Na co Zeman svede průtahy příště, dumá poslanec ODS. A nabízí několik výmluv

18.08.2013 21:15

Podle poslance za ODS Pavla Staňka média opomněla jednu důležitou součást projevu, který měl v Poslanecké sněmovně prezident Miloš Zeman. Ten řekl, že případný druhý pokus o sestavení vlády nepodnikne, dokud Ivo Ištvan nedokončí své vyšetřování.

Na co Zeman svede průtahy příště, dumá poslanec ODS. A nabízí několik výmluv
Foto: pavelstanek.cz
Popisek: Poslanec za ODS Pavel Staněk

„Prezident Miloš Zeman ve svém projevu v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka uvedl, že případný druhý pokus o sestavení vlády nepodnikne dříve, než pan vrchní zástupce Ištvan dokončí vyšetřování možného propojení některých politiků a politických struktur s tzv. kmotrovskými mafiemi. Pan prezident se přitom odkázal na rozhovor v Hospodářských novinách, kde pan Ištvan hovoří o tom, že se v řádu několika týdnů čeká v této věci senzace a že pro tuto senzaci má již dostatečné důkazy,“ píše ve svém prohlášení poslanec Pavel Staněk.

„K tomu nezbývá než dodat, že pouze idiot by nevyužil rozhovor v tisku (kterým již dlouhá léta opovrhuje) jako argument pro nejmenování Vlády České republiky. Myšlenková konstrukce ‚četl jsem cosi v novinách, a proto počkám, až se něco vyšetří a poté (možná) někoho pověřím sestavením vlády‘ je prostě ‚k sežrání‘,“ dodává Staněk.

Jenže právě odvolání na vrchního státního zástupce mu vadí. „Rozumím politické taktice, kdy prezident kope do oslabeného a nepopulárního Parlamentu, do politických stran a využívá jejich slabosti k rozšiřování vlastní moci. Nutno dodat – dost jsme mu to za poslední měsíce ulehčili. Není ale možné, aby prezident ohýbal své ústavní povinnosti tak, jak se mu právě líbí a hodí. Především ale není možné, aby své ústavní kroky odvozoval od práce vrchního zastupitelství nebo policie,“ zlobí se poslanec.

Poslední kroky Miloše Zemana v něm prý probouzejí strach. Do ústavního systému totiž prezident vpouští nejistotu a nepředvídatelnost.

„Proto považuji za důležité, aby prezident předstoupil před Poslaneckou sněmovnu a poslancům (a především veřejnosti) své kroky vysvětlil. Zde jsou otázky za mě: Která část Ústavy zmiňuje vrchní zastupitelství či policii jako ty, kteří určují jmenování Vlády ČR? Můžete definovat oblasti informací, kterými se v budoucnu při výkonu svých ústavních povinností budete řídit (předpověď počasí, situace na D1…)? Jaký novinový titulek ovlivní jmenování příští vlády vzešlé z parlamentních voleb?“ ptá se ironicky Staněk.

reklama

autor: pan

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…