Velké zvolání ODS a TOP 09: Lidi, vezměte rozum do hrsti. A pozor na Babiše, je to...

03.10.2013 4:40

ANKETA Podle průzkumu STEM je mezi nerozhodnutými nejvíce takových, kteří volili v posledních sněmovních volbách ODS a TOP 09 (v tomto pořadí). ParlamentníListy.cz se tedy dotázaly kandidátů ODS a TOP 09, co chtějí vzkázat nerozhodnutým voličům, jakými slovy je požádají, aby je znovu volili.

Velké zvolání ODS a TOP 09: Lidi, vezměte rozum do hrsti. A pozor na Babiše, je to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Průzkum společnosti STEM ukázal, že dvacet procent voličů ještě měsíc před volbami neví, komu nakonec odevzdá svůj hlas. Jde především o středové a pravicové voliče, kteří v roce 2010 odevzdali svůj hlas ODS, TOP 09 či Věcem veřejným (které již ale jako samostatný subjekt nekandidují).

Nebudeme se podbízet průzkumům

Co tedy kandidáti ODS a TOP 09 vzkazují nerozhodnutým? Shodně se vymezují proti populismu a varují před vládou komunistů a socialistů.

„Změna k lepšímu nepřijde zvenku, nedočkáme se jí od stále nových a nových mesiášů. Čekání na stranu, která v každém ohledu stoprocentně splní má očekávání, je mrhání mým voličským potenciálem, mým hlasem. TOP 09 a Starostové udělali kus práce, za který se nestydí. Za nás mluví omezení poslanecké imunity, zdanění hazardu, zprůhlednění odvodů z něj, spravedlivější dělení daní mezi obce, napravení minulých křivd v podobě uznání třetího odboje a vyrovnání s církvemi či zpřísnění veřejných zakázek. Otevřeně říkám, že nebudeme měnit naše priority dle průzkumů veřejného mínění, i když to zní nepopulárně. Nesnažíme se vlichotit každému. Neslibujeme, že bude líp, ale už tři roky konkrétními kroky pracujeme na tom, aby lépe bylo. A stojíme o podporu rozumných a odpovědných lidí, kteří to chápou a vidí to podobně,“ vzkázal exposlanec a lídr kandidátky TOP a Starostů ve Zlínském kraji Petr Gazdík.

Dvojka jihočeské kandidátky ODS Jan Bauer říká, že ODS má za sebou výhry i prohry: „To jsou nezbytné zkušenosti, abychom byli zase v budoucnu silní. Důležitá je pokora a umění poučit se z chyb. Nevěřím, že si lidé přejí socialisticko-komunistickou vládu.“

Pozor na bezbřehý populismus

Místopředseda TOP 09 a lídr kandidátky v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša říká, že je potřeba nejprve voliče s pokorou požádat, aby omluvili skandály koaličního partnera, které způsobily pád vlády.

„Dále bych si je všechny dovolil požádat, aby nenaletěli na líbivé sliby a bezbřehý populismus. Je velmi snadné naslibovat každému výhody a další výdaje, a zároveň neříct, kde se na to vezme. U TOP 09 jako konzervativní strany si voliči mohou být jisti, že my populisti nebudeme. Konzervativní politika má smysl, i když možná někdy vypadá vyčerpaně a rezignovaně. Dovolím si je proto požádat, aby přes všechny výhrady přišli ve dnech 25. a 26. října k volbám, neboť na úkor našich dětí se dlouhodobě žít nedá,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Lukša.

„Nerozhodnutým pravicovým voličům bych chtěl se vší pokorou a uvědoměním si chyb, kterých se ODS ve vládě dopustila, říci, že je dnes ODS jediným standardním politickým subjektem vpravo, který je schopen hájit tradiční hodnoty proti levicové tsunami, která nás pravděpodobně čeká. Hodnoty, jako jsou individuální svoboda, tradiční rodina, přirozená solidarita, důraz na trh, to jsou hodnoty, které subjekty, jako jsou TOP 09, Babiš či Okamura, nejenže nehájí, ale ani je nemají ve slovníku. Osobně jako kandidát na středočeské kandidátce ODS garantuji, že v případě zvolení budu hájit zájmy střední třídy, nebudu hlasovat pro zvýšení daní, budu hájit korunu proti přijetí eura a tak dále. To jsou dobré důvody, proč volit ODS, i když s menším nadšením než v minulosti,“ říká středočeský kandidát ODS Jan Skopeček.

