Exministr Tlustý: Je jen jeden, jeden jediný zachránce ODS. ČSSD skončí zle

06.11.2013 8:40

Žádná parlamentní strana nebude schopna realizovat svůj program, a to bude podle zkušeného dlouholetého politika ODS Vlastimila Tlustého znamenat, že se česká ekonomika bude dál potácet v recesi. Exministr financí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradil, co je pro něj největším překvapením voleb, co je největším zklamáním a kdo by se měl postavit do čela ODS, aby strana získala zpátky podporu pravicových voličů.

Exministr Tlustý: Je jen jeden, jeden jediný zachránce ODS. ČSSD skončí zle
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Vlastimil Tlustý v pořadu Horké téma

Myslíte si, že se podaří po volbách sestavit stabilní vládu?

Myslím si, že sestavit vládu se podaří, ale jsem přesvědčen, že stabilní nebude.

Takže očekáváte, že celé čtyři roky opět vláda u moci nevydrží?

Už před volbami jsem říkal, že bych se odvažoval předpovědět, že volby budou dřív než za čtyři roky. Neodvažuji se však říci, za jak dlouho, ale je pravděpodobné, že vláda nevydrží celé čtyři roky.

Ani předčasné volby tedy podle vás nevyřešily problematickou politickou situaci?

To bylo jasné dopředu, a to byl důvod, proč jsem kritizoval ODS a proč jsem říkal, že měla umožnit existenci překlenovací úřednické vlády až do řádného termínu sněmovních voleb. Řada věcí by totiž vykrystalizovala a naděje na seriózní volební výsledky by byla větší.

Vím, že jste řadu věcí odhadl poměrně přesně, ale bylo něco, co vás na volbách překvapilo?

Já jsem předpovídal, že ODS bude mít dvanáct až patnáct mandátů, má jich šestnáct, to jsem se o mnoho nezmýlil. Říkal jsem, že ANO, i když má veřejnost špatnou zkušenost s Věcmi veřejnými, bude mít vysoký výsledek, a to se také stalo. Nepředpokládal jsem, že sociální demokracie bude mít tak málo, přiznávám, že to bylo pro mne velké překvapení. Myslel jsem, že se sociální demokracie přiblíží třiceti procentům, jejich výsledek je zklamáním. A co je pro mne naprosto největším překvapením, že takzvaná levice, tedy sociální demokraté, komunisté a případě lidovci, nemají většinu v Poslanecké sněmovně. Myslím, že to je velké překvapení těchto voleb.

To je pro vás jako pro pravicového politika asi příjemné překvapení, ne?

To je samozřejmě pozitivní výsledek, se kterým jsem, to se přiznám, nepočítal. Myslel jsem, že budou mít levicové strany většinu. Tento výsledek voleb ovšem znamená, že nikdo z parlamentních stran nebude schopen realizovat svůj volební program a z toho vznikne znechucení voličů těch politických stran, které převezmou zodpovědnost za vládnutí. A také to bude znamenat, že potácení české ekonomiky v recesi bude pokračovat.

Jak si vysvětlujete nízkou výhru ČSSD? Část vedení svaluje vinu na předsedu strany Bohuslava Sobotku, ale nezavinilo nízký výsledek i působení prvního místopředsedy Michala Haška a dalších přívrženců prezidenta Miloše Zemana, které rozdělovalo stranu? Možná voliči právě kvůli nejednotě sociální demokracii nepodpořili.

To, co uvádíte, určitě roli sehrálo. Ale podle mne nejdůležitější bylo, že veřejnost pochopila, že sociální demokraté nenabízejí realistický alternativní program, to znamená, že nedávají naději na východisko z té situace. To jsou všechno jen krásná prázdná slova, to znamená nerealistické nerealizovatelné věci. A překvapivě velká část veřejnosti to pochopila.

Nesouvisí nízká výhra sociální demokracie i se snahou veřejnosti o vyvažování v politice? Levice má v rukou většinu krajů, prezidentský úřad, Senát a teď i Ústavní soud. Možná se voliči báli toho, aby získala vrch i nad Poslaneckou sněmovnou?

To bude určitě druhý faktor k tomu, co jsem říkal. To byla určitě součást úvahy lidí, jestli poté, co byl zvolen Zeman prezidentem, mají dát víc moci do rukou levice a prezidenta Miloše Zemana zvláště. To jsou dva faktory, které bych od sebe neodděloval.

Hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše volila část pravice, ale i část levice a podle průzkumů dokonce i lidé, kteří jinak nechodí k volbám. Nepovede to k tomu, že část voličů bude nutně zklamaná, protože všem se těžko takový politický subjekt může zavděčit?

