Kdo podpoří Rusnokovu vládu, přijde o hlavu, zaznělo v ČSSD

26.06.2013 19:50

Prezidentem pověřený premiér Jiří Rusnok má sestavit vládu odborníků, která ale vyvolává v nejsilnější parlamentní straně rozporuplné pocity. Sociální demokracii těší, že tím definitivně končí tolik proklínaný Nečasův kabinet. Naopak jí vadí, že by si v nové vládě mohli udělat jméno někteří politici SPOZ a také to, že by v ní mohli zasednout někteří sociální demokraté.

Kdo podpoří Rusnokovu vládu, přijde o hlavu, zaznělo v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

V reakci na první známá jména ve vládě Jiřího Rusnoka prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, že nový premiér nevytváří vládu odborníků, ale kabinet Strany práv občanů – zemanovců. Jeho vyjádření může dostat pikantní příchuť, pokud dojde k tomu, že v ní zasednou i členové sociální demokracie, jakkoli by tato představa nebyla vedení strany vůbec po chuti. Podle informací ParlamentníchListů.cz jeden z členů předsednictva při úterním jednání dokonce v takovém případě volal po vylučování ze strany. Nicméně názory na účast ve vládě odborníků nejsou jednotné.

„ČSSD se na Rusnokově vládě podílet nebude. Proto v ní nebudou ani žádní zástupci naší strany. Bereme tuto vládu jako přechodnou do předčasných voleb,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Škromach, místopředseda Senátu i ČSSD. „Já si nemyslím, že by mělo poškodit sociální demokracii, pokud by někdo z ní do této vlády vstoupil,“ domnívá se naopak poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

To nejhorší, co mohla tato země zažít, byla Nečasova vláda

Vzhledem k tomu, že se jedná o tak mimořádnou situaci, doporučuje posuzovat vše velmi chladně a zdrženlivě. „Jen je potřeba, aby kroky, které bude politik ČSSD podporovat, byly v souladu s programem sociální demokracie. Předem bych to ale hodnotit nechtěl. To nejhorší, co mohla tato země zažít, byla vláda pana Nečase, jejíž důsledky všichni neseme. Takže já bych teď nebyl tak dramaticky agresivní vůči tomu, co se teprve bude dít,“ naznačuje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Foldyna, že nepovažuje za nutné hned vyhrožovat vyhazovem ze strany.

„Já to nechci komentovat, v tuto chvíli žádná taková jména, pokud vím, nejsou na seznamu. Až uvidíme seznam, tak se k tomu ČSSD může postavit. Ale platí, že toto není vláda sociální demokracie. To má být vláda úřednická a nedovedu si příliš představit, že by členové sociální demokracie přijímali místa v této vládě, proti které bude sociální demokracie hlasovat. Naším cílem je to, aby Rusnokova vláda tu byla jen do předčasných voleb,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Voliči by ČSSD neodpustili, kdyby hlasovala proti tomu, co má v programu

Kromě možné účasti svých členů v Rusnokově vládě bude muset sociální demokracie zaujmout stanovisko i k návrhům zákonů, které bude kabinet odborníků sněmovně předkládat. „Těžko bychom vysvětlovali voličům, že nepodpoříme – dám příklad – majetková přiznání, když je máme v programu. Takže já se domnívám, že jsou věci, které sociální demokracie nemůže nepodpořit,“ tvrdí Jaroslav Foldyna.

Šéf poslanců ČSSD se přidává s tím, že ani v minulosti nehrálo pro jeho stranu roli, kdo zákony předkládal, ale jaký byl jejich obsah. „Proto předpokládám, že stejně tak, jako my můžeme podpořit některé vládní návrhy, stejně tak může vláda svým stanoviskem podpořit některé naše poslanecké návrhy, pokud se na nich shodneme. A věřím, že jsou určité oblasti, na kterých bychom se shodnout mohli. Ale ta vláda nebude mít většinu ve sněmovně, a tudíž nemůže prosadit nic podstatného. Takže v tomto smyslu to je podle mě spíš vláda udržovací,“ podotýká Jeroným Tejc.

Kalousek nepodpoří rozpočet, byť bude sebelépe sestavený

V té souvislosti se pozastavuje nad výrokem prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, že jeho strana nepodpoří rozpočet na příští rok, byť bude sebelépe sestavený. „V tom se pan ministr Kalousek chová rozhodně nezodpovědně a řekl bych, že se chová jako uražené ješitné dítě. Přece nemohu říkat, že budu proti rozpočtu jenom proto, že ho předkládá nějaká vláda, která se mi nelíbí, když nevím, jak ten rozpočet bude vypadat,“ diví se Jeroným Tejc přístupu končícího šéfa resortu, protože rozpočet může být i v kontextu toho, co v posledních letech předkládala koaliční vláda.

To ČSSD si na podobu rozpočtu počká a teprve po jeho prostudování se rozhodne, zda ho podpoří, nebo ne. Stejně chce postupovat i při tolik diskutovaných majetkových přiznáních. „Samozřejmě žádný bianko šek nedáme. Máme svůj návrh i představu, jak by měl zákon vypadat. Předpokládám, že pokud bude chtít vláda uspět a pomoci prosadit zákon o prokázání původu majetku, tak bude vycházet z našich návrhů, které už ve sněmovně podporu mají, než aby dávala návrhy, které ji nemají nebo by ji musely pracně získávat,“ doporučuje předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Co je dobré pro občana této země, je dobré i pro sociální demokraty

Zatímco ale pro předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku je vytvářená Rusnokova vláda vývěsním štítem SPOZ, poslanec Jaroslav Foldyna má nepoměrně smířlivější přístup. „Lidé, kteří budou ve vládě a budou dělat kroky, které budou úspěšné, tak si samozřejmě vytvářejí předpoklad, že budou velmi zajímaví pro svoji další politickou existenci. A budou-li na kandidátkách SPOZ, tak jim to samozřejmě pomůže,“ uvědomuje si poslanec.

„Už právě proto bych se nebál toho, že by někteří lidé ze sociální demokracie plnili programové cíle sociální demokracie v rámci této vlády. Proto bych to v dané situaci takto nehrotil. Kolega Milan Urban používá slogan: 'Co je dobré pro občana této země, je dobré i pro sociální demokraty.' A jestliže ta vláda bude činit kroky, které budou dobré pro lidi v této zemi, tak to bude dobré i pro nás,“ dodává pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…