Jermanová vyzývala poslance, aby "zvedali" při hlasování tlačítka

12.12.2013 12:47

Hezký přeřek se povedl nové místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Jaroslavě Jermanové (ANO) ve chvíli, když řídila před polední přestávkou poslanců jejich schůzi. „Zvedněte tlačítko a stiskněte ruku... Pardon, naopak,“ řekla Jermanová. A poslanci se bavili...

Jermanová vyzývala poslance, aby "zvedali" při hlasování tlačítka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedové sněmovny Gazdík, Jermanová a Filip

Že není řízení schůze 200 poslanců zrovna jednoduchou záležitostí, ukázala dnes v poledne místopředsedkyně dolní parlamentní komory Jaroslava Jermanová (ANO). Přímo ve chvíli, kdy probíhaly v jednacím sále komory návrhy na volby členů do stálých delegací Parlamentu - a ona řídila schůzi - se jí totiž povedla pěkná taškařice. Za ní ovšem stála prostá lidská chyba a přeřeknutí.

„Zvedněte tlačítko a stiskněte ruku... Pardon, naopak,“ řekla totiž Jermanová, ovšem vzápětí se omluvila a opravila.

„Už vidím novinové články, jak tady zvedáme tlačítka,“ reagoval krátce na to předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

„To se tak někdy stane,“ dodala k tomu Jermanová, na jejímž řízení schůze je vidět, že si ještě stále není jistá v kramflecích.

Žádal hlasování o „mentolové aféře"

Občas se ale přeřeknutí ve sněmovně nevyhnuli ani sněmovní matadoři jako kupříkladu Lubomír Zaorálek z ČSSD. Ten loni v září, když řídil schůzi zákonodárců, na žádost poslance Jiřího Paroubka chtěl nechat hlasovat o „mentolové aféře" namísto metanolové aféře. Okamžitě si ale své přeřeknutí uvědomil a poslancům se omluvil. Jenže ti se již v tu chvíli při představě šustícího sáčku s mentolovými bonbóny nepokrytě smáli.

„Omlouvám se, to bylo nechtěné. Samozřejmě má jít o bod ´informace o postupu vlády při řešení metanolové aféry´,“ reagoval na svá slova Zaorálek se smíchem.

Přeřeknutí může být podmíněno foneticky i sémanticky

Internetová Wikipedie k „přeřeknutí“ pak vygenerovala kromě jiného toto:

Přeřeknutí je jev, kdy někdo omylem vyřkne myšlenku nebo jazykový tvar, jimiž se vnitřně zabývá, namísto těch, které chtěl vyjádřit. Přeřeknutí spočívá v myšlenkovém zkratu („při jídle se nejí“), který bývá ovlivněn skrytými myšlenkami a asociacemi.

K přeřeknutí může dojít na fonologické (klábosu místo klobásu), morfologické (Japonec a Italec), lexikální i syntaktické rovině. Přeřeknutí může být podmíněno foneticky (zvukovou podobností slova), sémanticky (záměna za v nějakém směru významově podobný pojem nebo prvek), vnějšími okolnostmi (mluvčí omylem místo zamýšleného slova vysloví název předmětu, který právě vidí), roztěkanými nebo potlačenými myšlenkami.

V politologicky zaměřené psychologii a publicistice bývají sledována přeřeknutí politiků jako náznak možné přetvářky, lži nebo taktiky.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…