Já jsem velmi zvědav, jak se projektu, který je blízký projektu Věcí veřejných, podaří v běžném fungování odchýlit od cesty, po které se před třemi lety Věci veřejné vydaly. Myslím, že bude velmi zajímavé sledovat, jak lidé, kteří řemeslu správy věcí veřejných vůbec nerozumějí, nemyslím samotného Babiše, ale členy jeho hnutí, kteří se dostali do sněmovny, jak se v konkrétních situacích budou chovat. To bude možná překvapení i pro jejich lídra.

Jsou to lidé, které kromě šéfa Andreje Babiše nic moc nespojuje.

Volby snad nejlépe charakterizovala zpráva v médiích, že faktický vítěz voleb odlétá soukromým tryskáčem, aby si odpočinul na Riviéře. Je to samozřejmě karikatura, ale myslím, že to o volbách něco vypovídá.

Hodně bude asi také záležet na tom, jak se ANO zachová. Jestli vstoupí do vlády, což bylo dosud pro nezkušenou stranu smrtící, ale na druhou stranu nikdy předchozí strany nezískaly tolik hlasů jako hnutí ANO, takže bez jeho aktivní účasti nemůže vlastně žádná vláda vzniknout. Co by podle vás bylo pro ANO nejvýhodnější?

Myslím, že v tuto chvíli je téměř na sto procent jasné, že se na fungování vlády a na vládní většině bude ANO podílet. A to, jakým způsobem to udělají, jestli chytře, že budou tolerovat vládu někoho jiného, nebo stejně nechytře, jako to udělaly Věci veřejné, že jako nezkušená strana rovnou vstoupí na ministerstva a projdou tím, čím prošly Věci veřejné, se nedá teď předvídat.

Myslíte si, že to, jestli ANO vstoupí nebo nevstoupí do vlády, může ovlivnit i požadavek na lustrační osvědčení ze strany prezidenta, který by byl těžko schopen předložit právě šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když se na Slovensku soudí kvůli údajům v evidenci, že spolupracoval s StB?

Já nevím, do jaké míry tohle může hrát roli. Myslím, že rozhodující bude úvaha, zda přímá angažovanost ve vládě, tedy ministerská křesla pro ANO, není příliš nápadné opakování totální chyby, kterou udělaly Bártovy Věci veřejné. Doporučoval bych jim, aby tolerovaly vládu někoho jiného, ale touha po moci je velmi silná, stačí se podívat na to, jak se měnily výroky představitelů ANO už během vyhlašování výsledků.

Ovšem sestavování vlády teď zbrzdila vnitrostranická krize v sociální demokracii. Co tomu říkáte?

To, že je sociální demokracie v situaci velmi podobné, jako byla ODS v roce 1997 po tzv. Sarajevu, je naprosto evidentní. Sociální demokracie jsou dnes ve skutečnosti dvě sociální demokracie, jedna zemanovská, druhá antizemanovská. A jak se s tím vypořádají, těžko říci.

Zdá se, že většina regionů podporuje předsedu strany Bohuslava Sobotku ve sporu s Michalem Haškem, který se ho s dalšími členy vedení ČSSD pokusil odstavit od jednání o budoucí vládě. Pomůže to stranu sjednotit v jednu sociální demokracii?

Toto skóre teď není rozhodující. Rozhodující je, a proto jsem také odkázal na příklad ODS z roku 1997, jaký poměr hlasů je uvnitř poslaneckého klubu ČSSD. To, kolik tam má které křídlo fakticky hlasů, bude ovlivňovat další akceschopnost sociální demokracie v Poslanecké sněmovně.

Jak hodnotíte chování tzv. pučistů? Je vhodné jít hned po volbách za prezidentem bez vědomí předsedy, trapně schůzku tajit, dokonce veřejně trapně lhát? Je legitimní, když nějaký stranický orgán vyzve předsedu k odpovědnosti, ale asi není běžné, když to odmítne, vyloučit ho z vyjednávacího týmu.

Já na tom všem považuji za závadné a kritizovatelné jen to, že schůzku tajili. Když se zamyslíte nad situací, je naprosto evidentní rozpor mezi prezidentem Milošem Zeman a předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, což situaci ČSSD nesmírně komplikuje, protože je to prezident, kdo pověřuje někoho sestavením vlády. Na tom, když se v takové situaci lidé, kteří naopak s prezidentem komunikovat umějí, pokoušejí něco dojednat, není podle mého názoru nic chybného. Jen to měli klidně oficiálně říkat, neměli to skrývat, na tom není co ke skrývání. Pokud se nenajdou komunikační mosty, které překlenou příkop, který mezi Milošem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou existuje, tak to pro sociální demokracie těžko dopadne dobře.

