Duel Schwarzenberga s Němcovou skončil tvrdým direktem Zemanovi

11.10.2013 0:11

Do předčasných voleb zbývá už jen patnáct dní, politici si však většinou stále netroufají odhadovat výsledek, který přinesou. „Katastrofální výsledek by každopádně nastal, kdyby jedno křídlo české politiky vedené Zemanem dostalo ústavní většinu, pak bychom už brzy tu naši republiku nepoznali,“ prohlásil Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09, v pořadu Vaše volba v televizi Nova. V pořadu se utkal s kandidátkou na premiérku za ODS Miroslavou Němcovou.

Duel Schwarzenberga s Němcovou skončil tvrdým direktem Zemanovi
Foto: hns
Popisek: Miloš zeman a Karel Schwarzenberg

„ODS bych nevolil, protože je to strana, která žije jinými přesvědčeními než já. Navíc je antievropská, což mi velice vadí,“ nechal se slyšet Schwarzenberg. Němcová na adresu jeho strany nic kritického neuvedla, pouze sdělila, že by nikdy nevolila jinou stranu než ODS. „Do ODS jsem vstoupila v roce 1992 a nikdy jsem z ní nevystoupila. Hlasovat pro ni je závazek i k lidem, kteří v ni stále věří,“ poznamenala.

Ač spolu ODS a TOP 09 sdílí mnohé postoje, neshodnou se například v oblasti školství, konkrétně v problematice zavedení školného. Zatímco obě strany se v minulé vládě snažily poplatky za studium na vysoké škole zavést, ODS svůj názor pozměnila a chtěla by poplatky pouze pro ty studenty, kteří budou studovat nad standardní dobu studia. „Není to tak dramatický názorový obrat, reagujeme na společenskou situaci,“ vysvětlila Němcová.

Schwarzenberga prý kličky v ODS příliš nezajímají, ale školné by podle jeho názoru a celé strany zavedené být mělo. „Řídím se tím, že co je zdarma, toho si člověk neváží. Samozřejmě to musí být doprovázeno zákony, aby těm, kteří nemají prostředky, pomohl stát. Důležité je, aby si všichni uvědomili, že i studium něco stojí,“ hájil svůj postoj.

Musíme pomoci mladým lidem, říká Němcová

Klíčovým tématem každých sněmovních voleb bývají daně a ani tyto nejsou výjimkou. „Žádná daň není oblíbená, tudíž všichni politici chtějí před volbami snižovat daně. Poslouchám to s lehkým úsměvem a po volbách se uvidí,“ poznamenal šéf TOP 09 a dodal, že v evropském průměru platí Češi desáté nejnižší daně.

ODS svou volební kampaní cílí zejména na mladé lidi, kterým nabízí daňové úlevy. Podle slov Němcové z toho důvodu, aby stát mladým absolventům škol podal pomocnou ruku při vstupu na pracovní trh či do oblasti podnikání. „Jsem přesvědčená, že je to správný krok,“ míní.

Schwarzenberg: Referenda? Jalové řešení

Anketa

Kdo Vás v duelu více přesvědčil?

93%
hlasovalo: 3511 lidí

Rozdílné názory zastávají obě strany v již zmíněné evropské problematice, zvláště k otázce, zda a kdy přijmout euro. Schwarzenberg zdůraznil, že k přijetí evropské měny se Česká republika zavázala podepsáním smluv a jejich nedodržení by poškodilo pověst celé země. Možnost, že by se o této otázce rozhodlo v referendu, zcela odmítá. „To by bylo poněkud jalové řešení,“ uvedl. Referenda by prý totiž měla fungovat jen na regionálních úrovních, v opačném případě mohou dle jeho slov posloužit k nástupu demagogie a populismu.

„Referendum o přijetí eura dává smysl,“ oponovala mu Němcová s tím, že při utváření závazku k přijetí eura panovaly napříč Evropskou unií zcela jiné podmínky. „Nikdo se na nás nemůže zlobit, když v současné situaci euro odmítneme,“ dodala.

Zeman zodpovídá za kauzu Mostecká uhelná

Oba hosté pořadu se však shodli v kritice prezidenta Miloše Zemana, podle jejich názoru je právě on zodpovědný za chybnou privatizaci Mostecké uhelné společnosti, neboť byl v té době premiérem, a proto i v celé kauze hraje hlavní roli.

Negativně ho hodnotí i jako prezidenta. „Je ještě extrémnější, než jsem si kdy pomyslel. Ale pochválil bych ho za krásnou dceru,“ pronesl Schwarzenberg s úsměvem. A rýpl si i do předsedy hnutí ANO Andreje Babiše: „Není mi známý cíl jeho politiky. Dělá reklamu pro sebe a pro své hnutí a poukazuje na to, že není politik. To je divný postoj – objednali byste si šaty u někoho, kdo není krejčí?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…