman (KDU-ČSL), Milan Chovanec (ČSSD), Jan Chvojka (ČSSD), Martin Lang (Úsvit), Herbert Pavera (TOP 09), Stanislav Polčák (TOP 09), Roman Procházka (ANO), Jeroným Tejc (ČSSD), Roman Váňa (ČSSD), Radek Vondráček (ANO), Jiří Zlatuška (ANO).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…