Češi jsou šmejdi, všechno rozeserou, varuje Babiše Ringo Čech. A Marek Vašut říká: Ať Kalousek drží zobák

23.01.2014 15:47

REVUE Jméno Andreje Babiše bylo tento týden skloňováno v Poslanecké sněmovně velmi často. A to kvůli novele služebního zákona, které místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek říká „Lex Babiš“. Podle Kalouska totiž díky normě dojde k obsazování dalších estébáků do čel resortů. Co ale o tom soudí umělci? Má podle nich vůbec Kalousek právo soudit Andreje Babiše?

Češi jsou šmejdi, všechno rozeserou, varuje Babiše Ringo Čech. A Marek Vašut říká: Ať Kalousek drží zobák
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Ringo Čech

Anketa

Klára Samková jako lídryně Úsvitu do EP... Vybral si Okamura správně?

78%
22%
hlasovalo: 1192 lidí

Po dva dny bylo v dolní komoře Parlamentu pěkně veselo. Poslanci - jeden přes druhého - se totiž snažili říci své názory na novelu služebního zákona, což je norma, která má zjednodušeně řečeno v Česku odpolitizovat státní správu, přičemž v jako jediné zemi Evropské unie stále chybí.

Jenže se ve sněmovně stalo něco nevídaného. Poslanci se totiž namísto odborných dohadů kolem normy přeli po dva dny, kdy se zákon snažili odhlasovat v prvním čtení, spíše o to, zda má, nebo ne být zrušen tzv. lustrační zákon. Tyto dvě normy totiž směšují dohromady, a to proto, že spolu s ní podmínil prezident Miloš Zeman jmenování Sobotkovy vlády. Šéf poslaneckého klubu TOP 09/STAN a exministr financí Miroslav Kalousek proto normu nazval „Lex Babiš“.

„Lex Babiš je pilotní projekt pro obsazování dalších a dalších estébáků do čela jednotlivých ministerstev...“ poznamenal kromě jiného toto úterý Kalousek ve sněmovně.

Nemůže předložit lustrační osvědčení

Jde o to, že Andrej Babiš nemá lustrační osvědčení a nemůže jej tak kvůli funkci ministra financí předložit. Babiš ale tvrdí, že se kvůli osvědčení na Slovensku soudí, neboť byl prý zapsán ve svazcích StB neoprávněně; prý s StB nikdy nespolupracoval.

„Prezident říká, že bude vyžadovat negativní lustrační osvědčení. Jeden z členů budoucí vlády není schopný ho předložit, proto se dnes schází sněmovna,“ připomněl v úterý poslancům v jednacím sále Kalousek. Podle něj jde v tomto případě o normu „Lex Babiš“ zejména proto, že to je projekt pro jednoho člověka.

Kalousek ale nebyl zdaleka ve sněmovně tento týden sám, kdo si tzv. slovně kopnul do Babiše. Co mu ale na jeho slova vzkazují umělci? A jaký oni mají názor na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše?

Vondráčková: Politici by si měli napřed fakta ověřit

Tak třeba zpěvačka Helena Vondráčková, když slyšela slovo „estébák“, tak se napřed slovně pokřižovala. „Jéžiši,“ řekla.

„Já pana Babiše samozřejmě osobně vůbec neznám. Soudím jen podle toho, co říká v televizi. Ale vím, že je to velmi šikovný a zdatný člověk, co se týče byznysu, což již sám dokázal. Ovšem abych se já vyjadřovala k tomu, jestli je estébák, nebo není estébák, tak to není v mé kompetenci, neboť o tom vůbec nic nevím,“ zmínila Vondráčková k mnoha dotazům ParlamentníchListů.cz.

„Takové osočování ale ze strany pana Kalouska je samozřejmě velmi nepříjemná záležitost a myslím si, že každý člověk - ať se to týká politiků nebo kohokoliv jiného - pokud už chce někoho soudit a hodnotit, tak by si měl opravdu nejdřív svá tvrzení ověřit, než někoho označí za podobně negativní bytost. Ono totiž takovéto chování a handrkování, jako bylo teď ve sněmovně, z úst politiků nepůsobí dobře na lidi, na běžné občany. I politici by si měli fakta napřed ověřit, zjistit si, jestli to, co říkají je, či není pravda, když už chtějí mermomocí někoho odsuzovat,“ uvedla dále Vondráčková.

Právě Vondráčková před rokem dala médiím vědět, že ve druhém kole prezidentských voleb podporuje Miloše Zemana. „Věřím, že svá předsevzetí bezezbytku naplní a bude důstojným reprezentantem naší země,“ uvedla tehdy k této volbě.

