Myslitel: Levice přivede Česko ke krachu. Pak se začnou dít věci

06.09.2013 4:44

Pravicový sociolog Petr Hampl míní, že pravicoví voliči by v těchto volbách měli hlasovat dle svých sympatií, ne takticky dle úvahy, kdo se dostane do sněmovny. Volby podle něho jasně vyhraje levice a pak už je jedno, kolik bude ve sněmovně pravicových poslanců. Voliči by hlavně měli vyslat vzkaz ODS, že doby, kdy „jí to tam nakonec hodí“, jsou pryč.

Myslitel: Levice přivede Česko ke krachu. Pak se začnou dít věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Českou pravici podle něj zničil, či přinejmenším výrazně poškodil, strach voličů, že jejich hlasy propadnou.

ODS hřešila na strach z ČSSD a KSČM. To už jí teď neprojde

„ODS léta pracovala s touto strategií: ´My si můžeme dělat, co chceme, můžeme dělat sociálně demokratickou politiku, protože všichni, kdo nechtějí socialismus ČSSD a KSČM, nás budou volit jako menší zlo a tím získáme nějaké středové voliče.` Tím pádem se ta strana posouvala a posouvala doleva, až jsme tu nakonec měli Nečasovu vládu, která zvyšovala daně, zaváděla různé možné i nemožné regulace i další levicové věci. ODS nikdy nebyla ve stavu, že by se musela bát, že pravicoví voliči zůstanou doma či budou volit malé pravicové strany. Tím pádem, že se voliči chovali racionálně, že nechtěli, aby jejich hlasy propadli, tak se chovala racionálně i ODS, která na to spoléhala a hřešila. Vedlo to k tomu, že se z ODS téměř stala druhá sociální demokracie,“ vysvětlil Hampl.

Proto si Hampl myslí, že by se voliči pravice měli zbavit strachu volit malé pravicové strany, za které považuje Hlavu vzhůru! či Stranu svobodných občanů: „Zůstat doma, když nemám koho volit, je legitimní rozhodnutí, stejně tak volit nějakou malou stranu, která nemá dle průzkumů šanci dostat se do Parlamentu.“ Podle Hampla je TOP 09 moderní levicová strana obamovského typu.

Je jedno, jestli bude v rudé sněmovně o pár více či méně pravičáků

Hampl míní, že rozhodnutí Václava Klause nekandidovat ve sněmovních volbách bylo moudré. „Byť s některými lidmi z toho projektu nového pravicového subjektu velmi sympatizuji, se podle mě Klaus rozhodl správně. Pro nás, běžné občany, kteří budeme po volbách muset několik let snášet chování levicové vlády a žít v ne moc příznivých podmínkách, je úplně jedno, zda bude ve sněmovně 20 či 50 pravicových poslanců. Stejně bude i jedno, jestli tam bude 15 či třicet poslanců ODS. Stejně nezabrání přijetí nějakého zákona a nezablokují ani ústavní většinu levice. Čili je to fakt jedno. Navíc se do strany Hlavu vzhůru! začali stahovat lidé, kteří mají s pravicí málo společného. Tím míním například Borise Šťastného a jeho socialistický regulační boj proti kouření.“

Nyní se podle něho tedy hraje o to, co se bude dít za čtyři roky: „Jestli to bude tak, jak předpokládám, tak tu budeme mít díky levicové vládě nějakou více než třicetiprocentní nezaměstnanost. Bude se krást tak, že si to dnes nedovedeme ani představit. Řada věcí přestane fungovat. Zdravotnictví půjde dramaticky dolů. Na banální zákroky se bude čekat měsíce a měsíce. Prostě budou se dít věci, které vidíme v některých jižních zemích EU známých svým socialistickým systémem. Příští volby se bude řešit, kdo bude schopen to po těch čtyřech letech nějak dát do pořádku.“

Levice přivede stát ke dnu a znemožní se

Hampl pochybuje, že je ODS stranou, která by mohla přinést radikální transformaci. „O co se teď hraje nyní, je příprava na to, kdo bude ta nová pravice, která se pokusí za čtyři roky napravit to, co tu napáchá levice. Otázka je, zda to bude Hlavu vzhůru! nebo okamurovci či Svobodní, koalice těchto skupin, či přijde ještě někdo jiný. Je rozumné tomu dát čas, nechat to vykrystalizovat. Nechat socialistickou vládu, aby se historicky ztrapnila a znevěrohodnila. Ano, bude se nám žít špatně. Mnohem více lidí, než si dokážeme představit, bude bez práce. Budeme více buzerovaní ve svých osobních životech. Policie nebude pod kontrolou.“

Podle Hampla bude moci vláda socialistů první rok ještě říkat, že za potíže může bývalá Nečasova vláda, ale druhý a třetí rok se již nebude moci vymlouvat: „Když se podíváme na levicové recepty, tak je to něco, co nemůže vůbec fungovat a zemi to přinese ještě do větší krize.“

Bude nutná nová transformační pravice

Podle Hampla není v zájmu pravice bránit nynější systém, který podle něho není pravicovým kapitalismem, nýbrž byrokratickou oligarchií se zbytky kapitalismu. Podle něho nebude potřeba „udržovací“ pravice, jakou byla ODS v posledních osmi letech, ale radikální transformační subjekt.

„Za ty čtyři roky nebudeme potřebovat udržovací pravici, která jen zabrání nejhorším regulacím. Budeme potřebovat transformační pravici, která zásadně změní ekonomický i sociální systém v této zemi. Budeme potřebovat pravici, jaká tady byla po roce 1989,“ říká Hampl.

Pravice bude muset porazit pravdoláskařská média jako Miloš Zeman

Hampl připouští, že kdyby byly pravicové strany více zastoupeny ve sněmovny, zněl by více opoziční hlas, ale podle něho se nová autentická pravice bude muset více spolehnout na alternativní média. Velká média jsou stejně levicově liberální.

„Opravdová pravice, pokud bude chtít za čtyři roky ve volbách uspět, se bude muset naučit pracovat proti velkým médiím podobně, jako se to povedlo Miloši Zemanovi. Ta média budou vždy pravdoláskařská, tedy moderně levicová. Miloši Zemanovi se podařilo je porazit, tak by je měla porazit i pravice. Není třeba se již spoléhat na hlavní média,“ míní Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…