Letošní první schůze sněmovny bude v únoru

04.01.2014 18:53

První letošní schůze sněmovny se uskuteční v únoru. Poslanci mají do té doby naplánovány dva týdny na zasedání výborů, dva týdny mají podle harmonogramu volné. Podobně tomu bylo i loni. Letos ale bude dolní komora také hlasovat o vyslovení důvěry nové vládě, kterou skládají ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Předchozí schůzi ukončili poslanci loni 19. prosince.

Letošní první schůze sněmovny bude v únoru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na první schůzi sněmovny také zazněla státní hymna

Kdy budou poslanci o důvěře nové vládě jednat, zatím není zřejmé. Jasněji by mohlo být potom, co ji prezident Miloš Zeman jmenuje. Kabinet musí před sněmovnu předstoupit s žádostí o vyslovení důvěry do měsíce od jmenování. Mohlo by to tedy být v únoru.

Řádná schůze by měla začít 4. února. Předpokládá se, že potrvá dva týdny. Poslanci budou muset na schůzi rozhodnout o vydání bývalého pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) k trestnímu stíhání v kauze Opencard. Na pořad se může dostat několik desítek zákonných předloh, program ale navrhne organizační výbor až ve druhé polovině ledna.

Poslanci schválili od ustavení nové sněmovny šest zákonů: čtyři zákonná opatření Senátu, státní rozpočet na letošní rok a normu proti nekalým praktikám při předváděcích a prodejních akcích.

Poslance čeká spousta práce

Nyní leží ve sněmovně více než šest desítek zákonných norem - vládních i poslaneckých. Naprostá většina z nich je před úvodním kolem projednávání. Před druhým čtením, v němž lze předkládat pozměňovací návrhy, je desítka vládních předloh. Čekají i na posouzení výbory, které budou zasedat v týdnech od 13. do 26. ledna. U několika norem vláda navrhla, aby je poslanci schválili zrychleně už v prvním čtení.

Případem exprimátora Svobody se ještě bude zabývat mandátový a imunitní výbor, který vydá doporučení plénu, jak má o vydání rozhodnout. Vydání prvního poslance v tomto volebním období už má sněmovna za sebou. Vydala Bronislava Schwarze (ANO), který je souzen pro podezření ze zneužití pravomoci a omezování osobní i domovní svobody.

Mezi poslaneckými normami figuruje i návrh KSČM na odklad účinnosti nového občanského zákoníku o rok. Předloha, kterou sněmovna ještě nezačala projednávat, prakticky ztratila opodstatnění; celá rekodifikace soukromého práva je už od ledna účinná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…