Mocný Babiš očima Jiřího Krampola, Ringo Čecha a Táni Fischerové. Je to opravdu pestré...

27.11.2013 10:20

REVUE Andrej Babiš jako ministr financí? „Jde o klasický střet zájmů a nechápu, jak je možné, že se o tom uvažuje,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz herečka a prezidentská kandidátka Táňa Fischerová. Některé jiné osobnosti kulturního života však Babišovi přejí úspěch. "O svých úmyslech dovedl šikovně přesvědčit celou řadu lidí, které já osobně znám a vážím si jich," sdělil redakci třeba spisovatel a novinář Ondřej Neff.

Mocný Babiš očima Jiřího Krampola, Ringo Čecha a Táni Fischerové. Je to opravdu pestré...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Andrej Babiš ve sněmovně (uprostřed)

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

Lustrace, nelustrace, do postu ministra financí zamíří náš lídr Andrej Babiš, vyslalo vlaštovku hnutí ANO. Že právě Babiš je postava, která má zachránit veřejné finance, potvrdil v pořadu ČT Události, komentáře v pondělí šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek s tím, že Babiš po společném nedělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem přišel s možným řešením, jak se vypořádat s prezidentovou podmínkou lustračního osvědčení.

Babiš totiž kvůli záznamu ve svazcích spolupracovníků StB nemá čisté lustrační osvědčení vůbec jisté. Sice se kvůli tomu soudí se slovenským Ústavem paměti národa, ale zároveň proklamuje, že o čisté osvědčení už žádat nebude; prý cesta může vést přes novou legislativu, čemuž zřejmě nebude bránit jak ČSSD, tak ani komunisté.

Ostatní možní koaliční partneři prozatím ohledně Babišova angažmá vyčkávají. „Je na panu prezidentovi, jak se k tomu návrhu postaví. Z hlediska zákonnosti ale nic nebrání tomu, aby byl Babiš jmenován do pozice ministra financí," reagoval včera šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Všichni chtějí řídit sněmovnu. Jsou nenažraní...

Jak se ale na fakt, že právě bohatý podnikatel zřejmě bude kočírovat státní kasu, dívají umělci? Hudebník a někdejší politik František Ringo Čech si podle všeho zoufá. Nikoliv jen kvůli Babišovi, ale prý kvůli celé nové politické garnituře.

„O Babišovi se ani tak bavit nechci, ale vám všem unikla jedna věc. Oni totiž ti nynější politici vyslali jasný signál, který je ovšem určující pro jejich další kroky. Je totiž neslýchané, když bude sedět ve sněmovně až pět místopředsedů! Vždyť říkali, že chtějí zlepšit ekonomiku a snížit státní dluh a nastolit nějakou normální situaci a takto vyslali jasný signál, jak budou hospodařit. Že si jen nahrabou peníze do kapsy, aby se každý nažral. Ta nezřízená chtivost! Vždyť to jsou navíc auta, mobily, notebooky, kanceláře a ještě podvýbory! To je všechno pak padesát procent k platu,“ vypověděl ParlamentnímListům.cz F. R. Čech.

„Chtějí stát řídit jako firmu, tak teď předvedli, jak to budou dělat. On je měl Babiš místo toho napřed zfackovat a ne říci na vše ano, tedy i na ty místopředsedy. Existuje krásná písnička, která se jmenuje ´Je mnoho náčelníků a málo Indiánů´ a ta platí na tuto situaci. Takto se začíná snižovat schodek státního rozpočtu, takto se dobře hospodaří? Takto se manažersky dobře vede firma? Kdyby tohle Babišovi někdo navrhnul na poradě v jeho firmě, tak ho asi zabije,“ dodal hudebník.

Krampol: Měl jsem s Babišem rozdávat koblihy

„Stát řídit jako firmu? To já nemůžu posuzovat, neboť stát není jako firma. Kdyby to tak ale bylo, tak kéž by měl pan Babiš pravdu a postavil to do laťe a na nohy, nic jiného bych si nepřál. Ale abych o něm říkal teď něco ošklivého, tak k tomu nemám důvod, neboť jej ani neznám," reagoval pro ParlamentníListy.cz herec a moderátor Jiří Krampol.

„Na mne nedávno jeden imitátor udělal vtip a zavolal mi, jestli budu s ním - jako s Babišem - rozdávat předvolební koblihy. To by mi ani nevadilo, je to dobrý fór. Ale o mne v novinách pak napsali, že budu volit socany a šel bych rozdávat koblihy,“ vzpomněl Krampol na příhodu, která se mu stala ve spojitosti se jménem Andrej Babiš.

„Já o panu Babišovi vím jen tolik, že to je schopný člověk v byznysu a vydělal jím velké prachy. Jinak o něm nevím nic,“ sdělil a zdůraznil, že on osobně volil jinou stranu nežli hnutí ANO.

„Mne s politikou začali novináři spojovat proto, že jsme přátelé s Jiřím Paroubkem. Udělali jsme spolu 12 představení a když se stal předsedou vlády, tak nás všude pronásledovali... To bylo jak kladivo na čarodějnice, neboť pronásledovali celou mou rodinu. Když jsem dělal pořad Nikdo není dokonalý, tak jsem tam měl ale různé hosty z politiky - od Miloše Zemana a Valtra Komárka po Miroslava Kalouska, Karla Schwarzenberga a třeba i Víta Bártu. A byli vynikající všichni. Byla s nimi neuvěřitelná sranda. Já jsem si říkal, kdyby je takto brali lidi, jako v tomto pořadu, tak tady je v této zemi ráj na zemi. Když ale tyto lidi poznáte zblízka, tak se k nim můžete vyjadřovat. Ale o panu Babišovi nic nevím. Takže říkat o někom něco jen tak, třeba podle vzhledu, nebo podle toho, co o něm píší v novinách, tak na to já nikdy nedám,“ uzavřel dotazy na miliardáře.