„Doufám, že se tito voliči rozhodnou pro nás. Platíme daň za vládnutí v době, kdy Evropu a USA ničí dluhová krize. Ale média a opozice společnosti vytrvale namlouvají, že v tržní ekonomice může vláda zařídit bohatství. Takhle ale kapitalismus nefunguje. Právě tento populismus stál na začátku současné krize tzv. vyspělých zemí. Ale klobouk dolů před schopností kapitalismu vydržet to desítky let jako například v Řecku,“ uvedl exposlanec TOP 09 František Laudát kandidující v Praze.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Nemakačenkové a zloději se nesmí lidem vysmívat

Kandidát za ODS v Olomouckém kraji Petr Sokol pro ParlamentníListy.cz uvedl, že se občanští demokraté na Prostějovsku snaží zklamané voliče oslovit tím, že na kandidátku dali novou krev: vysokoškolského profesora, šéfa Mensy ČR, ekonoma či spoluautora občanského zákoníku.

„Přestože někteří pravicoví politici lidi zklamali, pravicové hodnoty, jako je láska ke svobodě, úcta k tradici a odpor ke komunismu, přece neztratily platnost. S novou krví nám mohou lidé znovu uvěřit, že za tyto hodnoty budeme bez kompromisu bojovat. Já osobně navíc sázím na témata trápící každodenně lidi u nás. Nechci, aby se nemakačenkové smáli lidem, že pracují často za minimální plat, a aby se člověk bál krádeže na parkovišti před samoobsluhou. Proto podporuji strop na dávky pro jednotlivce i domácnost nebo princip ´třikrát a dost´ pro zloděje. Věřím, že to nerozhodnuté voliče přivede zpět,“ vysvětlil Sokol.

Bude moc oranžové

Podle exposlankyně TOP 09 Jitky Chalánkové, která vede kandidátku v Olomouckém kraji, TOP 09 plnila a splnila to, co před volbami slíbila, i když to v čase krize nebylo lehké. „Nevěřte, že přijde někdo se zázračným a rychlým řešením problému. Jen trpělivá práce vede k cíli. Za sebe mohu říci, že vím, o čem mluvím. Kdo má zájem, může se podívat na mé webové stránky www.chalankova.cz,“ vzkázala voličům.

Exposlankyně ODS Jaroslava Wenigerová, jež kandiduje v Moravskoslezském kraji, odkázala na své stránky www.wenigerova.cz.

„Lidé, vezměte rozum do hrsti a rozhodněte se správně. Je třeba vytvořit protiváhu levici a je třeba posílit pravici. Oranžový Senát, oranžový prezident a k tomu i oranžová sněmovna? Já mám sice oranžovou barvu ráda, ale v tomto případě jí bude opravdu hodně. A to není nikdy dobře. Vládu jedné strany si ještě pamatujeme. Takže naše heslo zní: ´Volím hlavou´,“ řekla ParlamentnímListům.cz exposlankyně Ludmila Bubeníková kandidující v Moravskoslezském kraji za TOP 09 a Starosty.

V zápase se hraje o hodně

Podle exposlance ODS Vladislava Vilímce, který kandiduje v Plzeňském kraji, je ODS jedinou autentickou pravicovou stranou, která má za sebou 22letou historii. „Ostatní takzvané pravicové strany přicházely a odcházely. Skončily na rozhádanosti a nedostatku lidí. Úspěch v politice je během na delší trať. ODS má mnoho úspěšných komunálních politiků. Mnozí z nich kandidují do sněmovny. Jako každá politická strana se ani ODS určitě nevyvarovala některých chyb. Z těchto chyb se většinou dokázala poučit. Nemá určitě zapotřebí sahat k populistickým výrokům a sloganům, že ´makáme´. Takové výkřiky svědčí o ideové vyprázdněnosti těchto subjektů i jejich lídrů,“ uvedl Vilímec.

Exposlanec TOP 09 Martin Gregora kandidující v Jihočeském kraji zvolil sportovní terminologii. „Hraje se o hodně. Manšaft TOP 09 je v dobré kondici, stabilní. Trenér je chlápek do nepohody. Soupeř je však silný. Bez podpory se hraje těžko. Výsledek zápasu je ve vašich rukách,“ vzkázal Gregora voličům.

Pokud současní nerozhodnutí voliči ve volbách v roce 2010 odevzdali hlas, volili ze 12 % ODS, z 9 % TOP 09, ze 7 % VV a 7 % z nich volilo ČSSD.

Z hlediska pohlaví platí, že před volbami zatím více váhají ženy (54 %), z hlediska věku lehce převažují občané mladší 44 let (57 %). Otázkou zůstává, kolik nerozhodnutých voličů nakonec k volbám skutečně zamíří, ale třetina z nerozhodnutých tvrdí, že se k volebním urnám chystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…