Bude nad Prahou Kaplického chobotnice? Kníže, Okamura, Filip i Kalousek řekli své

20.01.2014 21:50

ANKETA Podle kandidáta na ministra kultury Daniela Hermana z KDU-ČSL projekt nové budovy Národní knihovny od architekta Jana Kaplického není mrtvý a měl by být v Praze realizován, i když případně nemusí být na Letné. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, zda má projekt šanci, aby proše,l a co mu říkají politici.

Bude nad Prahou Kaplického chobotnice? Kníže, Okamura, Filip i Kalousek řekli své
Foto: Archiv PL
Popisek: Kaplického architektonický návrh Národní knihovny

„Úžasný projekt knihovny pana architekta Kaplického, od jehož úmrtí uplynulo pět roků, to není vůbec mrtvé. Tento projekt stojí za to v nějaké formě oživit,“ uvedl Herman v ČT. Stavba by podle něj měla v modifikované podobě vyrůst v Praze: „Nechci být konkrétnější, je to v prenatálním stadiu, ale je to výzva.“

„Jsem rád, že hodně komunikuji s paní Eliškou Kaplicky o této myšlence, protože si myslím, že takovéto projekty jsou schopny Českou republiku vynést na piedestal Evropy, kam srdce Evropy patří,“ řekl dále Herman.

ParlamentníListy.cz oslovily celostátní i pražské politiky, co si o možnosti oživení projektu myslí a zda by stavbu dle Kaplického návrhu podpořili. Někteří politici podporují původní umístění, někteří jinde, někteří říkají, že projekt je příliš drahý (podle nejnižších odhadů by stál zhruba 2,3 miliardy, podle nejvyšších odhadů odborníků až osm miliard) a nejsou peníze. Navíc připomínají, že projekt nesplnil podmínky soutěže.

Když Paroubková sežene osm miliard na tu neužitečnou čepici...

Zásadním odpůrcem stavby byl tehdejší prezident republiky Václav Klaus. K věci se nám nyní vyjádřil jeho blízký spolupracovník Ladislav Jakl.

 „Pokud na to paní Paroubková už vybrala potřebných osm miliard, tak proč ne. Ale z veřejných peněz se nic takového stavět nesmí. Národní knihovna potřebuje především rekonstruovat Klementinum. A pak možná moderní funkční depozitáře na kraji města. Ne exhibici, která naprosto pohrdá svým účelem. Kaplického projekt, to jsou knihy nesmyslně zahrabané pod zem a na nich vztyčená neužitečná bakelitová čepice, která by klidně mohla krýt bazén nebo cokoli jiného. Tento projekt neměl sloužit knihám a lidem, ale stavebním firmám jako pomník svému tvůrci,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jakl.

Bláznovství je zahajovat drahý projekt, který vyhrál podvodem

Důrazným odpůrcem stavby je i europoslanec ODS Hynek Fajmon. „Vláda hospodaří s velkým deficitem a republika má velký dluh. Rezort kultury nyní financuje rozsáhlou rekonstrukci Národního muzea a po republice je několik set památkových objektů ve špatném stavu. Proto zahajovat megalomanskou stavbu Národní knihovny a navíc dle projektu, který vyhrál soutěž podvodem, je čiré bláznovství,“ uvedl Fajmon.

Fajmon tak připomněl, že návrh Kaplického týmu umístěním skladu knih pod zem nevyhovoval zadávacím podmínkám soutěže, konkrétně větě požadavku, že „z hlediska minimalizace rizik nesmí být jádro konzervačních fondů umístěno v podzemních podlažích a v nejvyšším nadzemním podlaží“, která byla součástí delší pasáže popisující důvody zvýšené ochrany a možná rizika, požadavek stálosti teplot i při výpadcích všech technických prostředků a i v nejteplejších letních dnech, centrálně regulovaný plně automatizovaný režim vytápění s vyloučením zásahu zaměstnanců i čtenářů atd.

Průběh soutěže kritizovala v  března 2007 Česká komora architektů a obrátila se se stížností na Mezinárodní unii architektů. Ve svém stanovisku napsala, že porota označila za vítěze dílo, které prokazatelně porušilo závazné podmínky soutěže.

Řekne ANO ano?

Je otázka, zda by Herman projekt prosadil v koalici, neboť koaliční partneři podporu stavbě nevyjádřili. Na dotaz, co si o obnovení projektu myslí, odpověděl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: „Nic.“ Na dotaz nereagoval vůbec předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, i když někteří poslanci ČSSD ano. Podle nich by měla stavbu financovat Katolická církev a Herman to prý jako bývalý mluvčí České biskupské konference určitě zajistí.