Nevím, neznám, ale myslím, že se tam nehodí

Herečka Gabriela Vránová byla dotazem nejprve zaskočena. „Byla jsem nyní v nemocnici a tak se z toho vzpamatovávám. Tak odpusťte, že se nebudu moc vyjadřovat k věci. Ale já na pana Babiše nemám názor, neznám jej, přesto si myslím, že se do politiky moc nehodí. Zajímá mne ale, zda dokáže naplnit to, co říká veřejně, třeba v televizi. Zda tedy případně uspěje v postu ministra financí a ušetří státu nějakou tu korunu,“ řekla Vránová ParlamentnímListům.cz.

„Když je to bohatý člověk, jako že je, tak mu až tak nepůjde o ty peníze pro sebe, které získá jakýmkoliv politickým postem. Já ho ale neznám, tak nevím ani toto jistě. Nemohu se k němu vyjadřovat, mohla bych sice o něm hovořit ve smyslu, jaký obraz o něm podávají média, ovšem to nechci,“ uzavřela rázně Vránová.

Český spisovatel science fiction a novinář, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes Ondřej Neff míní, že Andrej Babiš má spíše dobré úmysly.

„Vždyť o svých úmyslech dovedl šikovně přesvědčit celou řadu lidí, které já osobně znám a vážím si jich. Ti lidé pak ovlivnili můj pohled na něj,“ přiznal Neff.

Neff: ANO snad nepůjde cestou zneužití moci

„Podle mne jen prostě dostal od voličů šanci ukázat, co umí. Dopředu předvídat ale něčí úspěch nebo neúspěch je nemožné. To je jako historka o skokanovi, co říkal, že se nejlépe skáče na ostrově Rhodos... Pan Babiš je na Rhodu a dostal se na vrchol zákonodárné moci a má velmi blízko k exekutivní moci a tak musí jen předvést, co dovede,“ zmínil dále pro ParlamentníListy.cz Neff, podle nehož se ovšem nedá soudit, zda hnutí ANO nedopadne nakonec jako Věci veřejné.

„Byl tady dokonce už jednou nestoudný pokus o zneužití veřejných funkcí ve prospěch jedné firmy, ale nemyslím si, že touto cestou půjde zrovna hnutí ANO. Byly tady sice také pokusy od jiných úspěšných podnikatelů, které také štvalo to, jaké jsou tady poměry, ale politika je řemeslo zcela jiné nežli je podnikání a průmysl, či zemědělství. Je to jakási hra stínů a je velká otázka, jestli se pan Babiš osvědčí. Ovšem bude to jasné až tak nejdříve za půl roku. Takže bych spíše řekl: Zavolejte za půl roku a já vám řeknu, jestli se osvědčil, nebo ne. Ale dopředu něco takového říkat je naprosto nemožné,“ sdělil Neff.

„Víte, uspět ve volbách je něco úplně jiného nežli uspět v praktické politice. Tím ale nechci tvrdit, že neuspěje. Přesto mu přeji, aby se to povedlo, neboť jeho ideje, jeho cíle, které veřejně proklamoval, rovněž i já sdílím. Také si totiž myslím, že by se stát měl vést efektivněji. Pokud se mu to podaří, tak já budu jen tleskat,“ dodal.

Fischerová: Žasnu, že tam chtějí pustit Babiše

Herečka, prezidentská kandidátka a také někdejší politička Táňa Fischerová je ovšem zděšena tím, že vysokou politiku nyní bude ovlivňovat byznysmen.

„Jde o klasický střet zájmů a vůbec nechápu, jak je možné, že se o tom uvažuje,“ reagovala Fischerová na to, že Babiš nejspíše zamíří do křesla ministra financí.

„Tady asi už všichni všechno pustili ze zřetele a jen dělají, jako že o to vůbec nejde. Celý posun politiky směrem k moci lidí, kteří směšují všechny moci od podnikatelské, mediální až po zákonodárnou, no to je přece absurdita naší doby,“ zdůraznila s tím, že teď půjde o to, že se zákony této země nakonec přizpůsobí Babišovi a jeho podnikání.

„Je tak jasné, že nakonec bude mít blíž i k nějakým dotacím, které bude potřebovat pro své vlastní podnikání. Dosud museli tihle mocní hráči najít ´svoje´ politiky a ovlivňovat je pak ze zákulisí a teď bude přímo politikařit ve věci svého zájmu. Tam nejde o to, že bude přímo někoho korumpovat, ale on si zákon ušije pro sebe. Ostatně třeba stále mluví o tom, že nechce zvýšit korporátní daně, ačkoliv u nás jsou jedny z nejnižších na západ od nás. V tom už je samozřejmě onen střet zájmů,“ vysypala z rukávu rizika.

I debaty o nepotřebnosti lustračního osvědčení jsou podle ní jenom účelové hry. „Oni ho prostě jen potřebují do vlády, no tak najednou lustrace nehrají žádnou roli. To jsou všechno ale věci, které jsou účelově pojaty. Buď na tom trvám, nebo netrvám. Ale na chvíli ano a pak účelově ne, to je přesně ono politikaření a patlání těch věcí dohromady,“ dodala Fischerová s tím, že je u Babiše dopředu jasné, že půjde o střet zájmů, když mu nakonec křeslo ministra fimancí do klína skutečně spadne.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…