Exministr Dobeš promluvil o tom, jak se Nečas bál Kalouska

19.07.2013 17:52

ROZHOVOR Exministr školství Josef Dobeš míní, že Petr Nečas byl slabým premiérem, který nechal vládnout fakticky Miroslava Kalouska. Zakladatel hnutí Pro sport vážně zvažuje podporu vlády Jiřího Rusnoka.

Exministr Dobeš promluvil o tom, jak se Nečas bál Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Pane poslanče, v čem vidíte hlavní důvody současné vládní krize ?

Vidím jeden jediný a to bývalého premiéra Petra Nečase. Jen si vzpomeňme na rok 2010, posuňme se v čase o tři roky. Před třemi lety dostala důvěru vláda Petra Nečase, která měla neskutečnou podporu v Poslanecké sněmovně – rekordních 118 poslanců v zádech. To je promarněná historická šance. Tehdy nikdo netušil, že nejslabším článkem koalice je premiér a že je to tak slaboulinký článek. Kdyby tuto podporu měl Václav Klaus nebo Miloš Zeman za jejich premiérování, tak to by naše země byla úplně jinde.

Nejste příliš přísný na bývalého premiéra ?

Ani náhodou. On sám se usvědčuje každým výrokem. Jen si vzpomeňte na jeden z posledních, kdy byl ještě premiérem. Jak bolestínsky si stěžoval, jak je jako premiér na Úřadu vlády sám a jak to tam fouká. Každý z ministrů je ve své funkci sám a fouká také na něj, ale nikdy by mě nenapadlo si takto stýskat a stěžovat. Naopak jsem se pustil do nutných reforem s vědomím, že mám v zádech 118 hlasů, bohužel premiér tuto odvahu neměl a to jsem si potvrzoval celé dva roky naší společné spolupráce. Bál se každého zásadního kroku a podřizoval se a předával své kompetence ministru financí Kalouskovi.

Jaký názor máte na policejní zátah a vyšetřování v okolí Petra Nečase?

Na jednu stranu jsem nevěřícně zíral na divadlo okolí zatýkání v kuklách na Úřadu vlády. Tohle byla nemístná prezentace síly, téměř bych řekl zneužití síly. Na druhou stranu výklad imunity je mimo mísu. Svobodným projevem každý normální člověk chápe slovní vystupování ve sněmovně a zde poslanec musí mít jistotu, že může beztrestně vyjadřovat svůj názor. Projevem nemůže být trestné jednání, domlouvání trafik či cokoliv jiného. Takto pojatá imunita vede ještě k většímu znevážení politiků. Přece sněmovna nemůže být brlohem pro kriminálníky.

Vy jste hlasoval pro rozpuštění sněmovny – proč? Nebylo to jen gesto?

Nebylo, byl to postoj, že nejčistším řešením situace jsou nové volby. Stále je ve mně zklamání z nevyužité šance, že můžeme provést nutné reformy s podporou 118 poslanců. Když tato síla se rozplynula jako sníh v červenci, tak nevěřím v nějakou vládu na půdorysu "101". Jen se budou přetahovat poslanci.

A jak vidíte vládu premiéra Rusnoka, bude mít Vaši podporu?

Zvažuji tuto variantu. Nemám zásadní problémy s lidmi okolo pana premiéra Rusnoka. Nebudu se vozit na panu Fischerovi. Připadá mi to pokrytecké. Ostatní strany mají máslo na hlavě, co se týče neprůhlednosti jejich volebních kampaní, o to více nyní budou křičet. Počkám si na klíčové body této vlády. Bude to vláda na maximálně 10 měsíců a zase moc toho nemůže dokázat. Budu čekat na investiční pobídky, na podporu platů učitelů, na ochranu handicapovaných občanů, které ministři za TOP 09 dostali do role žebráků, a v neposlední řadě na podporu sportu a zejména na podporu sportování malých dětí bez ohledu na ekonomickou situaci rodičů.

Jak si stojí Vaše hnutí Pro sport a zdraví?

Nechci to zakřiknout, ale máme drive. Máme již více než 4000 členů a hlásí se nové osobnosti ze sportu. Myslím si, že kdyby byly předčasné volby, dokázali bychom postavit velmi kvalitní kandidátky ve všech krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…