Jsem středopravičák, ohlásil Babiš. A dostal velký výprask z ODS a TOP 09

06.09.2013 16:25

ANKETA Strana ANO miliardáře Andreje Babiše sama o sobě říká, že je středopravicová a nechala se slyšet, že chce oslovit zklamané voliče ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg povolební spolupráci s Babišem nevyloučil.

Jsem středopravičák, ohlásil Babiš. A dostal velký výprask z ODS a TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků ODS a TOP 09, zda si myslí, že Babiš jejich voliče získá, a zda je pro ně přijatelná povolební spolupráce s ANO, která se deklaruje jako středopravicová. Politici ODS a TOP 09 často varují, že ANO je pouze podnikatelský projekt Andreje Babiše, aby hájil své zájmy v podnikání a že to jsou Věci veřejné v nové verzi.

„My jsme středopraví, to znamená míříme na zklamané voliče ODS, TOP 09 nebo VV. Ale také na voliče, kteří mají plné zuby stále těch stejných tváří, které tady třiadvacet let něco vykládají. Ti lidé už by měli jít do důchodu a přenechat to novým osobnostem, které tam nejdou zbohatnout a které už za sebou něco mají, něco dokázaly,“ uvedl Babiš pro iDnes.cz.

Záleží, jak se budou chovat, ne jak se deklarují

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg povolební spolupráci s ANO nevyloučil s tím, že pro něj nebude důležité, jak strana sama sebe deklaruje, ale jak se bude chovat. „Mě nezajímá, jak se deklarují, ale jak se budou chovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Já mám z tohoto volebního období zkušenost s jedním podnikatelským subjektem, který fungoval ve sněmovně, a to byly VV. A ta zkušenost není dobrá. Takže věřím, že volič další podnikatelské subjekty volit nebude. Spolupráci s dalšími stranami budeme řešit až po volbách,“ řekl redakci bývalý předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Já považuji ANO za stranu nečitelnou, podobnou Věcem veřejným v tom, že se jedná o podnikatelský záměr. Jen místo Radka Johna zlákala jiné zajímavé tváře. Spolupráci si tak umím představit jen obtížně,“ sdělil předseda Starostů a nezávislých, lídr kandidátky TOP 09 ve Zlínském kraji Petr Gazdík.

Obrana podnikatelských zájmů Andreje Babiše

„Myslím, že pan Babiš se nyní takto aktuálně sebedefinuje, protože jako zkušený podnikatel cítí, po tom, kam dovedl Petr Nečas ODS, v tomto prostoru díru na trhu. Jinak myslím, že zcela jednoznačně platí, že ti opravdu velcí podnikatelé spíš preferují levici. Jednak proto, že je daňová problematika ve skutečnosti zase tak netrápí a u levice si snáze vyjednají ty formy státní intervence, které potřebují. A pak také proto, že levicová forma organizace státu daleko víc odpovídá tomu, jak jsou řízeny velké společnosti, nežli pravicový důraz na svobodné rozhodování každé individuality,“ řekl ParlamentnímListům.cz exposlanec ODS Aleš Rádl.

„Takže pokud se ptáte, zda s ANO bude možné spolupracovat, tak říkám, že ANO je normální podnikatelský projekt bez jakéhokoli skutečného a uceleného ideového základu, takže případná spolupráce s ním bude mít obdobné parametry a průběh, jako tomu bylo v případě Bártových Věcí veřejných nebo eventuálně Okamurova Úsvitu,“ dodal Rádl.

Věci veřejné měly aspoň hezké holky

Podobně jako Schwarzenberg, ani místopředseda TOP 09 a lídr kandidátky v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša povolební spolupráci s ANO nevyloučil. „Necháme rozhodnutí na voličích, kterým dokážeme, že jsme plnili sliby z volebního programu. Povolební spolupráce je možná se stranami, které chtějí respektovat principy parlamentní demokracie,“ vysvětlil Lukša.