Ale vzhledem k tomu, co se stalo druhý den na předsednictvu ČSSD, to nevypadalo, že by Hašek a spol. chtěli překlenovat mosty mezi prezidentem Zemanem a předsedou sociální demokracie Sobotkou.

Na podstatě problému to pořád nic nemění. Základní problém je, že sociální demokracie je rozdělena na ty, kteří s prezidentem vycházejí dobře, a na ty, kteří s ním dobře nevycházejí. A to je takřka neřešitelné. Přesně to odpovídá tomu, jak to bylo v roce 1997 v ODS. Rozvodové řízení málokdy bývá radostná záležitost. Ta strana je v rozvodovém řízení.

Ale něco jiného je hádat se uvnitř strany, něco jiného je veřejně lhát médiím a celé veřejnosti v přímém přenosu jako první místopředseda Michal Hašek.

To máte pravdu, to byla velká závada. Já si myslím, že mohli klidně veřejně oznámit, že se jdou pokusit dojednat s prezidentem Milošem Zemanem smír. To mohli udělat a nikdo by jim v tom nemohl bránit, dokonce by jim celá sociální demokracie byla vděčná, že se o to pokoušejí.

Nemyslíte, že kdyby neexistovala souvislost mezi schůzkou a tím, co se stalo druhý den na předsednictvu strany, nebylo by nutné schůzku části vedení sociální demokracie s Milošem Zemanem tajit?

Ano, to máte pravdu.

A jak si vysvětlujete, jak ve volbách dopadly „prezidentské strany“? SPOZ, která šla do voleb s heslem Za Miloše Zemana, a hnutí Hlavu vzhůru, kterou veřejně podpořil Václav Klaus, zažily doslova debakl.

Myslím, že zničující výsledek obou seskupení je hodně vyvolán zkušeností veřejnosti s prezidentováním Miloše Zemana a fungováním některých ministrů úřednické vlády. Myslím, že například ministr dopravy by od SPOZ měl dostat diplom za volební likvidaci, protože tím, jak postupoval na Ministerstvu dopravy, vytvářel mezi lidmi obavu, že se všechno soustřeďuje v rukách úzké skupiny lidí a ta si dělá absolutně, co chce. Česká veřejnost má v sobě hluboko zakořeněné obavy vůči tomu, když dochází k přílišné koncentraci moci, a to se projevilo na výsledku tzv. prezidentských stran.

Nesvědčí fiasko hnutí Hlavy vzhůru i o tom, že šance Václava Klause na návrat do politiky jsou velmi slabé?

Už v minulosti jsem říkal, že šance pro politické angažmá Václava Klause je především ve volbách do Evropského parlamentu na jaře v příštím roce. Myslím, že to platí, dokonce i po tomto výsledku v parlamentních volbách. Ona totiž situace na jaře bude úplně jiná, než je dneska.

Před volbami jste říkal, že ODS je nereformovatelná, nakonec získala nejméně hlasů v celé historii. Myslíte si to pořád, nebo jí pomůže ke znovuzrození pár let v opozici?

Vyloučit se to samozřejmě nedá, ale v tuto chvíli je to vysoce nepravděpodobné. Lídři ODS, kteří ji dovedli do této volební katastrofy, jsou nadále lídry ODS.

Jak to? Vždyť už ani v čele strany ani ve sněmovně nejsou třeba bývalí šéfové ODS Mirek Topolánek, Petr Nečas, ani pražský exprimátor Pavel Bém. Do sněmovny se nedostal ani úřadující předseda Martin Kuba.

Já myslím lidi, kteří udělali fatální chyby v letošním roce, nevracím se do hluboké historie. Titíž lidé, kteří stranu dokormidlovali k tomuto výsledku, stranu kormidlují dál. Jestli tam bude jeden Kuba nebo nebude, těch zbylých deset jsou titíž lidé. Když se podíváte na tiskovou konferenci ODS, stojí tam jediný člověk, který by mohl udělat nemožné ihned a zázraky do tří dnů, a to je senátor Kubera. Myslím, že kdyby tomu předali vedení ODS, mohl by se ten zázrak stát, ale pokud u toho zůstane těch zbylých devět, kteří tam byli v uplynulém období, žádný zázrak se stát nemůže.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…