Buď dělníci, nebo Bakala. Odborník rozpitvává krizi v ČSSD tak, jak se to Sobotkovi nebude líbit

05.11.2013 12:22

Sociolog a politický komentátor Petr Hampl míní, že i když předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se svým křídlem zvítězí nad svými odpůrci s prvním místopředsedou Michalem Haškem v čele, nemá vůbec vyhráno a rozhodovat stejně budou nakonec Andrej Babiš a Miloš Zeman. Hampl to řekl ParlamentnímListům.cz.

Buď dělníci, nebo Bakala. Odborník rozpitvává krizi v ČSSD tak, jak se to Sobotkovi nebude líbit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem

„Bohuslav Sobotka se stal komickou postavou, a i kdyby současné dění přežil, těžko ho kdo bude brát vážně. Jediné, co ho může udržet ve funkci, je chuť Andreje Babiše mít koaličního partnera, který mu bude pravidelně čistit boty. Pochopitelně za předpokladu, že se dokáží dohodnout pánové Babiš a Zeman. Nikdo jiný není v této chvíli důležitý,“ míní Hampl.

Boj není skončen. Partie čeká na další tahy

„Bohuslav Sobotka není silným politikem s autoritou, který by byl v situaci, že může cokoli výrazného prosadit. Výsledek ČSSD kolem dvaceti procent mu silnou pozici nedává, a i kdyby pacifikoval Michala Haška a další, nic to nemění na propadáku ČSSD ve volbách a jeho odpovědnosti. Sice to vypadá, že je nyní na koni a je hezké, že ho nyní podporují média, ale virtuální a politická realita jsou nakonec odlišné. Až členové ČSSD zjistí, že strana s výsledkem 20 procent nebude schopna téměř nic ze svého programu prosadit, tak možná své postoje přehodnotí,“ řekl ParlamentnímListům.cz Hampl.

Hampl nevěří, že boj je ukončen, a myslí si, že ani prezident republiky Miloš Zeman neřekl poslední slovo. „I kdyby Bohuslav Sobotka zvítězil nad Haškem, nebude to on, kdo bude příliš rozhodovat o osudech této země. Navíc nevíme, koho bude Miloš Zeman jmenovat premiérem. Třeba bude jmenovat Haška a bude vymalováno. Nebo se dohodne s Babišem a bude jmenovat jeho s tím, že ve vládě nebude Sobotka. Tohle všechno může prezident udělat. Je to rozehraná šachová partie a spoustu věcí ještě neznáme,“ míní Hampl.

Sobotka nemá schopnosti tvorby aliancí

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí
Prvním faktorem je, že volby nedopadly tak, jak si ČSSD představovala, a druhou věcí je uzavírání aliancí a domluva na vládě: „Politika je o aliancích a tom, že lidé hledají spojence proti někomu. Tak, jak to vypadá, se nezdá, že by Bohuslav Sobotka měl nějakou schopnost vytvářet spojenectví. Ano, pan Babiš se bude asi nějakým způsobem podílet na vládě, ale to neznamená, že Andrej Babiš bude oddaným stoupencem Bohuslava Sobotky, ba právě naopak. Navíc poslanecký klub ČSSD je stále rozdělen, předsedou klubu byl zvolen Sobotkův kritik Jeroným Tejc. Pan Sobotka má sice za sebou mediální komentátory, ale to není dost. ČSSD je stále rozdělena. Kolik poslanců ČSSD bude doopravdy podporovat Sobotkovu vládu? To nevíme. Dají ji třeba hlas při hlasování o důvěře, ale pak se bude hlasovat o každém zákoně, rozpočtu. Může se ukázat, že z 50 poslanců za ním bude stát 25 či 30.“

