Má se Nečas omluvit lidem? Grémium ODS tuto otázku vůbec neřešilo

03.07.2013 17:15

Grémium ODS ve středu neřešilo návrh místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS), aby vyzvalo odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) k omluvě voličům. Novinářům to po jednání řekl úřadující předseda strany Martin Kuba.

Má se Nečas omluvit lidem? Grémium ODS tuto otázku vůbec neřešilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

Nečas rezignoval na funkci premiéra a předsedy strany kvůli aféře kolem své blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Sobotka už v úterý řekl, že osobní problémy přivedly Nečase tak daleko, že musel podat demisi, tím padla celá vláda a byla destabilizována politická situace. Sobotka dodal, že grémiu navrhne, aby Nečase k omluvě vyzvalo.

Výzva k omluvě byla jen Sobotkův názor

Podle Kuby se užší vedení strany dnes ani nikdy dříve podobnou věcí nezabývalo. Řekl, že výzva byla spíše mediálním šumem a vedení ji vnímalo jako Sobotkův názor. Grémium ve středu podle Kuby jednalo o provozních záležitostech strany jako jsou další výjezdy vedení občanských demokratů do regionů či zákony, které chce koalice v Poslanecké sněmovně prosadit.

Podle policie Nečas figuruje v kauze údajné politické korupce. Do druhého případu, nelegálního sledování, podle dostupných informací zapojen není. Ve vazbě je nyní sedm z osmi obviněných, mimo jiné sama Nagyová.

Nečas v úterý vyzval vyšetřovatele, aby jej vyslechli. Dnes společně s končícím ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) naznačili, že by někteří lidé v této kauze mohli být záměrně dlouho drženi ve vazbě pod záminkou ovlivňování svědků. Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan dnes ČTK řekl, že státní zastupitelství vyslechne všechny lidi, jejichž výpověď může objasnit kauzu Nagyové. Podle advokáta a bývalého vyšetřovatele Václava Lásky ale policie zatím Nečase nevyslechla schválně, potřebuje mít pro výslech maximum dostupných informací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…