Lidovec Kasal se pustil do Němcové: Dělá prý politiku na pavlačové úrovni

28.07.2013 21:47

Zastupitel Kraje Vysočina Jan Kasal (KDU-ČSL) nesouhlasí se způsobem, jakým dávají pravicoví politici najevo své pobouření nad požadavkem prezidenta Miloše Zemana na doložení 101 notářsky ověřených podpisů. Jakkoli se tento požadavek může zdát hloupý, způsob odmítnutí patří prý do stejné, ne-li ještě nižší cenové skupiny.

Lidovec Kasal se pustil do Němcové: Dělá prý politiku na pavlačové úrovni
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Kasal

"Sice se říká, že na hrubý pytel patří hrubá záplata, ale invektivy virového charakteru by k výbavě budoucího premiéra (premiérky) nutně patřit nemusely," říká Kasal na adresu předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS), která podle něj promarnila příležitost ukázat, že v naší zemi má přece jen navrch Parlament.

Sám je zastáncem konstruktivního vyjádření nedůvěry, tedy úpravy, kdy je starý premiér nahrazen novým ne rozhodnutím prezidenta, ale usnesením zákonodárného sboru. Ačkoli to u nás není zakotveno Ústavě, dá se prý lehce nahradit, jen by stačila "neplavačovitá" odpověď prezidentovi.

Přitom stačilo málo

Stačilo prý navrhnout usnesení sněmovny: Poslanecká sněmovna žádá (doporučuje) prezidenta republiky, aby Miroslavu Němcovou jmenoval premiérkou a pověřil ji sestavením vlády. Toto usnesení za předpokladu, že bude schváleno avizovanými 101 hlasy, by prý prezidentu nedalo jinou šanci, než sněmovně vyhovět.

"Takový 'smělec' by ani Miloš Zeman určitě nebyl. Výhody tohoto postupu jsou zřejmé - přenesení aktivity do sněmovny a jednoznačné a nepřekročitelné vyjádření vůle poslanců," tvrdí zastupitel.

Kasal uzavírá své vyjádření upřesněním, že nepromlouvá jako příznivec pokračování Nečasovy vlády, ale pouze podává malý návod, jak se ze současné "blátivé, nepřehledné a nikomu neprospívající situace" se ctí dostat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…