Je tady německá okupace. Zloděje do kamenolomu, perlil Okamura v Bohnicích a čelil útoku opilce

24.09.2013 6:23

REPORTÁŽ „I Venezuela má možnost odvolat svého prezidenta, je tam skutečná demokracie. V Americe zloděje natvrdo zavírají, zatímco u nás se nám tuneláři jen smějí,“ zaznělo z úst senátora Tomia Okamury na debatě s lidmi v pražských Bohnicích. Tam Okamura a pražský lídr Milan Šarapatka představovali lidem svůj Úsvit přímé demokracie.

Je tady německá okupace. Zloděje do kamenolomu, perlil Okamura v Bohnicích a čelil útoku opilce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura při předvolebním mítinku v KD Krakov

Tomio Okamura v pondělí večer představil své hnutí Úsvit přímé demokracie na Praze 8 – Bohnicích. Na debatu se senátorem Okamurou a pražským lídrem Milanem Šarapatkou dorazila do kulturního domu Krakov asi stovka lidí. Na otázky lidí během debaty reagoval především Okamura.

Když se však akci v jejím závěru pokusil narušit zjevně opilý mladík, senátor se snažil celou věc přejít smíchem. Zato lidé „narušitele“ vypískali a dali jednoznačně najevo, že si možnost debatovat se známou osobností nenechají ničím rušit.

Okamura: Deset let se mi politici smáli, tak jsem musel do politiky

„Téměř deset let chodím za politiky a mám připravené různé novely zákonů. Šest let jsem chodil za ministrem spravedlnosti Pospíšilem ohledně novely zákona o exekutorech. Ten se mi jen vysmíval do obličeje a říkal, že mi někdy zavolají. Nikdy se neozval. Pak jsem se dozvěděl, že jeho kamarád je šéf exekutorské komory z Plzně pan Podkonický. Poslední tři roky jsem takhle chodil s návrhem zákona o hmotné a trestní odpovědnosti pro všechny politiky, soudce, státní zástupce a exekutivu. Všichni se mi smáli,“ vysvětloval Tomio Okamura, že nikdy jako běžný občan neuspěl, a proto se pustil do politiky.

Stav naší země po víc než dvaceti letech je podle Okamury děsivý. Sám to prý poznal i jako podnikatel, když do České republiky vozil turisty. „Politici prošustrovali stamiliony na propagaci naší země, ale cizinci často ani neví, že Alfons Mucha byl Čech. Celých dvacet let na to politici kašlali! Na našich velvyslanectvích vysedávají různí kamarádi na teplých místečkách za stotisícové platy a nehnou ani prstem,“ kritizoval šéf hnutí Úsvit.

Palas z ČSSD v Senátu prý Okamurovi vyhrožoval

„Když jsem viděl, jak je naše země rozkradená a zloději se nám smějí do ksichtu a běhají tu jako Gross se svými stamiliony korun, nemohl jsem se na to dívat. Další takový případ je Jaroslav Palas z ČSSD,“ řekl na rovinu senátor o kolegovi, který je nyní součástí klubu SPOZ.

Palase se prý opakovaně ptá, kde vzal peníze na svůj penzion za šedesát milionů. „Přišel ke mně v Senátu a říkal: Jestli se budete dál navážet do mého majetku, učiním proti vám kroky. Řekl jsem mu, ať na mě podá žalobu, protože on bude muset prokázat, že nemám pravdu. On je chytrý a řekl, že žádnou žalobu nepodá, ale prý udělá ‚další‘ kroky. Takže i jako senátor jsem terčem výhrůžek ostatních, kteří nemůžou prokázat legálnost svého majetku!“ rozčílil se Tomio Okamura.

„Mimochodem, kdo privatizoval OKD? Stanislav Gross s Bohuslavem Sobotkou. A tenhle člověk z billboardů říká, že chce spravedlivý a fungující stát?! To je šílené,“ hřímal Okamura.

„Vládu podpoříme s jedinou a zásadní podmínkou“

Pokud se Úsvit přímé demokracie dostane do sněmovny, podle svého předsedy Tomia Okamury rozhodně nevstoupí do vlády. Na druhou stranu Okamura řekl, že by byli ochotni vládu podpořit, ale pouze s jasnou podmínkou: přijetí zákona o obecném referendu, a to bez výjimek.

Následně by už prý bylo jednoduché se na základě referenda zeptat občanů, zda si přejí přímou volbu poslanců a starostů a odvolatelnost politiků, která je běžná v řadě jiných zemí. Kromě Ameriky Okamura zmínil i Venezuelu. „I tam je to běžný model. Vzpomeňte si, jak opozice vyvolala hlasování o odvolání prezidenta Cháveze a on to ustál. I v takové zemi mají skutečnou demokracii,“ chválil senátor.

Zloději v USA makají do smrti v kamenolomu

„V normálních zemích je běžné, že se zloději zavírají. Ty nejkapitalističtější země se nenechají okrást ani o korunu. U nás je to naopak. Takový pan Charouz, za kterého jsme všichni v České konsolidační agentuře sanovali pět a půl miliardy, je úplně v pohodě. Být to v Americe, tak maká až do smrti v kamenolomu a splácí nám,“ rozjel se.

Zákon o prokázání majetku podle Okamury nechce se zpětnou platností ani ČSSD. „Víte, proč to nechtějí zpětně, co mi na to řekli? Prý mají mezi sebou tolik členů, kteří nechtějí zpětně prokázat majetky, že je to v té straně neprůchodné,“ uvedl.

Prožíváme ekonomickou okupaci Německem

Pražský lídr hnutí Úsvit Milan Šarapatka jako bývalý diplomat mluvil především o mezinárodním obchodu, kterým se nyní profesně zabývá. „Jaká teď v této oblasti panuje v naší zemi situace? Máme ze všech exportů asi padesát procent těch, které z Německa putují do dalších zemí. Prožili jsme vojenskou okupaci Německem a dnes prožíváme ekonomickou okupaci Německem,“ komentoval bonmotem Šarapatka.

Tomio Okamura se v kulturním domě Krakov v pražských Bohnicích také podělil o názory občanů z dalších setkání. „Když se s lidmi bavím o řešení současné situace, často zaznívají slova o defenestraci, zastřelení nebo oběšení zlodějů. Já ale říkám, přemýšlejme o reálných řešeních. Angažujme se, kandidujme a tak něco změníme,“ pokračoval senátor.

„Ty vole, vás to nesere?“

Ten spatřuje velký problém také ve školství. Za první republiky bylo normální děti vychovávat ke slušnosti, úctě a vztahu k vlastní zemi. „Dnes děti neznají ani naše slavné osobnosti. Když jsem byl před rokem na jedné debatě, zeptal jsem se žáků, jaké mají vzory. Zaznělo pro mě neznámé jméno. Nakonec jsem zjistil, že šlo o aktuálního souložícího z reality show na jedné z televizí,“ kroutil nechápavě hlavou.

V závěru se diskusi pokusil narušit zjevně opilý mladík, který pokřikoval nesouvislé otázky na Okamuru i lidi v sále. „Vás nesere, že každý den ráno jdete do práce a nemáte nic? Ty vole, vás to nesere?“ hulákal. Většina lidí v sále si to však nenechala líbit, přiopilého muže vypískala a spontánně ze sálu vyvedla.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…