Kalousek huboval rozpočet: Jsme vyhladovělá zaostalá země. Vraždíme se na ulici

16.12.2013 15:42

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ve sněmovně ke státnímu rozpočtu sice řekl, že se bude držet důsledně tématu druhého čtení, ovšem tak úplně to nedodržel. Zejména vládu "sjel" za to, že si pro budoucí rok půjčí o 24 miliard více, než je prý nezbytné. A útočil i na Andreje Babiše (ANO). Na to pak reagoval poslanec ANO Martin Komárek.

Kalousek huboval rozpočet: Jsme vyhladovělá zaostalá země. Vraždíme se na ulici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek v poslanecké sněmovně

Podle Kalouska to z rozpočtových priorit vypadá, že jsme zaostalou zemí bojující s hladem a podvýživou, kde se navíc lidé vraždí na ulici. Ve skutečnosti však podle něj jde především o peníze pro potravinářský holding šéfa ANO Andreje Babiše. "Vypadá to, že jsme hladovějící země a nejvíce ze všeho je potřeba poslat peníze agropotravinářskému komplexu Agrofert a policistům a je třeba ubrat vědcům. To vy si neuvědomujete ten konflikt zájmů, v němž se pohybujete?“ nabádal dnes v diskusi ke druhému čtení státního rozpočtu poslance Miroslav Kalousek (TOP 09).

A zdůrazňoval dále hlavně to, že poslanci budoucí koalice mají špatný přístup k financím státu. Poslanci totiž podle něj budou prý hlasovat „v tričkách agropotravinářského komplexu“.

„My nafoukneme rozpočtovou rezervu, ale to není úspora ve výši pěti miliard! Říkat tomu úspora, tak to je výsměch,“ řekl dále uštěpačně Kalousek poslancům. Podle něj vláda totiž utratí o 24 miliard více, než je potřeba.

Navíc podle něj budoucí ministr financí prý řekl, že nebude číst 900 stran rozpočtu. „Tento výrok budoucího ministra, když řekl, proč bych to četl, jasně definuje, jak odpovědně chce budoucí vláda pracovat. Navíc jeho druhý výrok o tom, že my chceme šetřit a proto schválíme vyšší výdaje, by potěšil Kafku a Cimrmana,“ poznamenal Kalousek.

Neupírejte pozornost na bilanci Agrofertu!

Poukázal navíc i na to, že vláda vydává bianko šek. „Vydávám tady apel na vaši odpovědnost. Pro vědu a výzkum peníze nedáte, ale prosím, abyste upřeli pozornost nikoliv na bilanci Agrofertu. To jste nenažraní?“ zmínil Kalousek, který některé své výroky opakoval několikrát, což zase poněkud vyvedlo z míry poslance z hnutí ANO Martina Komárka.

„Já mám jinou prosbu. A to, aby jiní řečníci některé své teze neopakovali pětkrát, či sedmkrát, a to zejména výroky o Agrofertu a bianko šeku,“ poznamenal v technické poznámce Komárek s tím, že poslanci nejsou hloupí.

„Na hloupý výstup poslance Komárka netřeba reagovat,“ odmítl ale kritiku Kalousek, který pak ještě vtipkoval, když byl napomenut, že má jiného poslance oslovovat prostřednictvím předsedajícího schůze.  "Tedy jeho prostřednictvím," řekl namísto "vaším prostřednictvím".

Diskusi nakonec korunoval místopředseda Poslanecké sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

„To je přednáška z demagogiky, a já tady nevěřím tomu, co říkal pan poslanec Kalousek,“ řekl Filip kromě jiného.

Poslanci dnes zejména navrhují nejrůznější přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu. Celkové příjmy a výdaje už ale měnit nemůžou. Základní parametry už poslanci schválili začátkem prosince.

Opozičním poslancům vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení

K rozpočtu, který připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, měly v prvním čtení výhrady jak budoucí opoziční strany, tak i ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Zejména opozičním poslancům vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení. Jenže sněmovna by se ráda vyhnula hrozícímu rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby rozpočet sněmovna neschválila do konce roku.

Příjmy rozpočtu mají dosáhnout více než jednoho bilionu korun. Výdaje budou vyšší, údajně vzrostou na jeden bilion a 211 miliard korun. Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá s růstem hrubého domácího produktu v příštím roce o 0,8 procenta. Deficit by neměl překročit hranici tří procent vůči HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…