Joch odhaduje: Klaus by mohl získat až deset procent voličů. Zato Šťastný nebo Bém...

31.08.2013 20:38

Někdejší poradce premiéra Petra Nečase (ODS) Roman Joch má za to, že exprezident Václav Klaus pořád má jistou politickou sílu, ačkoli je zřejmě poněkud výraznější v zahraničí, než doma v Česku, ale to exprezidentům stává. Klaus může přitáhnout až deset procent voličů. Naproti tomu Pavel Bém nebo Boris Šťastný nepřitáhnou voliče prakticky žádné. A to je možná důvod, proč s nimi Klaus nešel do společného projektu.

Joch odhaduje: Klaus by mohl získat až deset procent voličů. Zato Šťastný nebo Bém...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

Kalus na část lidí stále působí jako politický magnet. „A samozřejmě, nyní je to elder statesman, zkušený státník po své aktivní politické kariéře, který se těší určitému respektu, spíše v zahraničí. (Bývalí státníci se většinou těší většímu respektu v zahraničí než u sebe doma.) Jeho případný neúspěch by jeho reputaci definitivně a nevratně poškodil. A případný úspěch? Do 10 procent ve volbách a tomu odpovídající zastoupení ve výrazně stranicky fragmentizované sněmovně (jak se nyní zdá, že takovou bude) a v ní řadový poslanec v době nadcházející dominance levice. Tedy nic moc. Nic moc pro Klause. Ovšem pro jeho nohsledy nesmírně mnoho,“ poznamenává Joch v komentáři pro server Česká pozice.

Někdejší poradce premiéra navíc dodává, žečasto kritizovaná Jana Bobošíková má své stále voličské jádro. V posledních sněmovních volbách získala asi 3,7 procenta. Exprimátor Pavel Bém by zřejmě nezískal ani to. Takže Bobošíková má pro Klause svou hodnotu. Problém je, že spolupráci s ní si příliš neumí představit expremiér Mirek Topolánek. Ten má podle Jocha obavy z latentního nebezpečí nacionalismu, který číhá ve střední Evropě.

Největší prostor se tak podle Jochových slov pro Klause otvírá ve volbách do Evropského parlamentu, kde by se mohl stát přední tváří ODS a získat potřebnou podporu. Toto místo by mohl obdržet jako díky za to, že se rozhodl ODS přímo nezničit v předčasných volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…