Ivan Langer se rázně vložil do vydání Nečase a kauzy Nagyová

09.07.2013 9:32

Podle někdejšího ministra vnitra a bývalého místopředsedy ODS Ivana Langera jde v případě žádosti o vydání Petra Nečase o budoucí podobu veřejného života v České republice. "Bude to hlasování o vyváženosti moci soudní, výkonné a zákonodárné!" uvedl Langer na svém facebookovém profilu. Již v minulých dnech se bývalý politik zastal vazebně stíhaných exponentů kauzy Nagyová.

Ivan Langer se rázně vložil do vydání Nečase a kauzy Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Donedávna Langer na svém profilu více či méně peprně glosoval politiku Nečasovy vlády, například zákon o státním zastupitelství. Po zátahu na Janu Nagyovou však bývalý poslanec ODS navrhl obvinit rovněž prezidenta Miloše Zemana: „V prokurátorsko-policejní logice sdělení obvinění bývalým poslancům by měl být obviněn i prezident republiky za trestný čin uplácení ve stádiu pokusu,“ napsal. Důvodem měl být velvyslanecký post pro Livii Klausovou výměnou za podporu v prezidentských volbách.

Pak se Langer věnoval spíše posměšným glosám na sestavování Rusnokovy vlády, až minulou středu se na profilu objevil stručný a jednoznačný vzkaz: „Pusťte je domů!“, který zopakoval ještě o dva dny později.

V neděli pak svoji argumentaci ve prospěch zadržovaných někdejších politiků rozvinul: „Jsem přesvědčen, že skutek, kterého se měli dopustit Petr Tluchoř, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Roman Boček, není trestným činem. Jedná se o obludnou a před soudem neobhajitelnou právní konstrukci,“ napsal advokát a bývalý ministr vnitra. Stejně obludné je podle něj to, že jsou všichni stále drženi ve vazbě, a proto Langer zopakoval svůj slogan: „Pusťte je domů."

V pondělí pak na Facebooku prorocky napsal: „Žalobci budou žalovanými a žalovaní budou žalobci,“ varoval vyšetřovatele.

V úterý ráno se pak Langer rozepsal o žádosti o vydání premiéra Petra Nečase, která v pondělí dorazila do Poslanecké sněmovny. Podle Langera bude hlasování o Nečasově vydání hlasováním o síle či slabosti jedné ze tří ústavních mocí v zemi - moci zákonodárné. Zákonodárná moc má podle něj poslední šanci ukázat, že vedle exekutivy ovládané prezidentem a stále silnější justice ještě přece jen má nějakou sílu.

„Svoji slabost ukázala již tehdy, kdy připustila, aby v jednacím sále seděli vedle Davida Ratha policisté,“ myslí si Langer. Nyní musí zákonodárci prokázat, že v této zemi ještě existuje rovnováha všech tří mocí.

ODS: Pokud půjde jen o trafiky, vydání Nečase nepodpoříme

Jak by mohlo hlasování o vydání Petra Nečase dopadnout, naznačují stanoviska jednotlivých sněmovních stran. Zatímco opozice se kloní k podpoře Nečasova vydání, premiérova ODS za ním stojí. Pondělní stanovisko stranického grémia uvádí, že pokud by obvinění Petra Nečase mělo být postaveno pouze na údajném podplácení při umísťování bývalých poslanců, pak ODS vydání nepodpoří. „ODS již dříve deklarovala, že rozdělování funkcí ve veřejném prostoru je obecně uplatňovanou součástí politiky v řadě evropských zemí,“ říká se ve stanovisku.

Premiér Nečas ve svém stanovisku navíc popřel, že by existovala nějaká dohoda o rezignaci trojice poslanců ODS a jejím následném umístění do dozorčích rad státních podniků. „Źádná dohoda o výměně rezignace na poslanecký mandát za funkce uzavřena nebyla. Proto mi není jasné, proč a z čeho bych měl být obviněný,“ uvedl Nečas v tiskovém prohlášení.

Podle odstupujícího premiéra se stále jasněji ukazuje, že v celé kauze se jedná pouze o kriminalizaci politických rozhodnutí. Tento postup Nečas považuje za nepřijatelný.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová bezprostředně po doručení žádosti o Nečasovo vydání pro Českou televizi uvedla, že ji postup vyšetřovatelů překvapuje. „Nevím, jakou souvislost tady mají kauzy, o nichž už víme, s Petrem Nečasem,“ uvedla Němcová.

Podle ní se jedná o značně nepřehlednou situaci, ve které není úplně zřejmé, o co se vlastně jedná. Moudřejší prý bude, až si prostuduje text žádosti o vydání. „Bude důležité, zda v odůvodnění vydání Nečase budou důkazy. Nebude-li tomu tak, a budou-li tam jen důvody politické, tak pro vydání hlasovat nebudu,“ uvedla své osobní stanovisko.

Co Ivan Langer v poslední době psal na Facebook:

(úterý ráno)
Hlasování Poslanecké sněmovny o ne/vydání P. Nečase (vzhledem k nové úpravě poslanecke imunity - v případě nevydání lze stíhat po uplynutí poslaneckého mandátu) bude hlasováním o síle či slabosti jedné ze tří (zatím ještě jen tři) ústavních mocí v zemi. Svoji slabost ukázala již tehdy, kdy připustila, aby v jednacím sále seděli vedle D. Ratha policisté... Bude to hlasování o vyváženosti moci soudní, výkonné a zákonodárné!

(pondělí večer)
Žalobci budou žalovanými a žalovaní budou žalobci...!

(neděle)

Jsem přesvědčen, že skutek, kterého se měli dopustit P. Tluchoř, I. Fuksa, M. Šnajdr, R. Boček, není trestným činem, že se jedna o obludnou a před soudem neobhajitelnou právní konstrukci!
Za stejně obludnou považuji jejich vazbu!
A proto píši: Pusťte je domů...!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…