Jandák a Zimola mohou být ministry. A toto nám na to řekli oni

27.10.2013 15:22

Dva Jihočeši by se mohli eventuálně dostat do vládního kabinetu, pokud bude složen z většiny z ČSSD. Řeč je o exministru kultury, poslanci za ČSSD Vítězslavu Jandákovi a současném jihočeském hejtmanovi Jiřím Zimolovi. Oba jsou výrazné osobnosti, o kterých se reálně uvažuje.

Jandák a Zimola mohou být ministry. A toto nám na to řekli oni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Vítězslav Jandák by se eventuálně mohl po sedmi letech vrátit na Ministerstvo kultury. Tam byl v minulosti skoro rok a půl a ve své době byl nejpopulárnějším politikem v zemi. Jeho kolega Jiří Zimola by mohl obsadit například Ministerstvo životního prostředí, či Ministerstvo pro místní rozvoj.

Spokojený Jandák

„Nepředbíhejme, uvidíme co bude. Třeba bude všechno jinak. Já se držím jednoho rčení a to se mi vyplácí: Nač se bát zítřků, třeba nepřijdou,“ svěřil se pro ParlamentníListy.cz Vítězslav Jandák, který je svým úspěchem ve volbách potěšen, stejně jako úspěchem Jiřího Zimoly.

„Jsem rád, že jsem byl tím, kdo ho na kandidátku navrhl, a že Jirka uspěl. Je to mladý, schopný politik, který opravdu vzešel z té komunální politiky, moc dobře ví, o čem ta práce je a na rozdíl od některých zná problém i těch malých měst i krajů. Bude-li na nějakém ministerstvu on, budu-li tam já, nevím. Ukážou to další týdny. Uvidíme,“ řekl Jandák.

Zimola končí jako hejtman a bude poslancem

Sám Jiří Zimola se nechtěl zatím k možnostem, že by se i on stal členem vlády, příliš vyjadřovat. „Vyčkejme prosím, co bude dál, jaká budou jednání. Moje práce bude především ve sněmovně a chci veškeré úsilí jako poslanec věnovat kvalitním zákonům a také tomu, abych pomohl svému Jihočeskému kraji,“ uvedl Zimola. Ten zároveň na postu jihočeského hejtmana skončí. Nahradí ho některý z jeho dosavadních náměstků.

Pokud by došlo k zemětřesení v předsednictvu ČSSD, pak by se kromě jiného mohl dostat právě Jiří Zimola do jejího vedení. Je totiž potenciálním kandidátem minimálně na post místopředsedy. I když ČSSD volby vyhrála, je jasné, že získala poměrně málo hlasů a zřejmě z toho bude muset současné vedení vyvodit důsledky.

Současný předseda strany Bohuslav Sobotka přiznal, že pokud se mu nepodaří sestavit vládu, která dostane podporu ve sněmovně, odejde.

reklama

autor: Radek Kraus

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…