Boj o služební zákon: Opozice se oháněla Leninem a mrtvými za KSČ

22.01.2014 17:01

Do debat o novele služebního zákona v Poslanecké sněmovně se dostalo i výročí úmrtí komunistického ruského revolucionáře a vůdce bolševické strany Vladimira Iljiče Lenina. Jak ale nejen k tomu za sněmovním pultíkem trefně poznamenal poslanec z hnutí ANO Martin Komárek, poslanci se v dnešních proslovech dosti často odklánějí od tématu. A měl pravdu...

Boj o služební zákon: Opozice se oháněla Leninem a mrtvými za KSČ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová (ODS)

Podmínka prezidenta Miloše Zemana na jmenování Sobotkovy vlády, tedy přijetí novely služebního zákona, se již druhý den táhne jako žvýkačka Poslaneckou sněmovnou. Opozice – tady poslanci z ODS a TOP 09 - burcují totiž ve sněmovně proti normě, jak se jen dá. Přitom ale padají slova o tom, zda má mít nebo nemá ministr lustrační osvědčení, nebo že jde jen o novelu pro jednoho člověka, tedy pro Andreje Babiše, a také padají přirovnání jako „Lex Babiš“.

K tomu pak střídavě vystupují v dolní komoře i poslanci budoucí koalice. Nejednou se ale přitom stává, že se také hovoří o komunismu a o historických postavách...

„Chtěl bych tady pogratulovat zde sedícím poslancům z KSČM k 90. výročí úmrtí V. I. Lenina... Jak mám vysvětlit dětem, že oni pro akademickou půdu a do akademického senátu potřebují lustrační osvědčení a ministr ne?“ sdělil kupříkladu v jednu chvíli Radim Holeček z ODS. (V. I. Lenin zemřel 21. ledna 1924 - pozn. red.).

Před ním si totiž vzal ve sněmovně slovo místopředseda sněmovny a předseda komunistické partaje Vojtěch Filip. A nejen on, i předseda „rudých" poslanců Pavel Kováčik, pak hovořil o „nové době" a připomínal i „staré pořádky“.

Filip: Komunisté jsou pro, aby se lustrační zákon zrušil

„Samotný lustrační zákon by se mohl jmenovat také ´Rita Klímová´, neboť ji někdo chtěl odvolat z pozice diplomatky v Kanadě. Tam také byla jedna věta, která to pak změnila,“ poznamenal Filip a zmínil, že komunisté jsou pro, aby se lustrační zákon v Parlamentu dočkal po letech zrušení.

„Samotný lustrační zákon je už několik let platný, ale neúčinný,“ poznamenal nakonec Filip.

„Kouzlo demokracie je v tom, že si necháme svůj názor. Léta, co minula a co nám přinesla? Přinesla do světových jazyků takové pojmy jako tunelování a do českého prostředí kauzy typu ProMoPro a další. A my proti těmto lumpárnám, co se odehrávaly ve jménu svobodného trhu, nepřestaneme bojovat, neboť tyto praktiky sem nepřinesli komunisté. Kdyby tady nebyly, tak by se občanská společnost jistě dostala dál,“ dodal k tomu Kováčik.

Debata v následujících minutách se pak překroutila paradoxně jen na lustrační zákon a také to, proč byl nutný v Česku zavést. Neboť – jak poznamenal poslanec Petr Bendl z ODS - „za komunistů bylo víc mrtvých než za fašistů“.

„Slyšeli jsem o víkendu, že ODS bude teď jiná, ale je to tak, že ODS bojuje o dávno vybudované války,“ dodal na to Kováčik.

„Ta dnešní debata odpovídá na otázku, zda služební zákon a lustrační spolu souvisí. My chceme ponechání lustrací, nikdy nebudeme pro zrušení lustrací, aby se nemohl revitalizovat váš komunistický režim... On nejdřív byl soudruh generální tajemník a až pak soudruh prezident. My si na to pamatujeme,“ rozpliznul pak debatu šéf poslanců z ODS Zbyněk Stanjura.

Zločiny komunismu a předčítání z papírku...

Poslanci pak následně debatovali hlavně o zločinech komunismu, kdy třeba poslankyně z ODS Miroslava Němcová předčítala z papírku, kolik mrtvých a kolik uprchlíků existovalo za doby, kdy Československu vládla KSČ.

Roztáhlou debatu pak rozčísnul předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Miroslav Kalousek, kdy žádal o hlasování o přerušení schůze do řádného termínu, tedy do 4. 2. To mu ale poslanci neodhlasovali.

Služební zákon bude ale ve sněmovně čelit návrhu na zamítnutí už v úvodním kole projednávání. Podali jej ve středu poslanci TOP 09 a ODS. Normu pak dnes kritizovala i KSČM.

Do večera?

Debata o předloze z pera poslanců sociální demokracie bude moci pokračovat případně až do pozdního večera. Poslanci si to odhlasovali na návrh sociálních a křesťanských demokratů. Neměla by se tak opakovat situace z úterního odpoledne, kdy si klub TOP 09/STAN vzal přestávku až do konce jednacího dne a schůze byla přerušena.

Novela služebního zákona je norma, která Česku jako jediné zemi Evropské unie stále chybí. Podle mnoha názorů má odpolitizovat státní správu. K projednání služebního zákona tlačí poslance i prezident Miloš Zeman, který normou podmínil jmenování Sobotkovy vlády.

Služební zákon zavádí mimo jiné funkci takzvaného superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby. Ten a jeho úřad by měli dohlížet na to, aby se při každé výměně ministrů neměnili i vrcholoví úředníci. Zpřísnit by se mělo také obsazování úřednických postů ve státní správě. Zájemce bude muset projít veřejným výběrovým řízením, jehož součástí bude i pohovor v cizím jazyce.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…