Dnešní hlavu ale ještě v době prezidentských voleb podporoval i někdejší představitel seriálového detektiva Tomsy, herec Marek Vašut. V prosinci 2012 Vašut tisku řekl, že si na Zemanovi cení schopnosti ironie, sebeironie a citu pro vynikající pointu. Rok poté naopak Vašut hlasitě dává najevo, kdo mu spíše hýbe žlučí: Je to prý největší kritik Andreje Babiše, tedy Miroslav Kalousek.

Vašut: Kalousek by měl držet zobák!

„Já si myslím, že jestli má někdo držet dneska zobák, tak je to především pan Kalousek. Ten má na hlavě tunu másla, je to v mých očích machiavelista,“ pronesl pro ParlamentníListy.cz Vašut.

„Já si navíc myslím, že platí nějaká presumce neviny, takže pokud se nedozvíme a nebude jednoznačně prokázáno, co a jak se děje kolem soudu pana Babiše, tak má být v našich očích čistým,“ zastal se Vašut budoucího ministra financí. Zda ale bude dobrým strážcem státní kasy, tak k tomu si prý netroufá dát nějakou jednoznačnou odpověď.

„Jak to mám vědět, když za ním nejsou vidět zatím žádné stopy?“ otázal se Vašut místo odpovědi.

„Já jsem se za poslední měsíc vůbec, ale vůbec na televizi nepodíval. Já vím jenom to, že pan Babiš dostal velkou důvěru u lidí, u voličů, a přišel s tím, že zavede jinou kázeň a politickou kulturu,“ prozradil ke jménu Babiš ParlamentnímListům.cz ale režisér Zdeněk Troška.

Troška: Co to říkají? Oni ukázali jen to, že si umí jet po svém

„Já si myslím, že je opravdu schopný zavést slušnost chování i do českého Parlamentu a i nahoru, tedy na vládu. Má podle mne všechna esa pro to, aby lidi – neboť ho budou nyní všichni sledovat – nezklamal a dotáhnul to do zdárného konce. A to oproti všem svým protivníkům, kteří dokázali a ukázali, že to vlastně neuměli. Ukázali jen to, že si umí jet po svém a že je obyčejný člověk vůbec nezajímá,“ nandal Troška nejenom Kalouskovi, ale potažmo i všem členům bývalé vlády Petra Nečase a celé koalice.

Dokonce si známý režisér myslí, že Babiš, přestože je miliardář, tak že jej skutečně starosti běžných občanů zajímají.

„Já si myslím, že jo. Bude si muset nyní umět udělat kolem sebe nějaké zázemí a nastavit správný hrací plán, aby věděl, co je nejdůležitější, a potom mu věřím, že na toho voliče, tedy obyčejného člověka nezapomene. On to slíbil a já mu věřím, že nebude hrát jenom toho z high society, tedy jenom hru pro vznešenou společnost a pro horních deset tisíc a pro hradní panáky, ale že se lidem bude snažit pomáhat,“ vypočetl Troška nakonec své pocity z Babiše.

Žádná tlačenice estébáků, už tam jsou!

Hudebník a také někdejší politik František Ringo Čech se pousmál zejména nad slovy Kalouska o „éstébácích na ministerstvech".

„Nevznikne určitě žádná tlačenice estébáků na ministerstva, neboť oni už tam jsou,“ podotkl na to Čech s úsměvem.

„Já ale Babišovi důvěřuju, dokonce jsem se s ním před volbami sešel a myslím si, že on má mimo jiné určitě i nějaký druhý plán, jestli mi rozumíte. Nevím, jestli chce podpořit hnojiva, či co jiného, což mu vyčítají,“ uvedl dále F. R. Čech.

Podle něj je ale zřejmé, že Babiš bude chtít zlepšit poměry v Česku.

„V tomto má moji důvěru. A ty hádky ve sněmovně o něj? Ať ukáže, jak se zachová, ale podle mne bude mít brzy velké problémy ve své vlastní straně, neboť Češi jsou šmejdi a rozeserou všechno. On ale samozřejmě bude z toho Parlamentu velmi zklamán. Já jsem se mu to snažil vysvětlit a odradit ho, tak jako Kocáb s Hrušínským kdysi odrazovali mne. Já jsem je ale neposlechnul. Rád bych ale panu Babišovi opakovaně řekl, že to je boj s větrnými mlýny a znechutí ho to. Manažer je ale dobrý, takže já ho budu se zájmem sledovat v politice. Neodsuzuji ho tak předem jako jiní,“ dodal F. R. Čech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…