Kulomet proti Kalouskovi. Okamura v ČT drtil vše, poslední debata však pomohla i jinému pánovi

18.10.2013 6:57

Politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz zhodnotil poslední krajskou předvolební debatu, kterou ve středu večer odvysílala ČT. Televizní souboj podle něho spíše pomohl těm lídrům, kteří zvolili klidné a rozvážné vysvětlování jako Petr Bendl (ODS). Tomio Okamura podle Kubáčka použil svou oblíbenou metodu "kulomet" a konfliktní byl i Miroslav Kalousek. Ten viditelně na dálku bojoval o hlasy s Andrejem Babišem.

Kulomet proti Kalouskovi. Okamura v ČT drtil vše, poslední debata však pomohla i jinému pánovi
Foto: ČT
Popisek: Miroslav Kalousek, Tomio Okamura

V debatě ze Středočeského kraje, která uzavřela sérii předvolební klání v podání České televize, vystoupili lídři osmi stran, kteří mají šanci se probojovat do sněmovny. Petr Bendl (ODS), Ivan Gabal (KDU-ČSL), Stanislav Grospič (KSČM), Jan Hamáček (ČSSD), Jaroslava Jermanová (ANO), Miroslav Kalousek (TOP 09), František Koníček (SPOZ) a Tomio Okamura (Úsvit).

  • Shrnutí toho nejdůležitějšího z průběhu debaty přinesly ParlamentníListy.cz ZDE

Vzhledem k tomu, že tyto debaty byly novým formátem, který se v počátku potýkal se sledovaností, bylo samotné zpracování dle slov Jana Kubáčka hodně unikátní. „Včera nejen díky tomu, že tam byly výrazní lídři, kteří dávají rádi na odiv svoji určitou kontroverznost a protestní tóninu. Tím mám na mysli i předáky kamenných stran, kteří se často dávají slyšet svými výraznými konfliktními názory a pohledy na svět i na konkurenci,“ uvádí pro ParlamentníLísty.cz.

„Samozřejmě bylo znát i to, že šlo o finále. Byl to v podstatě vrcholící pořad, který měl do značné míry udělat určitou koncovku v představování politického programu jednotlivých subjektů a obecně vizí do finále horké fáze kampaně předčasných voleb,“ hodnotí celkový průběh diskuse.

Moderátorka vzdorovala excentrickým matadorům

Atmosféra prý byla výbušná, až trošku machistická. „Do značné míry jsem litoval moderátorku Danielu Písařovicovou, protože pro ni situace byla na pomezí bojové atmosféry. Pracovala s dlouhodobými politickými matadory a excentrickými typy politiků,“ chválí politolog moderátorku.

Tomio Okamura podle jeho slov nepřekvapil a svým řečnickým tempem byl nekompromisní. „To je metoda kulomet. Tady bych si vypůjčil slovník sportovních komentátorů, bylo vidět, že se tam přišli někteří politici slovně poprat. Speciálně to bylo znát na Miroslavu Kalouskovi a Tomio Okamurovi. Zajímavé to bylo i proto, že se Kalousek vymezoval vůči Andreji Babišovi. Bojovalo se o voliče a přinejmenším tito dva politici se tam šli velmi výrazně poprat,“ konstatuje jasně Kubáček. Kalousek v pořadu například v narážce na nejasnosti kolem minulosti lídra ANO důrazně zopakoval. že TOP 09 s žádnými agenty komunistické Státní bezpečnosti spolupracovat nebude.

„Stejné nebo obdobné zadání měla i sociální demokracie, protože si uvědomuje, že Andrej Babiš a Tomio Okamura ubírají jak zprava, tak z levého radikálna voliče i sociální demokracii. Atmosféra byla tentokrát promyšleně bojovná,“ míní.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Nejkonkrétnější byl Bendl z ODS. Ostatní jen říkali, koho nechtějí

Moderátorka debaty se podle Kubáčka snažila odolávat manipulacím politiků a ukazovalo se, že politici se nechtěli zavazovat a do poslední chvíle chtěli zůstat tajemní, co se týče všech možných variant povolební koalice.

