Filip, Jermanová a Bělobrádek se stali místopředsedy sněmovny

27.11.2013 15:45

Za místopředsedy Poslanecké sněmovny si v tajné volbě poslanci zvolili Jaroslavu Jermanovou (ANO), Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL a komunistu Vojtěcha Filipa. Podle infomací České televize naopak neuspěla v boji o post místopředsedkyně dosavadní šéfka této komory Miroslava Němcová z ODS.

Filip, Jermanová a Bělobrádek se stali místopředsedy sněmovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: První zasedání sněmovny v sedmém volebním období mělo na programu hlavně poslanecký slib

Jaroslava Jermanová (ANO), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Vojtěch Filip (KSČM) byli zvoleni hned v prvním kole volby za místopředsedy Poslanecké sněmovny. Do druhého kola volby se dostali za Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura a Miroslav Kalousek za TOP 09. Výsledky volby vyhlásil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) v 15.45 hodin.

Kolovratník ale kromě toho také dnes před poslanci vtipkoval. Již po volbě předsedy sněmovny, kterým byl 195 hlasy zvolen Jan Hamáček z ČSSD, třeba řekl, že poslanci jsou dnes velmi sledováni.

„Jsme velmi sledováni, informace tečou velmi rychle,“ podotkl s úsměvem, neboť než stačil výsledky volby předsedy sdělit ostatním poslancům oficiálně, tak už média vše znala.

„Jsem rád, že výsledky do médií neutekly,“ sdělil pak ve chvíli, když již i titulky na programu ČT24 sdělovaly, že dolní komora má už také tři místopředsedy.

Nejvíc poslanců bylo pro Filipa a Jermanovou

Místopředsedy volilo 198 poslanců, osm hlasů bylo neplatných. Nejvíce hlasů dostali Jermanová a Filip, a to shodně 151. Bělobrádka zaškrtlo 133 poslanců.

Okamura obdržel 76 hlasů, Kalousek 62. Pro Němcovou hlasovalo 53 poslanců. Zvolení Jermanové a Bělobrádka se očekávalo na základě dohod mezi ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL, které vyjednávají o vládní koalici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…