Felix Slováček promluvil o své kandidatuře za zemanovce

16.09.2013 12:57

Hudební skladatel, saxofonista a dirigent Felix Slováček před časem překvapil tím, že podporoval v prezidentské kampani Miloše Zemana. Nyní ale překvapil podruhé – jeho jméno se totiž objevilo na pátém místě kandidátky SPOZ v Libereckém kraji. Slováček ParlamentnímListům.cz naznačil, že rozhodně není ozdobou kandidátní listiny a tak prý počítá s tím, že může být zvolen. Ve sněmovně by se zabýval hlavně kulturou.

Felix Slováček promluvil o své kandidatuře za zemanovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Stejně jako kdysi bylo překvapením, když herec Vítězslav Jandák či hudebník F. R. Čech kandidovali do Poslanecké sněmovny a nakonec se oba dva stali poslanci – Jandák se později stal ještě ministrem kultury – nyní k nim přibyl další „kolega“. Hudebník Felix Slováček totiž posílil kandidátku liberecké Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Sice je až na pátém místě, ale v jeho případě se může stát, že mu voliči dají tzv. preferenční hlasy.

Na stejné kandidátní listině je ale i exministr průmyslu Miroslav Grégr či bývalý hejtman Stanislav Eichler. Lídrem SPOZ v kraji je bývalý fotbalista Jan Nezmar a trojkou předseda krajské organizace SPOZ Jaroslav Masopust.

Slováček: Liberecko znám, mám tam chalupu

„Oslovil mne pan Jaroslav Masopust, ten se mnou spolupracoval již v rámci prezidentské kampaně,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz sám Slováček. Liberec se v jeho případě neobjevil náhodně, v kraji má totiž chalupu a často tam tak jezdí.

„Musím si to napřed nějak pro sebe srovnat,“ přiznal s tím, že počítá s faktem, že by zvolen skutečně byl. V tom případě se poslancem prý stane rád.

„Felix Slováček je osobnost a kromě toho má vliv i na Liberecký kraj. Má v Českém ráji chalupu a je tam tak populární mezi lidmi nejen z důvodu umělecké činnosti,“ vysvětil Jaroslav Masopust pro ParlamentníListy.cz.

Masopust: Jezdil s námi už při prezidentské kampani

„Byl jsem to já, kdo Slováčka oslovil, neboť se již angažoval v prezidentské kampani, kdy jezdil s volebním prezidentským štábem a buď vystupoval, nebo přímo podporoval Miloše Zemana. Byl jsem rád, že nakonec na tu nabídku kývnul,“ zmínil Masopust.

Prý se Slováčkem zcela vážně hovořil i o tom, zda počítá s případným zvolením. „Řekl mi na to, že si je všeho vědom a že se v tom případě poslancem rád stane,“ prozradil Masopust, který má sice slavné příjmení s legendárním fotbalovým hráčem a trenérem, ale on je na rozdíl od fotbalisty podnikatelem. „Mou doménou je import a export vín jak tuzemských, tak zahraničních,“ vysvětlil.

Felix Slováček je pro něj ale odborníkem na kulturu a tak má v plánu, že by se touto oblastí zabýval i v dolní parlamentní komoře.

„V kultuře je tady třeba hodně napravit. Víte, mně se zdá, že kulturní sféra není na té úrovni, co byla dříve a shodneme se s Felixem Slováčkem na tom, že by bylo zapotřebí více podporovat naše umělce. To samé platí i pro oblast divadelnictví. Felix Slováček je podle mne člověk, který by mohl hodně změnit a napravit. Ví, co chce a s jeho zkušenostmi a věhlasem, který je i za hranicemi naší republiky nesmírně velký, myslím, že by mnohé v Parlamentu dokázal,“ dodal Masopust.

Nezmar je sportovním ředitelem FC Slovan Liberec

Lídr kandidátky zemanovců pro Liberecký kraj byl zvolen už před několika dny, stal se jím fotbalista Jan Nezmar, jenž v současnosti působí jako sportovní ředitel FC Slovan Liberec a člen klubu fotbalových kanonýrů. Dvojkou je bývalý hejtman kraje za ČSSD z let 2008 až 2012 Stanislav Eichler, který je momentálně členem hnutí Pro sport a zdraví.

SPOZ kandidovala v Libereckém kraji už v roce 2010, tehdy její kandidátku vedla ředitelka základní školy ve Frýdlantu Věra Dunajčíková. Zemanovci dostali v kraji 3,91 procenta hlasů a byli úspěšnější než třeba zelení nebo KDU-ČSL. K zisku mandátu je ale v malém Libereckém kraji třeba nejméně deseti procent hlasů. Tuto hranici chtějí zemanovci letos podle Masopusta v kraji překonat.

Martin Stropnický: ANO vizi má

Dalším nováčkem z řad umělců, co překvapili svou kandidaturou, je herec a bývalý umělecký ředitel divadla Na Vinohradech Martin Stropnický. Ten bude kandidovat za ANO Andreje Babiše.

„Dovolte, abych polemizoval s tvrzením, že ANO nemá vizi. Mimochodem, velmi módní slovo. Tak módní, že poztrácelo obsah. ANO chce vrátit ČR tam, kam patří,“ poznamenal Stropnický k tomu, proč jde do boje o poslanecký post.

„ANO má program ve třech vrstvách. Teze, východiska a detailnější rozpracování. Podle zájmu a ochoty občana jít v poznání programu do hloubky. Kdo chce, vizi i konkréta v programu najde. Kdo ne, nemluví o našem programu, ale propaguje jen sebe a své apartní postoje,“ zmínil v zamyšlení, které zveřejnily o tomto víkendu také ParlamentníListy.cz.

Stropnický, který od roku 1990 pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí ČSFR, kde působil v pozici diplomata a poté byl velvyslancem České republiky postupně v Portugalsku (1993 až 1994) a Itálii (1994 až 1997), bude ve volbách do sněmovny za hnutí ANO kandidovat v Jihomoravském kraji jako lídr. Jeho syn Matěj Stropnický je místopředsedou Strany zelených (SZ) a od roku 2006 zastupitelem městské části Praha 3 za SZ.

Pokud jde o již zmíněný fotbal, tak Babišovu politickou formaci bude ve volbách reprezentovat i fotbalový „Mercedes“ Petr Švancara. Bude dvojkou jihomoravské kandidátky, tedy té, kde kraluje jako lídr Stropnický.

Švancara: Má doména? Korupce ve sportu!

„Chtěl bych se pohybovat v oblasti sportu. Co se Brna týče, mám obrovský zájem na výstavbě stadionu a dění kolem něj. Jinak se budu zajímat i o problematiku korupce ve sportu, která je teď hodně aktuální,“ prozradil Švancara v půlnočním rozhovoru ParlamentníchListů.cz, kde také uvedl, že ANO rozhodně nepůjde do koalice například s komunistickou stranou.

„Nedovedu si představit, že bychom se začali najednou kamarádit s ODS nebo ČSSD. To jsou strany, které po tom, co tu předvedly, opravdu nemusím. My jsme připraveni na různé situace, můžeme být v opozici a pak samozřejmě využijeme čas, jak k prosazování a vysvětlování našich programových bodů, tak k dalšímu budování našeho hnutí. My se do vlády nehrneme, nejde nám o jedno volební období,“ dodal Švancara pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…