Na dotaz Kaplického chobotnice nereagoval ani nikdo z ANO. Dotaz jsme zaslali formou SMS předsedovi Andreji Babišovi, dále poslancům Heleně Válkové, Jiřímu Zlatuškovi (předseda sněmovního výboru pro vzdělání a kulturu), Jiřímu Holečkovi, Matěji Fichtnerovi, Richardu Brabcovi a Věře Jourové.

Komunisté, kníže i Okamura pro

KSČM má ke Kaplického knihovně veskrze kladný vztah. „Myslím, že zajímavé projekty nejsou mrtvé nikdy, jen jejich realizace je problematická. Budu pečlivě sledovat, jak bude pan Herman jednat se zástupci hlavního města o místu realizace,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg míní, že by měla knihovna stát na Letné: „Já jsem samozřejmě stoprocentně pro, aby se výstavba této knihovny konečně uskutečnila. To byl vynikající návrh. Nebyl bych nadšen, pokud by to bylo přemístěno na jiné místo, neboť Kaplický to navrhl pro toto místo.“   

Předseda Úsvitu Tomio Okamura projekt podporuje:  „Kaplického projekt je nadčasový a byla by to stavba, která by se ihned stala dominantou Prahy a jedním ze symbolů České republiky. Eiffelovku také nikdo nechtěl, ale zkuste si představit Paříž bez ní.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V současné době musíme řešit úplně jiné problémy, než dávat peníze na takové projekty

Jeho kolega z Úsvitu, poslanec Marek Černoch, má ale poněkud jiný názor: „Úplně na rovinu, i když jsem obdivovatelem pana Kaplického, v současné době musíme řešit úplně jiné problémy, než dávat peníze na takové projekty. Teď je čas dostat nás na nohy, přidat peníze na důchody, zajistit peníze institucím, které se starají o týrané nebo opuštěné děti. Knihovna od pana Kaplického je jistě zajímavý projekt, ale ne teď.“

„Souhlasím s projektem, když to uhradí církev z příjmu restituce, kterou jim daroval pan Kalousek,“ uvedl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Ano, myšlenku pana Hermana podporuji. Bylo by dobře, kdyby se našel způsob, jak projekt pana Kaplického zrealizovat,“ sdělil místopředseda sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík.

„Obávám se, že pan architekt Kaplický to už neocení,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Peníze použít spíše na něco jiného

„Je to věc k diskusi a teď říkám svůj osobní názor. Ten projekt je jistě mimořádně zajímavý projev moderní architektury. Nikdy jsem si ale nebyl jist – jde o můj osobní názor a nemusím mít pravdu, zda je ta investice do nové Národní knihovny opravdu potřebná. Zda by si Praha třeba spíše nezasloužila moderní koncertní sál, kam by se vešlo více lidí než třeba do Smetanovy síně,“ řekl redakci místopředseda TOP 09 a předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek.

„Národní knihovna potřebuje budovu, ale není zřejmé, kde bude, a není jedno za kolik. To je asi důležitější než její podoba,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Kaplického knihovna není panelák, aby mohla stát ledaskde. Ten projekt byl koncipován pro toto, a ne jiné místo. Představa, že to bude v Praze, ale někde jinde, je nesmyslná. Bude-li to někde jinde, bude to nějaký jiný dům,“ uvedl náměstek pražského primátora Václav Novotný z TOP 09, který má v gesci kulturu a památkovou péči.

„Já bych byl ochoten k tomu, aby se taková debata otevřela. Velmi bych to uvítal. V minulosti se ta debata velmi zpolitizovala, a to bylo velmi nešťastné. Myslím si, že knihovna by Praze slušela,“ reagoval předseda klubu pražských zastupitelů ČSSD Miroslav Poche.

„Můj názor je, že Ministerstvo kultury a nový pan ministr bude mít po svém nástupu k řešení řadu naléhavých úkolů. V této chvíli otevírat kauzu knihovny pana Kaplického vnímám jako snahu o zviditelnění osoby pana ministra,“ sdělil nezávislý pražský zastupitel a starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík.

Pokud se najde vhodné místo

„Pokud se najde vhodné místo, tak jsem pro,“ sdělil místopředseda klubu pražských zastupitelů ODS Petr Hána.

„Toto téma nepokládám pro rezort kultury za prioritní. Jde o mediální pozornost, které rozumím. Téma knihovny je zpolitizované a mě osobně nezajímá,“ říká místopředseda zastupitelského klubu ODS Ivan Kabický.

„Mě ten projekt osobně neuráží, jen musí být umístěn tak, aby to bylo technicky možné a urbanisticky citlivé, což Letná bohužel není. Zde byl tuším nesoulad s územním plánem,“ připomíná nezávislý zastupitel Prahy Josef Nosek.

