Kalousek se Sobotkou vás připravili o 20 miliard, vzkázala Bobošíková horníkům OKD. A přidala zlou zprávu

17.09.2013 4:43

Lídryně pravicového volebního bloku Hlavu vzhůru! Jana Bobošíková míní, že k odpovědnosti za dění v OKD by se měli přihlásit Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek, kteří podle ní nesou odpovědnost za to, že státní podíl v OKD byl privatizován pod cenou. Podle Bobošíkové je nutné se ale smířit s tím, že se nyní těžit nebude.

Kalousek se Sobotkou vás připravili o 20 miliard, vzkázala Bobošíková horníkům OKD. A přidala zlou zprávu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus a Jana Bobošíková

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Kvůli snižujícím se výkupním cenám uhlí, které způsobila mimo jiné těžba břidlicového plynu v USA, se nyní New World Resources, vlastník OKD, nachází v krizi. Pokud by zkrachovalo OKD, o práci může přijít návazně až 71 tisíc lidí, v Moravskoslezském kraji OKD zaměstnává zhruba 13 tisíc lidí.

Stát prý mohl kvůli Sobotkovi a Kalouskovi přijít až o 20 miliard

Podle Bobošíkové by měli převzít odpovědnost tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD a tehdejší šéf rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek, který byl tehdy za KDU-ČSL součástí koalice. V roce 2004 totiž došlo k prodeji zbytku státního podílu v ODS firmě Karbon Invest, kterou záhy koupila RPG Industries spojovaná s miliardářem Zdeňkem Bakalou, který je přítelem předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga a sponzorem TOP 09.

„Dlouho upozorňujeme na to, že OKD bylo v roce 2004 prodáno pod cenou a že klíčovou roli v tom sehrál tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka z ČSSD. A předpokládám, že i šéf rozpočtového výboru sněmovny Miroslav Kalousek z tehdy koaliční KDU-ČSL. Kdo jiný než šéf rozpočtového výboru by měl kontrolovat, aby se státní majetek neprodával pod cenou? Podle sdružení Byty OKD i dle mého názoru tak stát mohl přijít až o 20 miliard. Kalousek se Sobotkou budou tvrdit, že OKD mělo cenu čtyři miliardy, my budeme tvrdit, že mělo cenu 24 miliardy,“ řekla ParlamentnímListům.cz Bobošíková.

Bobošíková připomíná, že spolupracovala na podávání trestních oznámení i pomáhala sdružení Byty OKD, které hájí zájmy 103 tisíc nájemníků v necelých 44 tisíc bytech OKD, při podávání žalob.

Ernst & Young ohodnotilo OKD na 52 miliard

Jde o to, že stát svůj 46procentní podíl v OKD prodal v září 2004 za 4,1 miliardy korun firmě Karbon Invest, za níž stáli tři majoritní vlastníci firmy v čele s Viktorem Koláčkem. Ti pak celé OKD, kam kromě dolů patřilo i 44 tisíc bytů či železniční nákladní dopravce, o pár měsíců později prodali za 10 miliard korun společnosti spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou. Sdružení nájemníků tvrdí, že byl Bakala s Karbon Investem domluvený na „výhodné“ koupi už před privatizací, obě strany to odmítají.

Ocenění firmy Ernst & Young z roku 2005 ohodnotilo OKD dokonce na 52 miliard korun. Ocenění znalecké firmy Novota celých OKD je vyčísleno na téměř 22,5 miliardy, tedy na trojnásobek ceny, jež v přepočtu na akcie dostal stát. Důvodem k tehdejšímu vzniku posudku byl výkup zbylých minoritních akcionářů.

Je nutné říci lidem pravdu: Těžit se nebude

„Lidé se díky propadu ceny uhlí nyní bojí o práci. Já jsem velmi zvědavá, s jakými řešeními problému nezaměstnanosti přijdou ti dva, tedy Kalousek se Sobotkou. Nesou odpovědnost za to, že podíl OKD byl prodán v rozporu s pravidly hospodářské soutěže,“ říká Bobošíková.

Podle ní by ale nyní neměl stát řešit problém OKD přímo. Nemá cenu zachraňovat těžbu uhlí, když se jeho prodej nevyplatí. Nesouhlasí tak se státní pomocí OKD, ani se zestátněním některého dolu. Podle ní musí stát obecně pomoci podnikání, aby zde lidé našli práci v jiných odvětvích. Proto musí podle Bobošíkové stát ulevit podnikatelům, aby mohli dát lidem práci.

„Blok Hlavu vzhůru! řešení má, i když víme, že je to řešení bolestné a nepopulární. Jakákoli takzvaná sociální těžba či zestátnění je něco, co těm dolům a jejich zaměstnancům stejně dlouhodobě nepomůže a pracovní místa jim dlouhodobě nezachová, pouze to oddaluje řešení problému. To jsou líbivé, ale naprosto falešné sliby, které situaci dlouhodobě zhorší a nevyřeší. Pokud situace na trhu je taková, že o uhlí není zájem, tak by měl vlastník dolů své doly nejspíš zavřít. Ale pozor, náklad na zavření by neměl nést stát, ale jejich majitel, který z nich měl v předchozím období vysoké zisky,“ podotýká Bobošíková.