Poměrně nedávno měli sociální demokraté a komunisté dle průzkumů téměř ústavní většinu. Hampl nechce hodnotit, zda měl Sobotka po nevýrazném volebním výsledku odstoupit: „Záleží, co je přijatelné pro ČSSD. Zda po takovém výsledku může být brán Bohuslav Sobotka jako silný lídr se silnou autoritou. Ale znovu říkám, že to není jen o tom výsledku. Záleží, zda se dokáže dohodnout s hlavními hráči, mezi které patří prezident, a co nabídne. V tomhle si myslím, že je slabý. Na druhou stranu, kdyby ČSSD realizovala svůj program, lidé by byli bez práce, byli bychom buzerováni a s ekonomikou by to šlo z kopce. Takže mě osobně jako pravicovému voliči slabý Sobotka vůbec nevadí.“

Je to komické. Jsou tu podstatnější věci

„Z venku to celé působí velmi komicky. Na druhou stranu je z jejich pohledu dobře, že když už se hádají, tak že to udělali po volbách, nikoli před volbami. Popravdě řečeno, mě spíš zajímá, zda se podaří Sobotkovi zničit ekonomiku vysokými daněmi či zda se nedohodne s TOP 09 na rychlém zavedení eura, které by nás zničilo. To je důležité. Podstatné je, abychom měli vládu, která bude nejméně škodit,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Hampl.

Podle Hampla celý spor ukázal nejpodstatnější věc: že fakticky v ČSSD existují dvě strany. Stará levice, které jde o sociální politiku a zájmy dělníků, odborů a podobně a pak nová levice blízká TOP 09, které jde o zájmy velkého byznysu typu Zdeňka Bakaly.

Bohuslav Sobotka jako pátá kolona TOP 09

„Zajímavé na tom je, že největší starost o Sobotkovo setrvání ve stranické funkci mají ti, kdo sociální demokraty nevolili a ani to nemají v úmyslu. Jedná se totiž téměř výhradně o voliče TOP 09, případně zelených. Co je jim vůbec po tom? zeptal by se běžný člověk. A ty sociální demokraty, kteří používají mozek, možná napadne, zda předseda Sobotka není spíš představitelem páté kolony,“ říká Hampl.

Proč je právě Bohuslav Sobotka mezi příznivci TOP 09 tak populární? Na to podle Hampla odpověděl on sám, když se nechal slyšet, že je jediným představitelem moderní levice ve vedení ČSSD.

„Nová levice je politický směr, který usiluje o rozsáhlý a despotický stát, ale který se snaží využít státní aparát ve prospěch nejbohatších pěti procent - korporátních a bankovních manažerů, intelektuálů napojených na státní rozpočty a vysokých státních úředníků. Od tradičního socialismu se liší také tím, že zatímco tradiční socialisté se soustředili na ekonomické otázky, moderní levice se snaží řídit celý životní styl – určovat, co mají lidé jíst, jak mají trávit volný čas, jak si rozdělí práci v domácnosti, jak budou vychovávat své děti až po to, jaké sexuální praktiky mají provozovat,“ vysvětluje Hampl.

Představitelé nové levice: Sobotka, Dienstbier, TOP 09 a zelení

Nejvýraznějším současným představitelem takové moderní levice je dle Hampla americký prezident Barack Obama. „V České republice je moderní levice spojována se jménem Václava Havla. Poněkud nešťastně – Havel byl rozhodně elitář pohrdající pracující třídou, ale neměl onu tvrdou nenávist vůči životnímu stylu a myšlení chudých, jaké najdete třeba u pánů Schwarzenberga nebo Dienstbiera,“ myslí si Hampl.

Typickými českými stranami moderní levice jsou podle Hampla TOP 09 a zelení: „Sociální demokraté pod vedením Sobotky, Dienstbiera a Zaorálka by byli jen klonem TOP 09, stejně jako ODS pod Pospíšilovým vedením. Boj médií hlavního proudu za politické přežití Bohuslava Sobotky je tedy logický. Uvidíme, zda v ČSSD zvítězí stará, či nová levice, nebo se rozštěpí.“ 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…