„Předpokládám, že pravicoví voliči jsou natolik inteligentní, že se podnikatelským projektem pana Babiše nenechají ošálit a nezopakují stejnou chybu jako s VV. Véčkaři měli při volbách aspoň hezké holky na plakátech, babišovci se na ty plakáty neumějí ani slušně obléknout. ANO, skutečné retro let devadesátých,“ uvedla exposlankyně ODS Jana Černochová.

Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová říká, že ANO je podnikatelským projektem miliardáře Babiše. „O jejich programu jsem se zatím ani na jejich stránkách vůbec nic nedozvěděla. Věřím, že voliči se poučí ze zkušeností s Věcmi veřejnými. Spolupráci nepředpokládám,“ dodala.

Exposlanec a člen Výkonné rady ODS David Šeich říká, že spolupráce s žádnou stranou kromě komunistů není tabu. „ANO zcela jistě není středopravý subjekt, ale projekt nového mediálního magnáta,“ dodává.

„Spolupráci s ANO považuji za téměř vyloučenou. Spolek ANO není středopravicový. Jsou podobní Věcem veřejným. Tedy nevědí, čí jsou,“ říká bývalý místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Ha, ha, ha. Pravice s ultralevičáky

„Ha, ha, ha, středopravicová strana a ultralevičák Stropnický? Jsou to Věci veřejné v jiném balení. Místo Johna Komárek, ostatní si doplňte,“ reagoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

„Je možné, že o některé voliče, kteří příliš nepřemýšlí a ani se nezajímají o minulost – devadesátá léta, přijdeme. Jak se ANO deklaruje, je jedna věc, co se bude odehrávat po volbách, je věc druhá,“ myslí si exposlanec TOP 09 Jiří Skalický.

„Nevím, co je na Babišově straně ANO pravicového. Kvalitní program musí vycházet z filozofického pohledu na svět, kde každý politický krok má své důvody a logiku. Založit stranu jen na byznys plánu je málo, koneckonců strana Věci veřejné budiž odstrašujícím příkladem takového konání. Pořád jsem přesvědčen, že ODS, pokud začne dělat skutečně to, na čem vznikla, má šanci na pravici uspět. Její programové základy mají filozofický fundament, škoda jen, že jsme tomu na poslední tři roky nepřikládali větší význam,“ míní exposlanec ODS Walter Bartoš.

Můžou vyplnit díru na trhu

Exposlankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková říká, že Babiš voliče TOP 09 určitě nezíská.

Senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS míní, že by Babiš některé zklamané voliče pravice nalákat mohl: „Využil situace a díry v politice i hladu voličů.“

„TOP 09 je konzervativní strana s jasně vyjádřenými idejemi. TOP 09 má již vybudovanou a fungující strukturu ve všech regionech. A navíc TOP 09 plnila a splnila to, s čím šla do voleb,“ míní lídr TOP 09 v Olomouckém kraji Jitka Chalánková.

Paralela s VV Víta Bárty

„Voliči si podle mě u hnutí ANO pana Babiše vybaví paralelu s VV pana Bárty, proto neočekávám jejich velký volební úspěch. Jak dopadla koalice s VV, všichni víme. Nepředpokládám, že by naši voliči v panu Babišovi viděli svou ideální volební alternativu,“ řekla pro ParlamentníListy.cz europoslankyně ODS Andrea Češková.

„Podle mého vnímání a na základě řady diskusí s lídrem Babišem nejde o středopravicovou stranu, ale o populisticko-demagogické seskupení Věci veřejné číslo 2, což dokazuje personální obsazení. Jsou zde osobnosti s naprosto odlišnými názory na politiku, což nemůže dlouhodobě fungovat,“ míní exposlanec ODS Igor Svoják.

„V politice rozhodují činy, nikoli slova a záměry. Pokud se strana ANO dostane do sněmovny, což dosud není vůbec jisté, tak potom bude záležet na tom, jak budou skutečně hlasovat její poslanci,“ uvedl europoslanec ODS Hynek Fajmon.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…