Chybějící peníze z privatizace šlo využít na rekvalifikace

„Tady je nutné říct lidem pravdu. Pak vytvořit podmínky pro vytvoření pracovních míst, ale hornická to nebudou, protože o uhlí zkrátka není zájem a nevyplatí se ho těžit. Nemůžete dotovat podnik, který se neuživí. Pan Bohuslav Sobotka i Miroslav Kalousek už ukázali, co dokážou, tedy že hluboko pod cenou prodali doly. Ty peníze, o které přišel stát, nyní mohly jít na rekvalifikace lidí, na státní zakázky směřují do budování silniční sítě, mohly být určitým polštářem zmírňujícím dopady uzavření těžby. Kalousek a Sobotka by tedy měli vysvětlit, proč to prodali pod cenou a jak budou řešit tento problém. Jestli pan Sobotka prodal doly pod cenou a někomu je de facto daroval za babku a nyní by chtěl ještě dávat peníze daňových poplatníků na záchranu nezachranitelného, to bych považovala za vrchol pokrytectví, arogance a drzosti,“ zdůraznila Bobošíková.

Bobošíková příliš nevěří, že by se nyní podařilo získat prostředky zpět, pokud by soudy rozhodly, že privatizace proběhla protiprávně: „Zaprvé jsem skeptická k tomu, že by se podařilo nějaké peníze vysoudit. Ale především je nutné zdůraznit, že žádná pokuta nevytvoří pracovní místa na Ostravsku a žádná pokuta nedonutí světové trhy, aby kupovaly uhlí. To je realita, kterou je nutné otevřeně lidem říct. Pokud tuto realitu někteří politici zastírají, tak lžou svým voličům. To my dělat nebudeme.“

Byty OKD

Další problém je u bytů OKD. RPG Byty spravuje zhruba 44 tisíc bytů v Moravskoslezském kraji. Byty získala od mateřské firmy RPG Industries, kterou spoluvlastní finančník Zdeněk Bakala. RPG Industries je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, to ale neudělala.

„Mám podezření, že vlastník nekoná ani u bytů OKD. Když jsem viděla výbuch v bytech spravovaných RPG Industries údajně kvůli starému plynovému potrubí, tak mám podezření, že trpí i ten bytový fond, nejenom ty doly,“ říká k tomu Bobošíková.

Lídryně pravicového bloku Hlavu vzhůru! se domnívá, že problém nezaměstnanosti může vyřešit pouze to, pokud stát dá lepší podmínky podnikatelům a rozváže jim ruce.

Nechme podnikatelům příležitost dát lidem práci

„Zatočit s nezaměstnaností jde jedině tak, že si firmy budou moci dovolit zaměstnat lidi. Musíme rozvázat ruce podnikatelům, aby mohli dát lidem práci. To znamená snížit daně, snížit odvody, snížit administrativu, zrušit kraje, zrušit zbytečné úřady a nebát se říznout do těch částí státní správy, které prostředky spotřebovávají, žádné hodnoty nevytváří, a naopak ještě dusí aktivitu a iniciativu lidí. Také nechceme dopustit schválení rozpočtu s deficitem 112 miliard,“ představuje recept Hlavu vzhůru! Bobošíková.

„Já když sleduji volební tiskové konference našich soupeřů, tak z jejich programů na mě jde hrůza a děs a běs, protože nikdo nehovoří o tom, jak společenské bohatství vytvářet. Všichni hovoří o tom, jak ho ukradnou těm, kteří ho vytvářejí a ještě je při tom chtějí dusit a mlátit po hlavě. Všude vidím: ´Tomu dáme tohle, tomu dáme tamto´, ale o tom, kde na to vezmou a že to zároveň někomu seberou, nehovoří. Postup musí být podle nás naprosto opačný. Nejprve zde musíme nastolit podmínky pro vytvoření bohatství a teprve potom se můžeme bavit o tom, jak velká je nezbytně nutná část bohatství, kterou je třeba přerozdělit,“ uzavřela Bobošíková.

V Bakalově NWR je Babišův Telička

OKD je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji. Zaměstnává zhruba 13 tisíc lidí. Vloni tam podle ČTK hrubá průměrná mzda činila 37 149 korun, pracovníci na šachtách si vydělali průměrně 35 283 korun měsíčně. V ČR činila průměrná mzda 25 101 korun. Majitelem OKD je společnost New World Resources, která měla v pololetí čistou ztrátu 395,7 milionů eur, tedy 10,2 miliard korun. Loni měla ve stejném období zisk 35 milionů eur.

Zdeněk Bakala je nyní místopředsedou představenstva NWR. Pavel Telička, který kandiduje za hnutí ANO Andreje Babiše, je členem představenstva NWR.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…