Erik Best: Kalousek tluče Zemana brzy, Sobotkovi hrozí pád díky Bakalovi. A všimněte si Teličky

03.09.2013 4:40

Miroslav Kalousek uspěchal své předvolební tažení ve jménu ochrany demokracie a svobody před „autoritářským“ prezidentem. Myslí si to analytik Erik Best, který pro ParlamentníListy.cz rozebírá i další podivné dění v začínající předvolební kampani. Třeba možný problém šéfa socialistů Bohuslava Sobotky či oznámení Pavla Teličky, že vstupuje do hnutí ANO Andreje Babiše.

Erik Best: Kalousek tluče Zemana brzy, Sobotkovi hrozí pád díky Bakalovi. A všimněte si Teličky
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Poslední vývoj předvolební kampaně k předčasným volbám ukazuje, že se k rétorice TOP 09 přidávají i další. Případné vládnutí stran ČSSD, SPOZ a KSČM by prý znamenalo reálné ohrožení demokracie a svobody. K tomu se přidal i miliardář Karel Janeček a v souvislosti s výročím srpna 1968 i Miroslava Němcová z ODS.

Mluví-li se o ohrožení demokracie a svobody, logicky z toho vyplývá, že podle těchto politiků je ohrožena svoboda slova, shromažďování či konání svobodných voleb. Může taková rétorika skutečně na voliče zabrat? Anebo se dokonce máme obávat, že jsou tato varování opodstatněná? ParlamentníListy.cz se zeptaly novináře a analytika Erika Besta.

TOP 09 začala moc brzy, lidi to nebude zajímat

„Jednak si myslím, že tato rétorika přišla příliš brzy. Ti, kteří byli během léta doma, to slyšeli a dál už to poslouchat nechtějí. Pokud Kalousek nepřijde s něčím dalším, to načasování je špatné,“ míní jasně Best.

Navíc prý politologové a analytici, kteří do jisté míry s Miroslavem Kalouskem souhlasí ohledně autoritářství prezidenta Zemana, mají problém, že to říká právě Kalousek. „U mnoha lidí to automaticky zanechá pachuť. V rámci jejich strategie by tím hlavním, kdo o tom mluví, měl být Karel Schwarzenberg,“ myslí si.

Jenže šéf TOP 09 o tom spíše než v českých médiích mluví v Rakousku. „Miloš Zeman už řekl, že kdo používá německý a rakouský tisk pro argumentaci k naší domácí politice, je ubožák. To je jasný úder proti Schwarzenbergovi a těm, kteří tyto argumenty přebírají.

Pět rodin ovládajících Česko. Média o tom podstatném vůbec nemluví

Erik Best dlouhodobě upozorňuje na zákulisní síly a zájmové skupiny s vlivem na politiku, kritizoval opoziční smlouvu, která prý výrazně pomohla takzvaným pěti rodinám, jak Best nazval pět skupin, které podle něho skutečně ovládají Českou republiku.

Pokud bychom dali na pomyslné váhy duo Zeman, Klaus a skupiny, které za nimi hypoteticky stojí, a naproti tomu Kalouska a případně Bohuslava Sobotku, dá se říct, že média o obou miskách vah reflektují objektivně a stejně? „Média skoro vůbec nemluví o tom, co se na této úrovni děje. Málokdo píše o tom, že těch pět rodin a další oligarchové budou mít největší prospěch, budou-li zemanovci na jedné straně a klausovci na druhé,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz novinář Best.

Zahraniční investoři se bojí a mohou začít utíkat

„Vůbec nemluví o tom, jaký prospěch by z toho mohli mít. Z toho okruhu můžeme asi vyloučit Zdeňka Bakalu a možná ČSOB, která je spojena také s Bakalou. Na jedné straně jsou domácí oligarchové a na druhé straně cizí investoři. Teď je období, kdy ti cizí přemýšlí o opuštění České republiky a zmatek, který vyvolává stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) s daněmi, způsobuje nejistotu. Ta nutí investory k přemýšlení, zda tu zůstat a investovat získaný kapitál, nebo to převést domů,“ pokračuje v analýze Erik Best.

Pokud jde o bývalého šéfa energetického gigantu ČEZ Martina Romana, nemyslí si Best, že by došlo k jeho úplnému odstranění. Ten již ve svém pravidelném komentáři Final Word napsal, že téma ČEZ a Martin Roman se může stát hlavním terčem některých nových stran v předvolebním klání.

Telička se vzdal 400 tisíc eur, aby vstoupil do politiky? Best hledá důvod

Klidná situace ale podle Bestova mínění nebude kolem šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky. „SPOZ a Haškovi lidé v sociální demokracii budou chtít využít Sobotkova působení jako ministra financí a privatizaci OKD a celou ostravskou situaci,“ je přesvědčen.

„Michal Hašek musí být zdrženlivější, protože je Sobotka přece jen jeho stranickým šéfem. Je ale jasné, že OKD bude a vlastně už je tématem voleb. Tlak bude ale sílit na Bakalovu skupinu obecně. Proč Pavel Telička prchá od Bakaly k Babišovi? Telička je přece jeho člověk a bere od něho 400 tisíc eur ročně. To je oficiální číslo z výroční zprávy NWR,“ dodává.

Jeho „útěk“ k hnutí ANO Andreje Babiše logicky podle Besta znamená, že bude Telička muset skončit v představenstvu společnosti NWR. „Připraví se o 400 tisíc eur, aby šel do voleb? Je záhadou, proč to dělá. Buď čeká podobný zisk od Babiše, nebo má strach, že o ty peníze u Bakaly stejně přijde a hledá náhradu,“ uzavírá svůj komentář pro server ParlamentníListy.cz Erik Best.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…