Kníže si při výročí zoufá: Zase se derou dopředu lidé, co schvalovali vstup vojsk

27.08.2013 22:31

Na Rudém náměstí v Moskvě proběhla 21. srpna vzpomínková akce na invazi do Československa vojsky Varšavské smlouvy. Aktivisté však byli rozehnáni. Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg proto vyzval, aby jim lidé projevili úctu.

Kníže si při výročí zoufá: Zase se derou dopředu lidé, co schvalovali vstup vojsk
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Je načase, abychom všichni vyjádřili hlubokou úctu těm statečným, kteří se v Moskvě na Rudém náměstí shromáždili, aby si připomněli okupaci Československa vojsky Varšavského paktu," uvedl Karel Schwarzenberg.

Aktivisté, kteří se na Rudém náměstí sešli, totiž byli rozehnáni policií a někteří i zatčeni. Sešli se na místě, kde v roce 1968 proběhla stejná protestní akce ruského disentu.

"Ukázali se tak důstojnými pokračovateli statečných lidí, kteří před Kremlem demonstrovali v srpnu 1968. Všichni byli tehdy pozatýkáni, jeden z demonstrujících zemřel v gulagu. Natalie Gorbaněvská byla dokonce jako účastnice obou shromáždění zatčena opakovaně, patří jí skutečně velký obdiv," dodává předseda TOP 09.

Připomíná pak i situaci v České republice. Podle něj je statečnost ruských aktivistů v kontrastu s tím, "jak se u nás bezostyšně do popředí derou lidé, kteří vyjadřují souhlas se vstupem `spřátelených armád". Zároveň dodává, že někteří trpí nostalgií po minulých pořádcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…