Co si zaslouží tito lidé, kteří vám drasticky zdražili jídlo? Babiš neodpověděl, kníže i Okamura ano

10.01.2014 4:37

ANKETA Kvůli devizovým intervencím České národní banky zdraží prý některé potraviny až o osm procent. ČTK to tento týden sdělila mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. ParlamentníListy.cz oslovily politiky, zda si ČNB a její guvernér Miroslav Singer zaslouží za znehodnocování české měny a kupní síly koruny ocenění.

Co si zaslouží tito lidé, kteří vám drasticky zdražili jídlo? Babiš neodpověděl, kníže i Okamura ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Anketa

Kdo by byl lepší premiér?

hlasovalo: 10620 lidí

Národní banka nyní tiskne bankovky a drží tak korunu na úrovni 27,5 koruny za euro. Před intervencí ČNB ze 7. listopadu to bylo zhruba o 1,5 koruny méně. Guvernér ČNB Miroslav Singer získal za znehodnocení koruny titul evropského centrálního bankéře od časopisu The Banker.
Ceny potravin nyní mohou stoupnout o pět až osm procent. Blesku to potvrdil i znalec problematiky a šéf Agrofertu Andrej Babiš. Nejvíce prý zdraží výrobky z masa a mléka a jeho firmy hodlají zdražovat o uvedených pět až osm procent.

Líbí se Babišovi zdražování?

ParlamentníListy.cz se dotázaly Andreje Babiše, zda si ČNB a Singer za devizovou intervenci, jejímž následkem bude tedy zdražování potravin, zaslouží ocenění. Na to však Babiš bohužel neodpověděl, ani nikdo z ANO, včetně například předsedy hospodářského výboru sněmovny Ivana Pilného.

Odpověděli ale někteří další politici. „Jestli si zaslouží ocenění, budeme vědět až tak za rok, za dva,“ reagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Zdražení je logické a nepříjemné. Otázku ocenění ČNB ale nechci soudit,“ uvedl předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

Jaké ocenění máte na mysli? Pětadvacet na holou?

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD a předseda rozpočtového výboru Václav Votava ale není o vhodnosti zásahu ČNB přesvědčen: „Aniž bych zpochybňoval kompetentnost a kvality pana guvernéra, tak si nemyslím, že hlavním důvodem pro ocenění by měla být právě uvedená bankovní intervence. Osobně nejsem přesvědčen o nutnosti provedení této intervence.“

„Jaké ocenění máte na mysli? Pětadvacet na holou? Pochopitelně zdražení potravin je začátek. Devalvace koruny nepomůže v konečném důsledku příliš ani některým exportérům – i oni mnoho surovin a komponentů dováží, takže se jim zvýší náklady na výrobu,“ řekl redakci předseda Úsvitu Tomio Okamura.

„Myslím, že nejde jen o techniku provedení depreciace koruny, ale o národohospodářské důsledky. Sporné je už samo inflační podporování růstu – deflační riziko je v České republice přeceňováno – ale neznáme ani dopady na export či domácí spotřebu, první čísla budou až za měsíc. Takže to celé postrádá relevanci a opravdu není co slavit. Spíše jde o součást obhajoby ČNB,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Tisknou se bezcenné papírky. Jednou to rupne

„Z rozhodnutí bankovní rady jsem byl trochu rozpačitý, nicméně nemám analýzy, ze kterých vycházeli. Ceně pro guvernéra se nedivím. Určitě to může být inspirace pro další centrální banky, jak znehodnocovat měnu a řídit inflaci. Technicky to ČNB zvládla dobře. Něco se v USA i EU musí stát. Generují se a tisknou ničím nekryté peníze a prohlašují se za hodnotu – to je celý princip kvantitativního uvolňování. To jednou rupne,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 a místopředseda hospodářského výboru František Laudát.

„Především je třeba se podívat na to, jestli osmiprocentní zdražení je poctivým promítnutím oslabení koruny. Skoro se mi jeví, že jako už v minulosti se pro vyšší zdražení, než bylo nezbytné, najde zástupné snadno komunikovatelné vysvětlení,“ říká místopředsedkyně KDU-ČSL a ekonomická expertka strany Klára Liptáková.

Podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Antonína Sedi až čas ukáže, zda akce ČNB pomůže české ekonomice. „Ale již dnes je jasné, že to zaplatí zejména naši občané. Principiálně odmítám, aby o životní úrovni občanů rozhodovaly banky. To je taktika neoliberálů, kteří dnes ovládají světové i evropské instituce. Řešení problémů jde na úkor lidí,“ dodal Seďa.

Je zajímavé, jakým lidem se pan Singer snaží zalíbit. Českým občanům asi ne

„S oceněním je to vždy ošemetné. Vždy se musíte podívat na to, kdo koho oceňuje a komu to konkrétní opatření skutečně prospělo. Není třeba být ekonomickým géniem, abychom viděli, že intervence ČNB v žádném případě neprospěla českým občanům. Viz zdražení základních surovin spotřebního koše. Je zajímavé, jakým lidem a institucím se pan Singer snaží zalíbit a zavděčit. Občanům České republiky asi ne,“ uvedl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Neumím posoudit, zda si ocenění ČNB zaslouží. Každopádně by měla nová vláda zvážit nějakou kompenzaci nárůstu životních nákladů tímto opatřením u rodin s dětmi, seniorů či lidí se zdravotním postižením,“ myslí si místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Poslanec ODS Jan Zahradník již dříve uvedl, že s devizovými intervencemi ČNB nesouhlasí: „Dotknou se mnoha lidí, kteří je pocítí v podobě růstu cen, ať už jako spotřebitelé nebo výrobci. Jejich důsledky navíc pocítí i lidé spořiví. Poptávku ale nezvýší.“

Velká úleva. Naštěstí máme ve vládě odborníky, co makají

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová říká, že zdražení zboží či surovin je logickým důsledkem devalvace. „ČNB je přesvědčena, že tento negativní důsledek bude převážen pozitivním vlivem pro export. Zda se tento záměr vyplní, ukážou následující měsíce,“ dodala Langšádlová.

„Pan Singer si beze sporu ´ocenit´ zaslouží. Slušnost mi však brání říci jak. A naši výrobci asi také. Nezdražují pravidelně tak i tak? Vždy si totiž nějaký ten důvod najdou. Dají se prý na tom vydělat i miliardy,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Ale naštěstí budou ve vládě odborníci, kteří chtějí makat pro lidi, tak to určitě změní,“ dodal s viditelnou úlevou Koskuba.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…