Dobeše vám vrátíme na církevních restitucích, přišla hrozba Véčkaře

21.03.2012 20:29

Premiér Petr Nečas (ODS) pochválil odchod šéfa resortu školství, Josefa Dobeše (VV). Odcházející ministr se prý zachoval tak, jak měl. Ze samotných Věcí veřejných se ale ozývají hlasy jiné. V souvislosti se škrty v resortu školství chystají možná i mstu v podobě nepodpory církevních restitucí.

Dobeše vám vrátíme na církevních restitucích, přišla hrozba Véčkaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Považuji jeho rozhodnutí za politicky  a lidsky korektní a poctivé," uvedl po jednání vlády předseda vlády Petr Nečas (ODS). Vláda podle něho za klíčovými rozhodnutími musí stát jako jeden muž, nebo jedna žena. A právě osoba Josefa Dobeše (VV), který ve čtvrtek rezignaci oznámí oficiálně, prý podobnému stylu vládnutí vadila. Dobeš jako důvod svého odchodu uvedl zejména škrty v jeho rozpočtu.

Chaloupka: Vrátíme vám to na církvích

Místopředseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Otto Chaloupka ale Nečasovo nadšení nesdílí. Pozastavuje se zejména nad seškrtáním 2,5 miliard  pro resort školství. Právě škrty totiž mají být hlavním důvodem pro Dobešův odchod.

"Není to první porušení koaliční smlouvy ani první nefér tah našich koaličních "partnerů". Chápu, že je nutné šetřit, například na sociálních dávkách dlouhodobě nepracujícím - tedy na podpoře parazitujícících, ale do toho se nikomu nechce a navíc sáhnout na peníze učitelům je skvělý tah, jak poškodit ministra VV. Já bych to osobně viděl jako příležitost k nepodpoření "vrácení"  majetku církvím," řekl ParlamentnímListům.cz véčkař.

V souvislosti s Dobešovou rezignací tak otevřel nové téma. Možnost, že se VV začnou za Dobešovu "dobrovolnou" rezignaci mstít. Za jeho osobní rozhodnutí jeho krok označil třeba šéf financí, Miroslav Kalousek (TOP 09).

U Věcí veřejných se začalo ve středu večer intenzivně jednat, kdo by mohl Josefa Dobeše v čele resortu školství za jejich stranu nahradit. Podle dosud neověřených informací ParlamentníchListů.cz by to mohla být místopředsedkyně VV a zároveň místopředsedkyně sněmovního Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Dagmar Navrátilová.

Dohody se mají dodržovat

Že na vládě půjde tvrdě za svým a nepřipustí škrty, potvrdil Dobeš pro ParlamentníListy.cz už v minulém týdnu. „Já věřím, že ty koalicí dohodnuté peníze pro školství uhájím a že nedojde k vázání té částky 4,5 miliardy.  Bojuji za prioritu české vlády, kterou je vzdělávání, aspoň dle koaliční smlouvy. Nedovedu si představit, že budu ministrem, který slíbené peníze učitelům sebere," prohlásil Dobeš.

"Já jsem na tuto konfrontaci s ministrem Kalouskem připraven. Jsem konzervativní člověk a míním, že má platit stará zásada, že dohody se mají dodržovat. Pan ministr Kalousek se hlásí ke konzervativním a křesťanským hodnotám, čili bych od něj očekával, že takovou zásadu bude hájit a chápat,“ dodal.

Jestli se bude škrtat, odcházím

„Pokud on sebere 4,5 miliardy a já mám 85 procent finančních prostředků v platech na učitele, je jasné, že by to muselo vést ke snížení platů učitelům. Nedovedu si v žádném případě představit, že bych seděl na této ministerské židli a přesvědčoval již tak rozzlobené učitele, že je správně, že místo čtyř miliard jim přidáme jenom 1,5 miliardy, nebo jenom jednu miliardu kvůli tomu, že je doba úspor a oni mají spořit, i když se jim na začátku v programovém prohlášení slíbilo, že první dva roky naší vlády to budou učitelé, kteří zažijí narovnání platů, pak se to zafixuje a nevezme se jim ani koruna, ale ani nepřidá,“ dodal Dobeš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová, lp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…