Jandák navrhl do čela kandidátky Zimolu. Je prý neotřelý a rozumí lidem

17.08.2013 19:28

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) končí jako první muž kraje! Rozhodl se totiž jít do velké politiky a bude kandidovat v podzimních předčasných volbách jako lídr jihočeské kandidátky sociální demokracie. Kdo ho na postu hejtmana nahradí, není nyní zřejmé. Co je ale jasné, navrhl ho na první místo jeho stranický kolega, poslanec Vítězslav Jandák.

Jandák navrhl do čela kandidátky Zimolu. Je prý neotřelý a rozumí lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vítězslav Jandák

Zimolu zvolili začátkem týdne jeho spolustraníci ze sociální demokracie lídrem jihočeské kandidátky. Pro krajskou koalici to ale znamená, že si bude muset zvolit novou jedničku. Vedení ČSSD už nechce, aby její členové seděli na dvou židlích. I proto musí opustit post prvního muže jižních Čech.

"Je to pro mne velká výzva a motivace k tomu, jít dál. V takto vysokých funkcích prostě není možné sedět na více místech najednou. Cítím ale zároveň s tím velkou odpovědnost vůči voličům, kteří mi v uplynulých krajských volbách dali své hlasy,“ uvedl pro ParlamentniListy.cz Zimola.

Právě on to byl, kdo dostal vůbec nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech kandidátů napříč politickým spektrem.

Navrhl ho Jandák

I proto byl Zimola ve své straně navržen na post lídra kandidátky. A navrhl ho sám jeho kolega, současný poslanec ČSSD za jižní Čechy Vítězslav Jandák.

„Ano, Jirku Zimolu jsem navrhl já, protože si myslím, že to může pomoci především kraji, a hlavně je třeba, aby se do sněmovny dostaly nové, neotřelé tváře, lidé s rozhledem a zkušenostmi z regionální politiky. Já budu na kandidátce na třetím místě. Přednost mají ženy, proto na druhém místě bude moje kolegyně, poslankyně Vlasta Bohdalová,“ prozradil Parlamentním listům Jandák s tím, že vztahy se svými kolegy z kandidátky jsou velmi korektní, ba až nadstandardní, a v řešení zásadních problémů týkajících se jižních Čech se téměř vždy shodují.

„Myslím si, že jsme v mnohém lidi, kteří znají problémy těch takzvaně ,obyčejných' lidí. Jak já, tak Jiří Zimola nebo Vlasta Bohdalová, jsme vždy dokázali vnímat potřeby lidí a všichni máme zkušenosti z komunální politiky, a to velmi bohaté. Takže jsem moc rád, že i v tomto složení půjdeme do toho boje,“ uvedl Jandák.

Sám Zimola nepovažuje odchod z čela kraje do sněmovny za útěk z prosperujícího kraje, ale za možnost, jak může pomoci řešit problémy Jihočechů. A že k řešení je toho mnoho, je bez pochyb. Od dostavby dálnice D3, přes dostavbu Temelína, po nezaměstnanost, až po další investice a rozvoj druhého největšího kraje v republice.

„Udělám vše pro to, abych voliče, pokud mi dají svůj hlas, nezklamal,“ říká hejtman Zimola, který byl svého času nejpopulárnějším ze všech hejtmanů v zemi a po Michalu Haškovi patří k nejmladším v této funkci.

Hejtman či hejtmanka?

Kdo by měl Jiřího Zimolu nahradit, není ještě jasné. Jasnější jsou ale dvě jména. Prvním je Ivana Stráská, náměstkyně hejtmana pro sociální věci a zdravotnictví, bývalá starostka jihočeského Milevska. Druhou možností je náměstek pro investice Jaromír Slíva.

Oba se shodují na tom, že v případě potřeby jsou připraveni post hejtmana převzít, ale ještě se o tomto chtějí bavit s kolegy z jihočeské sociální demokracie. V úvahu přicházejí ale i další uvolnění radní z ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…