Chovanec v ČT popsal plány na "zabití" Sobotky a detaily ke schůzce v Lánech

03.11.2013 13:05

Místopředseda ČSSD je ochoten udělat vše pro to, aby zachránil renomé sociální demokracie. Tato strana bude schopna prosadit fungující stát, jak slibovala, ale napřed musí vyřešit vnitrostranickou situaci. Ta se prý na schůzce v Lánech neřešila, ale vyvolala negativní reakce. Michal Hašek prý chtěl demonstrovat existenci svého týmu. Chovanec také tvrdě zkritizoval Rusnokovu vládu. Bylo chybou, že jsme ji podpořili, říká. Ve straně prý také necítil chuť po vítězství.

Chovanec v ČT popsal plány na "zabití" Sobotky a detaily ke schůzce v Lánech
Foto: Archiv
Popisek: Milan Chovanec (ČSSD)

Hejtman Plzeňského kraje a místopředseda ČSSD Milan Chovanec usedl do křesla hosta nedělních Otázek Václava Moravce České televize. Proč se rozhodl nakonec promluvit a potvrdit konání schůzky několika členů sociální demokracie s prezidentem Milošem Zemanem? A co na této schůzce zaznělo?

V úvodu pořadu Chovanec zopakoval, že byl na toto setkání pozván několik dnů předem a kolegy už prý dopředu upozorňoval, že její konání může vyvolat řadu rozporů. „Což se přesně stalo,“ uvedl Chovanec. "Když jsem dojel do Lán, tak jsem nabyl dojmu, že tato schůzka nebyla svolána panem prezidentem, protože prezident prohlásil: Vy jste tu schůzku iniciovali, tak si pojďme povídat.“ V tu chvíli bylo Chovancovi jasné, že nebyl pozván prezidentem, ale stále trvá na tom, že se neřešilo nic, co by vybočovalo z nějakého standardu. „Odmítám, že bych byl pučista,“ zdůraznil hejtman. Byl to však on sám, kdo požádal o utajení této schůzky. Nebyl to tedy prezident Zeman. Její utajení žádal, protože se konala v nevhodném termínu.

Nejsem sobotkovec, ani haškovec

Anketa

Kdo vás ze členů ČSSD nejvíc zklamal?

hlasovalo: 13723 lidí
Schůzka trvala padesát minut a byla bez účasti kohokoliv ze SPOZ. Nebyl tam ani kancléř Vratislav Mynář. „Já jsem doufal, že přijedu do Lán, kde nám pan prezident pogratuluje k volebnímu výsledku. Doufal jsem, že společně s KSČM dáme většinu 104 křesel,“ prozradil plzeňský hejtman.  Jednoznačně také uvedl, že mu zvací sms do Lán posílal Michal Hašek.

„Schůzka v Lánech, tak jak já jsem u ní byl a jak jsem ji vnímal, o tomto nebyla. Ta schůzka byla propagandistická. Michal Hašek se snažil ukázat, že má za sebou nějaký tým lidí.

Není prý ani sobotkovec, ani haškovec, je sociální demokrat. "Já jsem sociální demokrat ve třetí generaci a odmítám se dívat na to, jak se ta strana rozkládá,“ zdůraznil s tím, že svůj názor se snaží vyložit oběma zmíněným skupinám. Stranu prý ale neřídí prezident Zeman.

Bohuslav Sobotka viděl dál než jiní

„Já si pana prezidenta vážím, ... ČSSD není řízena z Hradu ani z Lán. Musí být řízena z Lidového domu,“ podotkl Chovanec.  Podporu Rusnokovy vlády pak zpětně považuje za velkou chybu. „Zmizelo totiž pravolevé vnímání a tehdy začala slábnout podpora sociální demokracie. Bohuslav Sobotka tehdy byl proti této podpoře a ukázalo se, že viděl dál než jiní členové ČSSD. Značná část ČSSD totiž Rusnokovu vládu podporovala. „Pokud by Rusnokova vláda vydržela až do řádných voleb, tak by byl vítězem voleb Andrej Babiš."

Bohuslavu Sobotkovi prý také nabídl rezignaci, ale on ji nepřijal. „Pokud by ale má rezignace na stranické funkce pomohla ke zklidnění situace, tak rezignuji. Tady totiž nejde o mě, ale o sociální demokracii." Rezignaci k rukám předsedy by podle jeho názoru měli podat i další účastníci schůzky v Lánech a bude na předsedovi, zda rezignace přijme. Předsedou poslaneckého klubu ČSSD by měl podle Chovance být někdo, kdo má důvěru předsedy Sobotky, což v tuto chvíli u Jeronýma Tejce neplatí. Poslanecký klub však podle jeho názoru zůstane jednotný, protože strana v tuto chvíli prochází katarzí.

„Abychom mohli zajistit fungující stát, tak si napřed musíme vyřešit situaci v ČSSD, a já jsem přesvědčen, že si tuto situaci vyřešíme 10. listopadu na jednání Ústředního výkonného výboru. Já jsem přesvědčen, že předseda Sobotka vyjde posílen,“ věří Chovanec. Prozradil také, že se koncem roku hodlá vzdát postu hejtmana Plzeňského kraje a zůstane pouze poslancem. "Stejně si bude vybírat i Michal Hašek. Volba je na něm,“ říká hejtman.

Chyběla chuť po vítězství

Podle Milana Chovance měl spor mezi sobotkovci a haškovci ještě jeden rozměr. "Necítil jsem vůli po vítězství. Ta strana neměla chuť se spojit, neměla chuť komunikovat,“ prohlásil Chovanec. Bylo chybou hlasovat také o volebním lídrovi, tím má podle Chovance automaticky být předseda strany. Není však pravdou, že cílem onoho hlasování bylo oslabit Sobotku tak, aby mohl být na povolební schůzce v Lánech definitivně "zabit".

„Toho desátého se musíme opět sjednotit, a pak začít plnit náš předvolební program. V tom vidím rehabilitaci sociální demokracie,“ zdůrazňuje Chovanec. Bez vyřešení rozporu mezi Sobotkou a Haškem by to však nešlo. „V ČSSD by jinak hrozilo to, za co jsme kritizovali vládu pravicovou - za to, že si řeší vlastní spory a nevládne,“ uvádí.

Útoky Babiše posílily

Za kampaň prý ČSSD dala asi 90 milionů korun, přičemž interní průzkumy ukázaly, že ČSSD oslabila nejednotnost a vyslovení příliš slabého premiérského mandátu před startem předvolební kampaně. Chovanec také vysvětlil, proč se neúčastnili útoků na hnutí miliardáře Andreje Babiše.

„Kdybychom na něj útočili, tak bychom se zařadili po bok TOP 09 a ODS, o což jsme nestáli. Útoky pana Babiše jen posilovaly. V tuto chvíli by podle Chovance bylo nejvhodnější uzavřít tříčlennou otevřenou koalici, kde ČSSD prosadí maximum ze svého volebního programu. Případné další předčasné volby považuje za nejhorší možné řešení povolební situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…