„Už jako pražský zastupitel jsem souhlasil se stavbou Kaplického knihovny. Názor jsem nezměnil a souhlasím i dnes. Bude ovšem důležité najít důstojné místo,“ říká pražský zastupitel a poslanec ČSSD František Adámek.

„Umístění této knihovny na Letné z mnoha důvodů nepovažuji za vhodné. O jiném místě v Praze lze diskutovat,“ míní pražská zastupitelka a poslankyně KSČM Marta Semelová.

V Praze je spousta tradičních budov, kde by Národní knihovna mohla sídlit

„Já osobně si myslím, že v Praze je spousta tradičních budov, kde by Národní knihovna mohla sídlit. Nemyslím si, že je nutné stavět něco nového. Musíme se také dívat, jaké by byly náklady. Myslím, že by to za to nestálo,“ říká poslanec Severočechů.cz Bronislav Schwarz.

Místopředseda sněmovního výboru pro vzdělání a kulturu Augustin Andrle je určitě pro uskutečnění projektu: „Praha si novou knihovnu určitě zaslouží. Její postavení by mohlo posílit i oslabené národní sebevědomí. Můžeme to pojmout i jako stavbu Národního divadla.“

„Mně na Kaplického knihovně vždy vadilo to, že byla vyprojektována tak, že zasahovala mimo pozemky k její stavbě určené. Proto jsem hlasoval v radě i zastupitelstvu hlavního města proti její výstavbě. Jako nevidomý člověk se nevyjadřuju k tomu, jak návrh stavby vypadá či zapadá do okolí. Obecně mohu říci, že Praha nové stavby potřebuje, ať na Václavském náměstí nebo v jiných částech města mimo památkovou rezervaci. Z tohoto hlediska nemám ani nic proti Kaplického knihovně. Jen musí být v pořádku pozemkové a jiné technické záležitosti. Mimochodem v době vzniku Kaplického knihovna neodpovídala zadání soutěže, což bylo hodně nefér vůči jiným autorům, kteří pravidla soutěže dodrželi, i když je znevýhodňovala,“ řekl redakci senátor ODS Milan Pešák.

Místopředseda KSČM a pražský poslanec Jiří Dolejš s Hermanem souhlasí: „Mně se ten projekt od začátku líbil, esteticky i funkčně, a rád bych ho někdy v Praze viděl. Jde ale i o peníze.“  

No problem

„Nemám s tím problém,“ reagoval stručně poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Proč ne, když na to pan Herman najde peníze a místo?“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Nejsme obdivovatelkou moderních staveb, ale město se musí dále rozvíjet a i ty velmi možná rozporuplné stavby do Prahy patří. Vždy ale záleží na tom, kam je umístíme,“ říká pražská zastupitelka starostka Prahy 6 Marie Kousalíková z ODS.

„Nemám s tím problém. Nevadí mi to. Veřejnost jistě vybere optimální místo,“ uvedl senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Projekt Národní knihovny od Jana Kaplického je bezesporu velmi zajímavý. Byl už celorepublikově mnoho diskutován. Pokud kandidát na ministra kultury Daniel Herman říká, že tento projekt může stát i jinde v Praze, je potřeba znát především názor architektů města Prahy, zdali tento projekt nebude rušivým elementem v předpokládané lokalitě, a další velmi závažnou otázkou je, zda na projekt bude dostatek peněz,“ míní pražský zastupitel za ODS a starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský.

Zástupný problém

„Proč ne. Je to však spíše v působnosti jeho rezortu. Ve vší úctě, z mého pohledu jde spíše o zástupný problém,“ myslí si pražský poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava projekt jednoznačně podporuje: „Myslím, že takových netradičních budov je třeba nejen v Praze. Jsem přesvědčen, že stejně jako my obdivujeme budovy po našich předcích, tak naši potomci budou obdivovat nyní nové budovy. Ty nám pak přitáhnou turisty.“

„Osobně tomuto odvážnému architektonicky světovému záměru dlouhodobě fandím a tuto iniciativu pana Hermana považuji za prospěšnou. Stavba ale patří na Letnou. Důležité bude, aby s tím souhlasilo vedení Prahy a našly se finanční zdroje. Myslím, že by se pan Herman jako věrný katolík měl snažit přesvědčit hlavně Římskokatolickou církev, aby převážnou část z výnosu z restituovaného majetku věnovala právě na realizaci tohoto záměru, který je pro kulturu našeho národa významný. Církev by tak mohla smazat pověst hamižné a nemorální organizace,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…