„V tomto ohledu byl nejkonkrétnější Petr Bendl z ODS, který se soustředil na možnou kooperaci pana Kalouska a Babiše. Všechny ostatní napadalo, proč nechtějí ty druhé, ale nikde to nebylo závazné, nikde to nemělo kategorický imperativ a lhůty,“ podotýká politolog v hodnocení pro server ParlamentníListy.cz.

Jan Kubáček je přesvědčen, že se v poslední třetině těchto diskusních pořadů úroveň diskutérů srovnala a proto je složité nacházet jednoznačné vítěze debat. „Z pohledu určité ofenzivy určitě vynikali pánové Okamura a Kalousek. Ale z pohledu cílové skupiny, která se rozhoduje, zda půjde k volbám a koho podpoří, tak pokud cílové rozhodování bylo mezi nabídkou ANO, TOP 09, ODS a sociální demokracie, tak bodoval Petr Bendl svým klidným vhledem, krajskou zkušeností a tím, že nešel do konfliktu,“ soudí politolog.

Rozhodovaly se ženy, které nemají rády konflikty

Konfliktní až nesmiřitelný postoj mezi pány Kalouskem a Okamurou byl prý spíše k neprospěchu, protože dominantní skupinou jsou lidé, kteří váhají a vyznávají spíše středové hodnoty a jsou to navíc podle Kubáčka ženy. Ty jsou prý zajímavé ještě v tom, že častěji berou k volbám ženy muže, takže tím nebyly de facto oslovovány hned dva hlasy najednou.

„A ženy rozhodně nemají rády takové ty prázdné konflikty, které se dělají jen proto, aby se politici ukázali. A to ti dva kohouti v podobě Tomio Okamury a Miroslava Kalouska příliš jednosměrně a čitelně předváděli. Šlo jen o to být viděn a slyšen,“ říká jednoznačně.

Naopak zmiňovaný lídr ODS ve Středočeském kraji Petr Bendl měl podle politologa Kubáčka především dva silné momenty. „Byl to určitý přehled a odstup a snaha věcně se v poklidu trpělivě vymezit. Zároveň tu byl velmi výrazný krajský rozměr. Přece jen si voliči dobře pamatují, kdo je ze středních Čech a kdo není. Často se říká, že Praha a střední Čechy nemají tu národnost, ale to je mýtus. Mnozí si uvědomují, že se Středočeský kraj stává destinací politických kalkulů, takže jestli se na něco může Petr Bendl odvolávat, pak je to dvojnásobná zkušenost hejtmana a starosty a hlavně po celou dobu politické kariéry adresa střední Čechy. A to dělá hodně,“ přičítá plusové body lídrovi ODS.

Debata oslovila váhavé voliče. Ti rozhodnutí a protestní se ani nedívali

Do jaké míry se voliči podle takové debaty mohou rozhodnout, komu svůj hlas vhodí? „Speciálně v tomto období debaty působí spíš na těkavé, váhavé a kultivovanější voliče, kteří o politice přemýšlí a není jim lhostejná a stále zvažují, zda k volbám přijdou či nepřijdou. Velmi často i v minulosti se prokázalo, že těmi nejklíčovějšími jsou ženy středního věku, obecně těkaví přelétaví voliči, kteří očekávají určitou umírněnost, nadhled a shodnost se dohodnout,“ předpokládá Kubáček ve svém hodnocení.

Zároveň očekávám, že sledovanost středeční finální diskuse byla spíše vyšší. „Nicméně skladba pořadu a dramaturgie mě utvrzuje v tom, že se cílí na těkavé voliče. Přece jen ti stálí, rozhodnutí a politicky angažovaní mají jasno a nedívají se. A ti, kteří jsou rozhodnutí nejít volit nebo jdou volit někoho na protest, také se nedívají. Tentokrát to bylo spíše o domácnostech a lidech, kteří stále zvažují, jestli půjdou volit,“ zopakoval.

„Proto soudím, že bodoval spíše klid, noblesa a životní zkušenost a odstup. I proto si myslím, že byla lepší taktika vůle vysvětlovat a být týmovým hráčem a naopak konfliktní linie spíše ubírala, než že by slavila úspěch,“ doplňuje v hodnocení posledního předvolebního krajského souboje politolog Jan Kubáček.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…