Inženýr Dolejš za KSČM: Vládu asi podpoříme, ale nadšení z ní nejsme

02.08.2013 20:58

Komunisté nejspíš podpoří Rusnokovu vládu, ale nadšení z ní rozhodně nejsou. Místopředseda strany Jiří Dolejš uvedl, že stranu trochu zklamalo programové prohlášení a má obavy, že kabinet v řadě věcí pojede v kolejích dosavadní pravicové vlády.

Inženýr Dolejš za KSČM: Vládu asi podpoříme, ale nadšení z ní nejsme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec za KSČM Jiří Dolejš

„Nadšení z téhle vlády nepanuje. Není to vláda levicová, není schopná prosazovat nějaké zásadní změny,“ uvedl Jiří Dolejš s tím, že vláda se určitě bude pohybovat v omezeném mandátu. „Jestli premiér udělá ústupek směrem k nám, tak vznikne problém u ODS nebo TOP 09,“ obává se místopředseda KSČM ošemetné pozice kabinetu.

Přesto se strana ohledně podpory chce rozhodnout až v úterý, kdy premiér Rusnok dorazí na poslanecký klub. „Bojovný důvod, proč bychom byli proti, to nemáme,“ připustil Dolejš. Spíše podle něj bude důležité, jak bude Rusnok reagovat na věcné argumenty.

Na rovinu však přiznává, že KSČM velmi pravděpodobně vládu podpoří. Hlasování klubu by mělo být především o tom, zda bude klub postupovat jednotně, nebo nechá poslancům volné hlasování. Na druhou stranu prý programové prohlášení vlády příliš nadšení nevzbudilo. Komunisté jej prý ještě podrobí analýze.

„Jsou tam samé obecné teze, jak bude ekonomika vzkvétat atd.,“ rozčiluje se Dolejš, který ve straně působí jako ekonomický expert. „Bude se pohybovat ve vyjetých kolejích a celá řada receptů bude z dílny té minulé vlády,“ obává se. Podrobně se komunisté chtějí zajímat rovněž o kroky ministra dopravy Zdeňka Žáka v Českých drahách, kde hned po nástupu do funkce vymetl celé vedení v čele s Petrem Žaludou. „Asi by bylo dobré, aby řekl, v čem by měly fungovat lépe,“ vyzývá Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…